Jaromír Jágr, talent od Boha?

V souvislosti s právě probíhajícím MS v ledním hokeji mě napadla otázka: V čem tkví neuvěřitelný úspěch legendárního hokejisty Jaromíra Jágra?

Je to talent? Štěstí? Dřina a vytrvalost? Nadšení a radost? Bez toho všeho by to jistě nešlo. Možná i dostatek času sám pro sebe. (Dosud nemá své děti – rodiče malých dětí mi jistě rozumí. :-)) Je ale ještě jedna věc, bez které by se to do tak „vysokého“ věku u vrcholového sportovce neobešlo…

Kolik znáte nadějných a talentovaných sportovců, kterým k dosažení nejlepších výsledků možná chyběla sebedůvěra a psychická stabilita v rozhodujícím okamžiku nebo jim tělo vypovědělo službu?

Jistě si také na nějaké vzpomenete. Mě jich napadá hned několik. Raději bych se však zaměřila na to, co se skrývá za úžasným úspěchem tohoto hokejisty.

V podstatě jakýkoli vrcholový sport je pro pohybový systém obrovsky zatěžující. Intenzivní tréninky začínají už v útlém dětství. Jakmile člověk v průběhu sportovní kariéry jen trochu poleví, o to těžší je pak návrat zpět. O úrazech nemluvě.

Když zalovím v paměti, nevzpomínám si, že by Jágr někdy vážněji stonal. Snad jen ten zlomený malíček před 10 lety, občasné natržení svalu a chronické problémy s třísly.

Téměř by se dalo hovořit o daru od Boha. Pozorný čtenář si však všimne, že právě tyto problémy s třísly jsou jeho slabinou. (Než jsem tento článek dopsala, při včerejším zápase proti Švýcarsku se tyto potíže opět ozvaly. V zápase proti Finsku by měl ale Jágr nastoupit. Držím pěsti!)

„Jeho největší problém je v nerovnoměrném zatížení svalů v oblasti pánve, což vede ke značnému přetížení v oblasti svalových úponů.“ 1) říká prof. Pavel Kolář, fyzioterapeut, který léčil např. Václava Havla, Kateřinu Neumannovou a další známé sportovce a osobnosti a založil nauku zvanou vývojová kineziologie.

Co má Jaromír Jágr, prof. Kolář a péče o děti společného?

Docela dost. Z poznání pohybového vývoje odvodil prof. Kolář fáze, které člověk během svého pohybového vývoje nezvládl a tomu přizpůsobuje terapii jak u dětí, tak u dospělých. Navázal na práci prof. Vojty, který vyvinul metodu rehabilitace pomocí reflexní lokomoce.

Základním principem je pochopení širších souvislostí poruch pohybového aparátu v dospělosti s neideálním posturálním vývojem v dětství (zejména v prvním roce jako zvedání hlavy s oporou o horní končetiny nebo nakročování do stoje) a zafixováním chybných pohybových stereotypů (jednostranná zátěž, kulturní a estetické faktory,…).

„K tomu přispívá i způsob jeho bruslení. Pro řešení tohoto problému je třeba ovlivnit nejen lokální nález, ale i poruchu této funkce. Již dříve jsme změnili postavení jeho nohy v brusli a použili cvičení, ve kterých zapojuje svaly, které automaticky toto přetížení kompenzují.“ 1) popisuje prof. Kolář způsob léčby bolestivých třísel Jaromíra Jágra.

Je důležité poznamenat, že všemožné rehabilitační metody pomáhají člověku uvědomit si držení svého těla a jeho pohyb. Tento program v mozku je geneticky zakódován a automaticky pokračuje i po narození, avšak nyní už nastupuje ten náhradí, nedobrý a fixuje se do paměti. Následně pak způsobuje vadné držení těla, skoliózu a časnější opotřebování kloubů, artrózu nebo třeba výhřez meziobratlové ploténky.

Jak do toho zapadá péče o novorozence a malé děti?

Jestli příčinou potíží Jaromíra Jágra byl nebo nebyl neideální posturální vývoj v dětství, přílišné přetěžování, jejich kombinace nebo ještě něco dalšího, vám jednoznačně říct nedokážu. Umím vám však říct, co je pro posturální vývoj nedobré…

V dnešní době více než kdy dříve jsme ze všech stran lákáni ke koupi různých pomůcek a hraček pro děti a mnohdy nedokážeme rozlišit, zda to či ono je pro naše dítě vhodné. Rozumím tomu. Opravdu není snadné to rozpoznat. U svých kamarádů a známých je často vidíme, tak proč by je nemohlo mít i naše dítě?

