Kdy začít plavat s miminkem?

Také nevíte, jak to s tím „plaváním“ kojenců vlastně je? Třeba kdy začít a zda skutečně plavou? Přinášíme vám odpovědi na nejčastější otázky.

Kdy lze s „plaváním“ kojenců začít?

S miminkem můžeme začít „plavat“ hned po zahojení pupíku. V tomto období ale určitě v domácím prostředí a pod dohledem odborně proškolené instruktorky. Ta rodičům ukáže, co s miminkem ve vodě a poradí jim i v dalších oblastech spojených s vývojem dítěte. Do klubu, který tuto aktivitu nabízí, je možné, pokud k tomu má vhodné zázemí, začít chodit od ukončeného druhého měsíce dítěte.

Skutečně malí kojenci plavou?

Výraz „plavání“ kojenců je sice známý, ale zavádivý. Vždy ho najdete v uvozovkách. Dítě neplave, ale za určitých podmínek a s pomocí dospělé osoby se ve vodě vznáší. Určitě tedy nečekejte, že dítě doma vložíte do vody a ono začne pádlovat ručičkama a nožičkama, tedy skutečně plavat.

Jak je to s potápěním?

Kojenec má do třetího měsíce reflex zatajení dechu. Po kontaktu s vodou tedy reflexně krátce zatají dech. Nedoporučuji to však zkoušet bez dohledu odborně zaškoleného instruktora! Reflex okolo třetího měsíce mizí.

A co ty nádherné fotky kojenců pod vodou?

Nenechte se zmást. Tak jako všechny dovednosti, i tuto se děti učily. A když se fotí v moři, točí se okolo akce celý tým odborníků a děti se vybírají. Není to tedy dovednost, kterou děti běžně zvládnou.

Půlroční dítě mé kamarádky skutečně začalo brzo samo plavat.

Opět to není samo sebou, po určité době a při dodržování metodických postupů toho lze dosáhnout, ale zase pouze u některých děti. Zejména baculaté děti mohou tuto dovednost zvládnout, protože hustota jejich tělíčka je nižší, než hustota vody.

Nebuďte ale smutní, s pozdějším nácvikem plavání to nemá nic společného. Dítě si zvyká na odlišné prostředí, „plavání“ pozitivně ovlivňuje jeho zdravotní stav. Nácvik plavání nastoupí opravdu výrazně později.

Kdy lze hovořit o skutečném plavání?

Základní plavecké dovednosti (splývání, orientaci ve vodě, pády do vody, dýchání do vody) se dítě začíná učit od 1,5 roku. S nácvikem kraulových a znakových nohou začíná dítě ve 2,5 letech a celou souhru začíná trénovat od 4 let. Zase ovšem záleží na podmínkách a na tom, zda dítě chodí plavat odmalička a je tedy na vodní prostředí zvyklé, nebo teprve ve čtyřech letech začíná.

Zítra se dozvíte, na co si dát při „plavání“ kojenců pozor.

Jana Hochová

Máte nějaký dotaz na „plavání kojenců?“ Dr. Jana Hochová na ně ráda odpoví na adrese: redakce@babyweb.cz

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa těhotenství a mateřství?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@babyweb.cz

TOPlist