Která kojenecká voda je ta pravá?

Každá maminka se snaží o to, aby své dítě uchránila před mikroorganismy a dalšími špatnými vlivy z okolního prostředí. Tato opatrnost se právem týká i používání pitné vody pro děti, neboli kojenecké vody. V této souvislosti si ale maminka mnohdy neuvědomí rizika spojená s plasty. Řešením může být voda ve skle.

Kojenecké vody musí splňovat nejpřísnější kritéria ze všech balených vod. Striktně se sleduje množství dusitanů a dusičnanů. Proč?

Zdravotní nebezpečí dusičnanů vyplývá z možnosti jejich přeměny v zažívacím traktu člověka na toxické dusitany. V těle malého dítěte může dojít k situaci, kdy se hemoglobin, který přenáší v těle kyslík, přemění na methemoglobin, který toho schopen není. A to je samozřejmě zdraví velmi nebezpečné.

Pár doporučení:

  • Kojeneckou vodu je třeba bezpodmínečně používat do tří měsíců dítěte a do šesti měsíců je doporučována.
  • Vodu z kohoutku bychom měli vždy převařovat.
  • U vody čerpané ze studně je nutné znát rozbor vody, jehož limity jsou stanoveny vyhláškou.
  • K stálému pití pro lidi bez rozlišení věku a zdravotního stavu jsou vhodné vody kojenecké a stolní.

Kojíte? Sycené vody také raději převařte

V případě sycené kojenecké vody s hodnotou vyšší než 0,5 g/l CO2, je lepší odstranit oxid varem. Proč?

Reakce mateřského mléka a krve novorozence je totiž zásaditá a vody obohacené CO2 působí negativně a zatěžují vyrovnávací systémy kojenců. Kromě toho bublinky v žaludku kojenců mohou vyvolat zvracení s rizikem vdechnutí zvratků a zadušení.

Voda je život

Obsah vody v těle člověka se pohybuje mezi 60 a 80 % podle věku. U kojenců tvoří množství vody větší podíl, než u starších lidí. K čemu nám voda v těle hlavně slouží?

Voda v těle rozpouští živiny, odstraňuje odpadní a přebytečné látky, je nositelem chemických informací, v krvi pomáhá přenosu kyslíku a oxidu uhličitého a v neposlední řadě hraje důležitou roli při regulaci tělesné teploty.

Protože je voda pro život a zdraví tak důležitá, používáme kvůli správnému vývoji kojenců a batolat tu nejkvalitnější vodu, které se také říká „kojenecká voda“. Pro takto označenou vodu jsou stanoveny přísné limity, které musí splňovat.

Kojenecká voda, na rozdíl od jiných balených vod, musí být z kvalitního podzemního zdroje a nesmí být upravována, pouze výjimečně UV zářením.

Na obale kojenecké vody musí být povinně uvedeny tyto údaje:

  • obsah rozpuštěných pevných látek – minerálií (vápník, hořčík, sodík, draslík atp.)
  • v případě, že je sycena oxidem uhličitým, musí být označena „kojenecká voda sycená“ s uvedením obsahu oxidu uhličitého
  • „ošetřeno UV zářením“, pokud byl tento způsob úpravy použitý

Palčivá otázka PET lahví

Pro každého výrobce je získání možnosti užívání názvu kojenecká voda vysoce prestižní. Pokud jsou všechny požadavky splněny, přichází kojenecká voda na trh – většinou v plastové PET láhvi.

PET (polyethylentereftalát) je v dnešní době nejvyužívanější obalový materiál. Při výrobě plastů se kromě jiného užívají změkčovadla a jiná aditiva, např. ftaláty nebo acetaldehyd.

Kromě zdravotních rizik mají chemické látky rozpustné ve vodě negativní vliv na její chuťové vlastnosti.

Sklo je bezpečné

Maminky se snaží o to, aby své dítě uchránily před mikroorganismy a dalšími špatnými vlivy z okolního prostředí. Často si ale neuvědomují rizika spojená s veškerými plasty, které se kolem nás vyskytují.

Alternativou obalových materiálů z plastu, které máme možnost využít, je sklo. Znaly ho už naše babičky a nedaly na něj dopustit. Nejsou v něm žádné látky, které by se rozpouštěly do vody. Z ekologického hlediska je recyklovatelný z 99 % a tato recyklace takřka nezatěžuje okolního prostředí.

Náš zákazník, náš pán

Ekologické myšlení se rozmáhá natolik, že lidé vyhledávají kvalitní potraviny a nápoje, do nichž nepronikly chemikálie a polutanty – obracejí se tudíž k již osvědčeným, tradičním materiálům.

Od března letošního roku zahájila společnost Aqua Anna výrobu kojenecké vody ve skleněných obalech o objemu 0,7 l. Senzorické zkoušky potvrdily výtečné organoleptické vlastnosti takto balené vody.

17.6.2010 12:26 | autor: Redakce Babywebu

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa těhotenství a mateřství?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@babyweb.cz

TOPlist