Možná, že slyšíte od svých rodičů: „Posaď ho a oblož polštáři, ať dobře vidí!“ i když to ještě samo nedokáže. Nebo: „Vezmi ho za ruce a ukaž mu, jak se chodí!“ i když to samo ještě neumí.

Vývoj člověka je dopředu geneticky „naprogramován“ u každého a probíhá automaticky. Nerespektováním těchto programů ve snaze vývoj urychlit, se může tento program narušit a později i zafixovat. Dítě žene vpřed jeho vnitřní motivace a bez ní není ani snaha udělat nějaký pohyb a poskočit tak do vyššího patra. Proto se přimlouvám u všech rodičů a lidí, kteří jakkoli pracují s dětmi, aby se snažili jejich vývoj respektovat, nedělat za ně a nechat jim jejich vlastní motivaci, ať je žene kupředu.

Všechna ta chodítka, hopsátka, nosítka, velice oblíbené, rozšířené avšak předčasné nošení dětí ve svislé poloze, v záklonu se zapaženými končetinami, jejich posazování, stavění a vození za ruce, nadužívání autosedaček, lehátek a v neposlední řadě nevhodný způsob manipulace s dítětem může mít a má neblahý dopad na jeho vývoj.

Stejně jako metoda prof. Koláře, která pomáhá Jaromíru Jágrovi a dalším sportovcům prodloužit jejich sportovní kariéru a zlepšit jim kvalitu života, i metoda manipulace s dítětem vychází z vědeckých poznatků o psychomotorickém vývoji člověka a zároveň respektuje jeho potřeby. Její význam je veliký, bohužel je stále hodně podceňovaný.

Abych vám přinesla informace přímo ze sportovního prostředí, zeptala jsem se trenérky KARATE a sportovní přípravky dětí od 3 let a také bývalé závodnice Mgr. Dominiky Hýskové na základní předpoklady úspěšného závodníka.

Jaké jsou základní předpoklady úspěšného karatisty/ky?

V karate je to podobné jako v ostatních sportech. Základem je pohybové nadání a vhodný somatotyp, ale to tvoří jen zlomek úspěchu. Velmi důležité jsou volní vlastnosti, vnitřní motivace a chuť sportovat, rodinné zázemí a podpora ke sportování a bohužel i finanční možnosti.

Podle čeho vybíráte talenty?

V podstatě podle faktorů, které jsem vyjmenovala u první otázky. Ale to jestli je dítě talentované se pozná až v pozdějším věku, v raném věku můžeme spíše hovořit o tom, že dítě má k danému sportu předpoklady. My se snažíme u dětí předcházet rané specializaci, soustředíme se na jejich všestranný rozvoj, zdravý vývoj a vybudování kladného vztahu ke sportu a k pohybu jako takovému.

Říká Mgr. Dominika Hýsková, trenérka sportovního KARATE a sportovní přípravky dětí od 3 let a bývalá závodnice, jejíž tým TJ KARATE ČESKÉ BUDĚJOVICE patří v současné době mezi nejúspěšnější oddíly karate v České republice i v Evropě.

Z výše uvedeného vyplývá, že úspěch sportovce závisí na mnoha faktorech, kde má optimální vývoj důležitou roli. Pakliže toužíte mít doma druhého Jaromíra Jágra, doporučuji vám zajímat se o to, co může být pro jejich vývoj nedobré, jak ho můžete podpořit už od miminka a předcházet tak nepříjemné léčbě zbytečně vzniklých „škod“. Pro jejich budoucí šťastný a bezbolestný pohyb.

Psáno pro www.bejbykurz.cz

Zdroj:

ad 1) http://sport.idnes.cz/jagra-lecim-zdarma-jako-kazdeho-dmg-/sporty.aspx?c=A050217_000310_sporty_rav

Foto Jágr: http://isport.blesk.cz/clanek/hokej-reprezentace-nagano/139010/jagr-o-ucasti-v-soci-muzu-tam-jet-i-z-nhl-kdyz-bude-zajem.html

Foto dítě: http://www.centrumvitalio.com/wp-content/uploads/2010/11/lezouc%C3%AD-d%C3%ADt%C4%9B-s-popiskem2.jpg

14.5.2015 11:19  | autor: Veronika Študlarová

Další blogy

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa těhotenství a mateřství?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@babyweb.cz

TOPlist