Spoření pro dítě

Narodilo se vám miminko a chcete mu založit spoření. Stojíte ale před otázkou, které je vlastně nejvýhodnější…

Mnoho lidí v první chvíli napadá řešit tuto situaci stavebním spořením. Ale opravdu si myslíte, že je to to nejvhodnější spoření pro vašeho potomka? Nebo chcete jen využít jeho rodné číslo, získat státní podporu a po uplynutí vázací lhůty finance vybrat? Stavební spoření lze doporučit, ale pouze v případě, že je smlouva velice dobře zajištěna a i přes nepříjemné události má dítě garantováno, že peníze získá a budou naspořeny jemu. To se však u stavebního spoření těžko garantuje.

Základní otázky

Pojďte si zodpovědět pár otázek, které by měly předcházet tomu, že se pro nějaký produkt rozhodnete.

  • V kolika letech chcete, aby dítě peníze získalo?
  • Co by naspořené finanční prostředky měly řešit? Mají být použity na další studium, mají posloužit jako prvotní vklad do života, nebo řešit v budoucnu alespoň částečně bydlení vašeho potomka?
  • Kdo má finanční prostředky na konci spoření vybrat? Opravdu vaše dítě, nebo chcete moci i potom rozhodnout, zda si dítě finance zaslouží?

Na finančním trhu v dnešní době existují produkty, kterými můžete své představy uspokojit. Škála je široká, od garantovaného spoření až po investice. Záleží na tom, jak jsme vy jako rodiče připraveni na to přijímat eventuální rizika, která mohou vzniknout.

Nepříjemné otázky

A víte, kdo naspoří peníze v případě, že se rodič stane invalidním? Nebo v ještě horším případě, pokud nastane smrt jednoho z rodičů? Určitě je nutné i popřemýšlet o tomto. Ale zase dejte pozor na to, aby finanční obnos, který chcete posílat, nepokryl pouze výdaje na riziko, a spořicí složka byla minimální či prakticky žádná.Dokáže si většina z vás správně odpovědět na takové otázky? Určitě máte nějakou představu, jak byste chtěli svého potomka finančně zajistit.

Pokud se obrátíte na finančního poradce, určitě dostanete správnou odpověď a s ní optimální finanční plán.

 

18.2.2009 12:19 | autor: Martina Malá
Více o tématu: kolikamiminkorodičspoření

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa těhotenství a mateřství?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@babyweb.cz

TOPlist