Přenášíte? Zkoušíte bezpečně vyvolat porod?

Máte pocit, že vám obrovské břicho snad praskne, nohy jsou oteklé, připadáte si jak velryba na souši a v kalendáři zaškrtáváte už druhý termín porodu? Máme pro vás několik rad, jak přírodu něžně popostrčit.

prenaseni-1100x618.jpg Zdroj: Shutterstock.com

Impuls k porodu však nedává maminka, nýbrž miminko. Pokud není připravené, ze svého pohodlného domečku se nehne. A někdy se mu na svět prostě jen nechce.

Nejedna nastávající máma pak začne být netrpělivá a hledá cesty, jak dítěti na svět dopomoci. Na pořad dne se tak dostávají různé zaručené i méně zaručené rady, jak na to. Některé ženy na ně nedají dopustit a jiné tvrdí, že nepomůže nic, pokud není pro miminko ten správný čas. Na každém šprochu pravdy trochu, tedy jistě na obou verzích něco bude.

Klasické tipy aneb Úspěch nezaručen, ale neměly by uškodit

Nechráněný pohlavní styk

Mužské sperma obsahuje prostaglandiny – hormony, které napomáhají zrání děložního hrdla, stejné látky jsou obsaženy v tabletách, které podávají lékaři při vyvolávání porodu. Ovšem ne vždy lze milostné radovánky jako cestu ke kýženému cíli (tedy v tomto případě porodu) v těhotenství doporučit, a to platí také pro závěrečnou fázi gravidity. Poraďte se proto raději s ošetřujícím lékařem.

Masáž bradavek

Masírování bradavek považují za velmi prospěšné a vřele doporučují zejména porodní asistentky, a to od 39. týdne těhotenství, mimo jiné také jako vhodnou přípravu na kojení.

Stimulace bradavek může spustit kontrakce, protože při ní dochází k vyplavování oxytocinu, jenž stimuluje děložní sliznici. Masáž bradavek pomohla například Mirce: „Tři dny po termínu jsem seděla u televize a neúnavně masírovala bradavky. V noci se mi rozjely kontrakce a druhý den odpoledne byl Toník venku.“

A jak na to? Při masáži bradavku uchopíte mezi palec a ukazováček a jemně ji mnete, což můžete v posledních čtyřech týdnech těhotenství provádět denně – masírujte každou bradavku asi 4 minuty.

Fyzická námaha

Jako indukce porodu bývá doporučována snad odjakživa. V případě, že je těhotenství bezproblémové, nic nebrání tomu, aby se maminka po termínu pokusila miminku pomoci fyzickou námahou. Maminka Lenka má tuto zkušenost: „Dva dny po termínu jsem asi dvě hodiny uklízela koupelnu, vytírala, drhla kachličky i vanu. A v jednu ráno jsme jeli.“

Právě tady ovšem platí: všeho s mírou, a pokud už se v pokročilém stadiu gravidity rozhodnete vysmýčit domácnost, tak se hlavně vyhněte „výškovým pracím“ (tj. věšení záclon či utírání prachu na vysokých skříních apod.)!

Horká lázeň

Lékaři tvrdí, že horkou lázní je možné bezpečně vyvolat porod a že jde o jedinou metodu, která je bezpečná a má smysl ji zkoušet. Voda může mít až 40 °C. Zvláště prý pomáhá kroužení nad bříškem sprchou s teplou vodou.

Hamiltonův hmat

Ten by měl provádět pouze lékař. Ženy se s ním často setkávají při prohlídce v těhotenské poradně v případě, že již nějakou dobu přenášejí. Maminky jej jednoduše nazývají „prošťourání“.

Zdena k tomu říká: Hamiltona mi provedl ošetřující lékař ve 41. týdnu. Bylo to hodně nepříjemné. A nepomohlo to. Doporučil mi také pomilovat se s manželem – no, ani tahle cesta nezabrala. Jen se mi na pár hodin spustily slabé kontrakce. Nakonec jsem přenášela ještě dalších pět dnů, než mi porod vyvolávali v porodnici.“

Čtěte také:

Babské rady aneb Důvěřuj, ale pověřuj

Oproti „klasickým“ radám existují také další, babské tipy, kterých v maminkovských fórech na internetu najdete nepřeberně. Uvádíme je pouze pro zpestření, neboť jisté je u nich jedno: rozhodně neskýtají záruku, že se „dílo podaří“, a hned tak na nějakou ženu nepůsobí. Některé maminky na ně však nedají dopustit.

Masáž hráze

Lze ji provádět již od 35. týdne těhotenství a jde spíše o to, že ulehčí průchod hlavičky dítěte a sníží riziko nástřihu či natrhnutí hráze.

Někdy se uvádí, že masáž hráze může porod i vyvolat. Masáž by se neměla provádět bez rostlinného oleje a často se doporučuje provádět ji pupalkovým olejem. Neuškodíte si ani olejem olivovým.

Sedací koupele z květů byliny senny

Je dovolena až od 38. týdne těhotenství. Účinek koupele je takový, že změkčuje tkáně a uvolňuje svaly pánevního dna.

Připravíte ji tak, že sušené senné květy přelijete horkou vodou a postavíte je na vhodné místo tak, aby se dalo nad párou sedět, dokud se z hrnce kouří. Pozor však na příliš horkou páru, hrozí nebezpečí spálení!

Tajemství bylin

Dala jsem si den před porodem několik skořicových jablek a malá se hned druhý den narodila. O skořici se totiž říká, že by se neměla v pokročilém těhotenství, protože může vyvolat porod. Na to jsem sázela,“ vzpomíná maminka Martina.

V bylinkách se skrývá moudrost věků, to věděly už naše babičky. Místo farmaceutických látek tak na vyvolání porodu používaly právě dary přírody. Většinou jsou dobře snášeny a v mnoha případech opravdu zabírají, a to jak ve formě čajů, tak masážních olejů. V čem je jejich kouzlo? Podporují stahy hladké svaloviny dělohy. Užívání takových bylinek je pak dovoleno zhruba od 36. týdne těhotenství.

Vyzkoušet můžete…

  • čaj z listů maliníku: žena by jej měla pít po 36. týdnu těhotenství a vždy po poradě s lékařem,
  • levandulový extrakt: ve formě koupele nebo masážního oleje napomáhá otevírání porodních cest,
  • mateřídouška, skořice: pomáhají stahovat hladkou svalovinu dělohy a tím mohou přispět k vyvolání porodu,
  • fenyklový čaj: taktéž působí na děložní svalovinu.

Selský rozum velí, že není dobré snažit se nějak urputně miminku na svět pomáhat. Závěrečná fáze těhotenství je sice fyzicky náročná, ale také v tomto případě platí, že všechno má svůj čas. Berte tedy i výše uvedené rady s patřičnou rezervou. Rozhodně se však snah o bezpečné vyvolání porodu nemusíte vzdávat.

Jak vidno: mnohé „pomůcky“ porod hlavně usnadňují, protože intenzivně připravují porodní cesty i miminko na „akci“.

2.11.2023 12:33 | zdroj: https://www.healthline.com/health/pregnancy/natural-ways-to-induce-labor

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa těhotenství a mateřství?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@babyweb.cz

TOPlist