Tátové, nenechejte se odstrčit

Kdysi otec tvrdě pracoval a doma neméně tvrdě rozhodoval. Nebo alespoň předstíral, že tak činí a okolí to předstíralo s ním. K tomu byl patřičně obskakován. Ve světě, mimo svou rodinu, obvykle utržil nejednu ránu. Svá osobní zklamání, nespokojenost a zlobu si musel odreagovat. Kde jinde než doma?

Žena byla v pozadí. Pak přišla první světová válka…Muži byli na frontě, ženy i bez nich dokázaly udržet v pořádku nejen živnosti a statky, ale také rodiny. Ba i s pubertálními chlapci, kteří obecně vzato vyžadují ráznější přístup, si dokázali poradit. Z válečných front se muži vraceli zcela prosti kultivované citlivosti pro harmonickou výchovu dětí, zato spíše s posttraumatickou stresovou poruchou.

Otec na distanc

Sám vzor a dle dobového tisku i „tatíček“ národa, president Masaryk se občas nechal vyfotografovat s kočárkem či s holčičkou v náručí, ale zároveň připouštěl, že na své děti a vnuky neměl nikdy dost času. Možná, že se v oné době objevil typ otce s distancí.

Čtěte také:

Útěk

Výchova dětí byla ponechávána matce. Otec si sám vytvářel mikrosvět, v němž byl možná úspěšnější, ale zcela jistě ne spokojenější. Může, ale rozhodně to nemusí být jen „pánský klub“ v hospodě. Utéci lze ke kutění v dílně, ve sklípku, na zahradě, k nejrůznějším hobby nebo také k novinám. A velmi snadno i k televizi. K dokonalosti byl podobný útěk doveden v podobě workoholismu.

Matriarchát

V péči o malé dítě se daří skryté rivalitě. I emancipovaná a vzdělaná žena očekává, že zde bude mít jaksi automaticky hlavní slovo a muž jí bude pomáhat. V konkrétních podmínkách se může o „hlavního slovo“ rozdělit mezi několik vysoce sofistikovaných žen – matka, babička, tchyně.…Rozhodující jsou přece potřeby dítěte. A mluvčím oněch potřeb jsou ženy? Otec převezme péči, až bude dítě „brát“ na mužské zájmy,. To však většinou nelze naráz. Zvykat si na tatínka a jeho péči je potřeba průběžně.

Odborníci proto doporučují se na rodičovské dovolené vystřídat, dokonce navrhují, aby se rodiče mohli střídat na tzv. paragrafu (ošetřování dítěte).

Proč? Aby si otcové toto období mohli také vychutnat. Opravdové problémy totiž teprve přijdou.

 

2.3.2018 12:27 | autor: Tomáš Novák

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa těhotenství a mateřství?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@babyweb.cz

TOPlist