Růstové bolesti

Máte dítě v předškolním věku a stěžuje si na bolesti nohou? Mohou to být růstové bolesti.

8-shutterstock_677891092-1100x618.jpg Zdroj: Shutterstock.com

Růstové bolesti

Občasné tupé bolesti, kterým se říká „růstové bolesti“ jsou velmi časté u dětí ve věku 3 – 5 let a pak ve věku přibližně 8 – 12 let.

Jsou nejčastěji cítit v dolních končetinách, zejména zepředu na stehnech, pod (za) koleny a v lýtkách (holeních). Mohou se ale objevit i na horních končetinách, v lokti nebo v předloktí. Nejčastěji „útočí“ pozdě odpoledne, večer nebo ze začátku spánku.

Jsou opravdu způsobené růstem?

Název „růstové bolesti“ je ale trochu zavádějící: neexistuje důkaz, že jsou tyto bolesti způsobené opravdu růstem kostí. Odborníci se neshodují, co je příčinou bolestí, ale je pravda, že se objevují zejména poté, co dítě prožilo obzvláště činorodý den. V žádném případě to ale neznamená, že dělá vaše dítě něco špatně, nebo že by mělo v aktivitě polevovat.

Růstovými bolestmi totiž trpí téměř polovina dokonale zdravých dětí. Statisticky je častěji mívají děti, které jsou v průměru o 5 procent těžší než ostatní.

Jak poznám, zda to jsou růstové bolesti, nebo něco jiného?

Růstové bolesti se objevují intermitetně, nejčastěji v podvečer nebo při usínání, nikdy ne několik dnů po sobě, u jinak zcela zdravého dítěte. Po jednoduché léčbě (viz níže) během krátké doby (do 1 – 2 hodin) zcela na několik dnů až týdnů odezní.

Někdy se však stane, že se za růstové bolesti považuje něco, co je ve skutečnosti daleko vážnější problém. Má-li dítě nevysvětlitelné bolesti, které trvají více dnů po sobě, nebo jsou provázeny dalšími známkami nemoci (horečka, otok kloubu apod.) určitě se poraďte s lékařem.

Bolesti končetin mohou mít vskutku mnoho příčin. Nejčastěji jde o začátek infektu, většinou virového původu. Je spojen se vzestupem teploty a téměř vždy přitom dítě pociťuje únavu a různě silné bolesti kloubů a svalů. V takovém případě je nejlépe podat Paralen,který do 2 hodin pomůže snížit horečku, a když bolesti poleví, je vyhráno. S největší pravděpodobností to nebylo nic vážnějšího.

Bolest končetin však může signalizovat i jiný, méně častý problém – zlomeninu, nádor, otok, leukémii, revmatické kloubní onemocnění (juvenilní idiopatickou artritidu) nebo jiné kloubní potíže.

Některé symptomy mohou pomoci s diagnózou: Běžné růstové bolesti většinou netrvají déle než deset nebo patnáct minut a většinou se projevují na obou stranách těla, i když ne nutně ve stejnou chvíli. Bolest je většinou cítit hluboko ve svalech, ale ne v kloubech. Růstové bolesti nezpůsobují horečku, zimnici, červenání, otoky, kulhání nebo bolest v kloubech.

Čtěte také:

Následující příznaky mohou znamenat něco vážnějšího

Bolest vychází z jednoho určitého místa a je tak pronikavá, že dítě probudí ze spánku. Lékař pravděpodobně nechá udělat rentgen, aby vyloučil infekci nebo nádor. Zároveň s bolestí v noze se objevila horečka – a není k tomu zřejmý důvod jako třeba příznaky chřipky.

Lékař možná nechá udělat krevní testy, aby vyloučil infekci. Bolest dítě lokalizuje v kloubu, který těžko ohýbá, je červený nebo oteklý. Lékař zjistí, co přesně s daným kloubem není v pořádku. Dítě má velké bolesti v kyčli, stehnu nebo v koleni, nebo má potíže přenést váhu na jednu nohu, belhá. Lékař zřejmě nechá udělat rentgen. Bolest přetrvává i v běžnou denní dobu. Poraďte se s lékařem.

Jak mohu růstové bolesti léčit?

Neexistuje žádná prevence, ale dítěti můžete v jeho nepohodě ulevit tím, že mu na bolavé místo přiložíte nahřátý polštářek nebo lahev s teplou vodou (termofor) dáte mu doporučenou dávku ibuprofenu nebo brufenu, ibalginu, Nurofenu, nebo paracetamolu, paralenu, panadolu.

Aspirin není u dětí vhodný, zvláště ne při horečce. Může nemoc zkomplikovat postižením jater a mozku – Reyův syndrom. Jestliže je bolest pronikavá nebo nesnesitelná, jděte co nejdříve k lékaři.

18.1.2024 5:31 | autor: MUDr. Martin Gregora | zdroj: A: Growing pains, Lane, Odborným garantem článku je MUDr. Martin Gregora.

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa těhotenství a mateřství?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@babyweb.cz

TOPlist