Druhotrimestrální screening a otázka váhy těhotné

ZDEŇČIN TĚHOTENSKÝ BLOG Bilancování minulého týdne je velmi pozitivní. V úterý jsem šla na druhotrimestrální screening a pan doktor mě uklidnil, že je vše v pořádku. Kontroloval mozek, lebku, rty, ouška, páteř, ledviny, močový měchýř, objem dutiny břišní, velké kosti ručiček a nožiček a srdíčko.

Udělalo mi to obrovskou radost, protože na dovolené v Chorvatsku jsem se obávala, že něco není něco v pořádku, když se mi moje mimi dlouho „neozývalo“. Pohyby jsem totiž začala cítit (anebo jsem se alespoň domnívala, že je cítím) již v 18. týdnu a pak najednou 2 týdny nic. Začala jsem trochu panikařit, na dovolené je na to čas, a okamžitě jsem začala na internetu hledat projevy potratu i ty sebemizivější. Samozřejmě jsem tam našla případ, kdy nastávající maminka potratila, a celý měsíc neměla žádné problémy. Já neměla žádné obtíže a zdálo se, že bříško roste, ale znáte to – těhotná neuvažuje logicky a už vůbec se neřídí heslem: nehledat si důležité informace na internetu!

Nakonec jsem pár dní před odjezdem z dovolené začala opět „něco“ cítit, ale byly to úplně jiné pocity než v 18. týdnu, takže jsem zprvu netušila, zda jde o pohyby střev nebo pohyby miminka. Dnes už to vím jistě a navíc mám potvrzeno, že je mimi zdravé a jsem opět moc šťastná.

Jediné co nevíme, je pohlaví, ale už jsem se zde zmiňovala, že to si necháváme jako velké překvapení a za sebe musím říci, že jsem stále více a stále příjemněji napjatá. Oblečky zatím kupuji neutrální barvy a na barvě kočárku mi po pravdě nesejde.

V pátek jsem byla na návštěvě u kamarádky a poprvé uviděla jejího 4 měsíčního chlapečka. Byla jsem z něho unešená, byl moc hodný a hlavně mě šokovalo, že již ve 4 měsících spí v noci 8 hodin v kuse. To bych také brala. Navíc mám stále silnější pocit, že moje mimi bude také kluk, ale možná je to tím, že jméno kluka máme jisté a jméno holčičky ne. Lépe se mamince o miminku uvažuje, když ho může pojmenovat. Nicméně holčičku bych brala všema deseti. Hlavně ale, ať jsme zdraví!

Zajímala by mě ještě jedna věc. V chytrých knihách jsem se dočetla, že průměrný přírůstek na váze v těhotenství je 10-15 kg. Můj gynekolog mě však šokoval prohlášením, že opodstatněný váhový přírůstek činí pouze kolem 8 kg, vše ostatní přibírá mamina zbytečně (nejde-li zrovna o zadrženou vodu). A co řekl gynekolog vám?

Děkuji za odpověď a přeji vám všem další pohodový týden.
Vaše bloggerka Zdeňka

28.7.2014 3:12  | autor: Zdeňka

Další blogy

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa těhotenství a mateřství?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@babyweb.cz

TOPlist