Pilates, ikona jednadvacátého století

„Po deseti hodinách se budete cítit lépe, po dvaceti budete lépe vypadat a po třiceti hodinách získáte nové tělo,“ prohlásil zakladatel cvičení Joseph Pilates.
Pilates se díky svým hvězdným příznivcům, cvičí ho Madonna, Dustin Hoffman či Sharon Stone, stalo pomyslnou ikonou jednadvacátého století.

Ze studia do fitness

Cesta, kterou zakladatel cvičení Joseph Pilates ušel, vedla přes box, gymnastiku, jógu i silový trénink až po sestavu asi 500 cviků, které se dnes podle svého zakladatele nazývají Pilates. Pilates svou metodu neustále zdokonaloval. Až do své smrti v roce 1967 vyučoval a předal tak dalším generacím cvičení, které stabilizuje a posiluje centrum těla, napřímí obratle a vytvaruje svaly. „Pilates se dlouho cvičilo v uzavřené komunitě. Když totiž Joseph Pilates přijel do New Yorku, učil tento způsob cvičení tanečníky a baletky. Byla to součást rekonvalescence po úrazech či náročných představeních. Proto se o Pilates docela dlouho nevědělo,“ vysvětluje Hana Císařová, mezinárodně certifikovaný StottPilates instruktor. Cviky pomalu pronikly mezi odbornou i laickou veřejnost, a dnes již nabízí veřejné lekce Pilates každé druhé fitness centrum.

Posilujte a protahujte najednou

Pilates je cvičení založené na pohybu lidského těla. Je to systém efektivních cvičení, která se provádějí pomalu a přesně v souladu s kvalitním dýcháním, správným postavením jednotlivých částí těla a vysokou koncentrací. Tím celé tělo pracuje daleko intenzívněji. Stejně jako jóga i Pilates může na první pohled budit dojem, že je to jednoduché cvičení a moc se při něm nenadřete.

Pilates je sice cvičení šetrné k lidskému tělu, ale namáhat se při něm rozhodně budete. Nabylo na popularitě díky tomu, že nezatěžuje lidské tělo, neničí klouby, extrémně nenamáhá a přitom efektivně a propracovaně protahuje, natahuje a posiluje svaly všechny. „Pilates se liší tím, že při cvičení je v harmonii posílení a protažení. V posilovně vždy procvičujete jen učitou svalovou skupinu, tady cvičíte celé tělo,“ dodává Hana Císařová.

Co dokáže Pilates?

  • výrazně zvýší ohebnost
  • zesílí a vytvaruje svaly, především svaly břicha, zad, paží, stehen… bez mohutného nárůstu svalové hmoty, což ocení zvláště ženy
  • uvolní, zesílí a zlepší funkčnost kloubů, zejména kyčelních, ramenních, kolenních
  • zlepší držení těla a odbourá bolesti zad s tím spojené
  • vyrovnává svalové dysbalance
  • zlepší koncentraci, koordinaci a rovnováhu
  • naučí lépe využívat dýchání, zvýší kapacitu plic
  • působí na prevenci inkontinence
  • je vhodnou pohybovou aktivitou při osteoporóze
  • odbourává stres
  • poskytuje prostor pro uvědomění si vlastního těla a těla v pohybu

Mám na to i já?

Pilates je vhodné pro každý věk a jakoukoli úroveň lidské zdatnosti. Někdy je ale důležité přizpůsobit cviky individuální kondici. „Výhoda Pilates je, že se cviky dají různě obměňovat. Takže jestli na nějaký cvik zatím někdo nemá v jeho klasickém provedení, cvičitel nabídne modifikaci, která je pro toho kterého člověka zvladatelná,“ říká Hana Císařová.

Abyste se dočkali výsledků, kterých jistě chcete dosáhnout, měli byste cvičit Pilates asi dvakrát či třikrát týdně. Důležité je, abyste cvičili pravidelně.

Zacvičit si můžete zajít do:
www.pilatesbody.cz
www.studiopilates.cz
www.bodystyle.cz
www.factorypro.cz
www.sipkova.cz
www.studioprozeny.cz

 

19.3.2009 4:19 | autor: Michaela Mazancová

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa těhotenství a mateřství?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@babyweb.cz

TOPlist