Jsem „v tom“? První odpověď dá těhotenský test

Ať už těhotenství plánujete, nebo jste nervózní z vynechané menstruace, vždy si položíte stejnou otázku. Rychlou a poměrně přesnou odpověď, zda jste těhotná, dá těhotenský test.

shutterstock_1013633572-1100x618.jpg Zdroj: Shutterstock.com

Příznaky těhotenství

Příznaky těhotenství se dělí na nejisté, pravděpodobné a jisté. Mezi ty nejisté patří například nevolnosti, citlivost prsou, únava, náladovost, časté nucení na močení anebo pobolívání v podbřišku.

Pravděpodobné příznaky jsou vynechání menstruace, prosáknutí zevních pohlavních orgánů, nafialověle zbarvená sliznice pochvy a zvětšená děloha.

Jistá známka těhotenství znamená, že těhotenství je prokázáno buď těhotenským testem, odběrem krve, nebo ultrazvukem.

Jak fungují těhotenské testy

Na trhu existuje velká škála těhotenských testů, které jsou běžně k dostání nejen v lékárnách, ale třeba i v drogeriích či v supermarketech. Ačkoliv je jich mnoho druhů a ještě více značek, fungují všechny stejně, a to na principu zjištění přítomnosti choriového gonadotropinu (HCG) v moči.

Papírek v těhotenském testu obsahuje chemikálie, které reagují na určitou hladinu hormonu HCG. Jednotlivé testy mají různou citlivost, některé dokonce slibují spolehlivé výsledky již v den vynechané menstruace.

Zachytili jsme pro vás, jak probíhá celý proces testování pomocí klasického těhotenského testu. Na zrychleném videu uvidíte, jak vypadá zobrazení jedné nebo dvou čárek, tedy negativního a pozitivního výsledku testu.

Ideální je použít k testování první ranní moč, protože ráno je koncentrace HCG v moči nejvyšší. Pokud však z nějakého důvodu použít ranní moč nemůžete, je možné testovat i během dne. V tom případě je ale lepší nějakou dobu před provedením testu nepít, aby se moč neředila.

Každý test potřebuje ke zobrazení výsledku určitý reakční čas, obvykle jde o několik minut. Kontrolní čárka na testu se přitom většinou zabarví dříve než testovací čárka.

Nepropadejte proto panice (nebo předčasné úlevě), pokud se zpočátku ukáže jen jedna čárka. Zkontroluje výsledek testu zhruba po deseti minutách, kdy by už mělo být zcela jasné, zda je pozitivní, či nikoliv.

Některé testy již přímo v balení obsahují nádobku na odběr moči. Pokud použijete vlastní, ujistěte se, zda je čistá a zda neobsahuje zbytky čisticích prostředků, které by mohly zkreslit výsledek.

Falešně negativní, falešně pozitivní

Přestože jsou i levnější těhotenské testy relativně dost spolehlivé, může se stát, že jejich výsledek vyvolá marnou naději nebo zbytečné zklamání.

Obzvláště v počátcích těhotenství, kdy je hladina HCG ještě nízká, anebo v případě, že k otěhotnění došlo později, než si žena myslí (ne vždy dojde k ovulaci, a tedy i k oplodnění vajíčka uprostřed cyklu), může test vykazovat falešně negativní výsledek.

Pokud se menstruace nedostaví, je vhodné test zopakovat s odstupem dvou nebo tří dnů.

Často se také stává, že se druhá čárka na testu sice objeví, ale je slabá nebo špatně viditelná. Pak je vhodné se vyzbrojit trpělivostí a znovu zopakovat test za několik dní, kdy by již výsledek měl být jasnější.

Někdy může test vykazovat pozitivitu, přestože žena těhotná není. Dojít k tomu může například v případě prodělaného spontánního potratu nebo zamlklého těhotenství, po porodu, po kyretáži nebo po interupci, kdy se v krvi nachází ještě zbytky těhotenského hormonu HCG (a mohou tam přetrvávat klidně i několik týdnů).

Falešně pozitivní výsledek můžou způsobit i některá nádorová onemocnění či cysty na vaječnících. Těhotenský test neumí rozlišit, zda se embryo vyvíjí v děloze či mimo ni, takže se projeví jako pozitivní i v případě mimoděložního těhotenství.

Běžně užívané léky jako analgetika a antibiotika výsledek testu neovlivní, stejně tak hormonální antikoncepce. Riziko falešného pozitivního testu je však vysoké v případě, že užíváte hormonální léky obsahující HCG (obsahují ho např. léky používané k vyvolání ovulace).

Čtěte také:

Kdy testovat?

Na tuto otázku je obtížné odpovědět. Díky těhotenským testům může žena zjistit těhotenství už velmi záhy, někdy dokonce ještě před vynecháním menstruace. Tato výhoda však zároveň představuje riziko, neboť ne vždy vede uhnízdění oplodněného vajíčka v děloze k prosperujícímu těhotenství.

Poměrně velké procento raných těhotenství (odhaduje se, že až 20 %) končí spontánním potratem, který by se navenek projevil pouze jako silnější nebo mírně opožděná menstruace. Pokud však žena ví, že byla těhotná, může pro ni ztráta těhotenství být velmi bolestná, a to i v případě, že k ní došlo velmi záhy.

Pozitivní test. Co dál?

Necítíte-li žádné zvláštní obtíže (jako např. prudkou bolest podbřišku, krvácení či špinění), není důvod spěchat k lékaři hned, jakmile se na testu objeví očekávané či obávané dvě čárky. Zhruba dva nebo tři týdny po vynechané menstruaci už by měla být na ultrazvuku vidět přítomnost srdeční akce u embrya, což je známkou prosperujícího těhotenství.

20.3.2023 5:19 | autor: Gaurí Chrastilová | zdroj: Článek byl napsán ve spolupráci s gynekology., ČSÚ - Potratovost

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa těhotenství a mateřství?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@babyweb.cz

TOPlist