Dělám pohyby, hejbám bokama, rukama nohama, vlasama zádama

PAVLÍNINO TĚHOTENSTVÍ Alenku cítím zhruba od pátého měsíce. Prvorodička údajně začíná vnímat pohyby v 5. měsíci, kdežto vícerodička již o něco dříve – lehce po  4. měsíci.

Jsem sice druhorodička, takže bych měla vnímat pohyby dříve, ale první těhotenství bylo jiné. Klárka se nepřetočila, rodila jsem ji ve finále koncem pánevním. Narodila se s nožkama téměř u oušek, což je pro porod koncem pánevním typické. Zřejmě byla celou dobu v této poloze a nemohla se tolik hýbat. Možná se chudinka nemohla vůbec hýbat. Měla jsem i málo plodové vody, třeba i toto mělo vliv, že jsem pohyby necítila celé těhotenství.

Bylo to dost divné, když ostatní maminky pohyby dávno cítily a já stále nic. Vždy, když se doktor ptal, zda cítím pohyby, odpovídala jsem, že nikoliv. Možná mně nevěřil a říkal si, že to spíše jen nerozeznám. Dokonce jsem začínala mít podezření, jestli je Klárka vůbec živá a nemohla se dočkat na další vyšetření, aby mně pan doktor potvrdil, že je vše v pořádku.

Tudíž i jako druhorodička, mohu vnímat pohyby později, tedy od pátého měsíce. Nejdříve se jednalo spíše o takové vlnění. Nyní, v šestém měsíci je to už kopání. Není to bolestivé, je to takové, vlastně ani pořádně nevím, jak to popsat – takové zvláštní. Ale rozhodně příjemné, milé. Hlavně uklidňující, že je tam, že je živá a v pořádku. 🙂

Alenka mně vynahrazuje Klárky klid. Vlní se, hýbe, rejdí. Je to naše vlnivka. I když i nyní mám prý méně plodové vody, nic to nemění na faktu, že Alenku neustále cítím – během dne i v noci. Říká se, že v noci cítí žena pohyby intenzivněji. Má větší možnost vnímat miminko, nežli během dne, kdy je ve shonu a věnuje se různým aktivitám. Také se říká, že miminko v době matčiny aktivity odpočívá a spí a ve chvíli, kdy je maminka v klidu se probouzí a ožívá. V podstatě si otáčí role. Někdy se hýbe tak hodně, že je to i na pohled vidět. Bříško se lehce nadzvedává. Bříško mám podstatně větší, což je prý u druhého těhotenství normální.

Již v pátém měsíci jsem měla břicho větší nežli v sedmém měsíci při prvním těhotenství. Nyní v šestém měsíci vypadám, že budu zítra rodit. Každý se mě ptá na termín – paní na poště, příbuzní, známí, přátelé a úplně valí oči, když jim sdělím, že mám ještě dva a půl měsíce čas.


Pavlína právě prožívá 30. týden těhotenství. Vy také? Chcete vědět, co se v tomto týdnu děje s vaším tělem?

b633476598316866011.jpg

7.7.2016 1:15  | autor: Pavlína

Další blogy

Chcete získávat nejnovější informace ze světa těhotenství a mateřství?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@babyweb.cz

TOPlist