Muži se přestávají milovat

„Muži se odmítají milovat a tím i plodit děti. Svou sexuální energii vybíjejí ve fitcentrech nebo při jiných sportech a o sexuální život ztrácejí zájem,“ tvrdí psycholožka Tamara Cenková.
„Pár jsem jich dokonce slyšela prohlásit, že dělat děti je obrovská otrava,“ dodává.

Čím si to vysvětlujete?
Dnešní doba je už taková. Ženy přebírají mužské role a zároveň přibývá mužů s ženskými rysy, přibývá mužské neplodnosti a nechuti se rozmnožovat i milovat.

Proč muži tak často vybíjejí svou energii sportem a na sex jim nezbývá síla a ani chuť?
Sport je pro některé muže opravdu náhražka sexu. Navíc si muž často právě mezi ostatními muži dokazuje, že je skvělý.  Pochválí ho ale někdo doma, když předvádí sexuální výkon? Jsou muži, kteří opravdu potřebují slyšet i po patnácti letech, že jsou skvělí milenci.  Navíc endorfiny, hormony dobré nálady, si vyplaví při sportu a tak už nemají potřebu další aktivity.

Takže mají ženy bojkotovat sportovní aktivity partnerů?
Ne, ne. Především bych doporučovala o celé situaci mluvit anebo se jít poradit. Je velká škoda, když se lidé kolem 30 – 35 milují z povinnosti jednou za 14 dní. A dnes to není nic výjimečného.

Je to tak důležité?
Vztah je jako oheň: když nepřikládáme, uhasíná. Každý vztah potřebuje nové podněty – nové přátele, nové aktivity, a to po celou dobu vztahu.  Pokud vyměníte jeden vztah za jiný, je dobré se zamyslet, zda jen nehledáme nové podněty a rozměry. Jdeme za dalším dobrodružstvím místo toho, abychom přemýšleli, co pro současný vztah můžeme udělat.  Další faktor, který ovlivňuje mužskou sexualitu, je pracovní přetížení mužů. Na jednu stranu je toto chování v pořádku – snaží se „ulovit co největšího mamuta“, ale měli by se naučit rozdělit si čas mezi práci, lovení mamuta a rodinu.  Takže není-li náš partner schopen naplánovat si čas i pro nás, využijme všech dostupných prostředků a začleňme ho do dění rodiny. Ale nezapomínejme ho za jeho aktivitu chválit.

A jak proti nudě v posteli?
Univerzální recept, jak být pro muže stále přitažlivá, neexistuje. V každém případě by však partneři neměli mít strach o sexu mluvit. Dost často se setkávám s tím, že partneři mají o milování, erotice, sexu odlišné představy, ale nejsou schopni si je sdělit, natož pak splnit.  Každý příklad trochu kulhá, ale i tak si dovolím sex přirovnat k přípravě dobrého jídla. Co všechno musíme udělat, abychom se dobře najedli? Nejdříve vymyslíme, co budeme vařit. Prohlédneme lednici, špajz, mrazák. Co chybí, dokoupíme. Stále myslíme, jak budeme vařit a jak naše jídlo bude chutnat. A co kdyby partneři udělali totéž se sexem? Měli bychom si nejdříve říci, CO BUDEME VAŘIT?!

Dokážeme však o svých sexuálních potřebách mluvit?
Pro některé páry je i v dnešní době sex tabu. Partneři nejsou schopni si povídat o svých potřebách ani touhách. A tak se stane, že prožijí spolu nějaký rok a najednou přijde jiný-jiná, který naše představy naplní.

Jak ale bojovat s vlastním studem?
Když nejsme schopni spolu otevřeně mluvit, můžeme si napsat dopis nebo mail. Při psaní si můžeme slova pečlivě rozmyslet. Své pocity můžeme třeba nahrát do mobilu a nahrávku pustit partnerovi. Možností je hodně. V každém případě by takový rozhovor neměl být ponižující. Z takovéhoto rozhovoru nesmí být vítěz a poražený.

Jak ale zároveň ponechat tomuto tématu onu nezbytnou míru intimity?
Sex a láska jsou dvě odlišné věci. Lásku v sobě můžeme nosit celý život, ale přitom s dotyčným nemusíme mít nikdy sex.  Intimita je hranice mého života, kam už nechci nikoho pustit, a to i v partnerském soužití. Každý by si měl ponechat svou 13. komnatu. Proč ne. Navíc záhady byly vždy velmi přitažlivé.

Vaše návody zní velmi jednoduše
Ráda bych v této souvislosti připomněla, že i když různé revoluce udělaly za poslední dvě století se společností divy, zapomněla udělat divy s naší psychikou. Jsme stále naprogramováni tak, jak byli naši předkové v jeskyních: žena by měla rodit a starat se o rodinu a muž oplodňovat a lovit mamuty. Jenomže dnes některé ženy rodí, starají se o rodinu, loví mamuta a někteří muži už ani neplodí, ani neloví mamuta.

Jako by muži nyní prožívali krizi vlastní identity
Generace dnešních třicetiletých mužů v naší společnosti má rodiče, kteří byli vychováváni v hluboké totalitě. Totalita naučila ženy přebírat role mužů a stejným způsobem se chovala i k malým chlapcům. Zákazy a rozkazy provázely chlapce od peřinky.

Kluk je však od přírody zvídavý, potřebuje poznávat, diskutovat, válčit a to všechno bylo zakázáno. V takovém prostředí samozřejmě žily i dívky a viděly, jak se otec podílí na chodu domácnosti. Mamka velí a otec se podřizuje, aby měl klid. A většina těchto dětí si své návyky přenesla i do současných vztahů. Muži v dnešní době mají velký prostor pro všechno, co jejich rodiče nemohli, ale když je nebrzdí rodiče, brzdí je partnerka.

 

25.5.2010 6:49 | autor: Jarmila Jelínková

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa těhotenství a mateřství?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@babyweb.cz

TOPlist