Potničky – zbavím se jich někdy?

PAVLÍNINO TĚHOTENSTVÍ Vánoční svátky byly fajn až na to, že Klárce začaly vyskakovat na obličeji pupínky. Nejdříve se objevil takový jako uhřík a následující dny začaly přibývat další. Volala jsem paní doktorce s obavou, zda nemá Klárka nějakou alergii a ptala se, jestli se máme přijet ukázat.

Upozorňovala jsem na to, že manžel je alergický téměř na vše (prach, pyl, peří, trávy…) a že prodělal jako malé roční dítě atopický exém. Měla jsem strach, aby Klárka neměla buď příznaky atopického exému nebo aby se neukázalo, že je též na něco alergická. Paní doktorka mi poradila mazat obličej silným odvarem z čaje. Říkala, že jezdit zatím nemusíme, že dle popisu usuzuje, že se jedná o potničky. Naštěstí měla Klárka pupínky jen na obličeji a nikde jinde po těle.

Potničky jsou v podstatě uhříky. Když se nad tím zamyslím, tak je zajímavé, že akné se u dospělých nazývá jako uhřík a u dětí potnička. Bylo by legrační, kdyby se lidé (obzvláště teenageři) bavili: „Ach jo, zase mně vyskákaly potničky, budu muset zajít na kosmetiku.“ :o)

Zhruba po třech dnech potírání obličeje čajem měla Klárka pleť hodně vysušenou. Mezi jednotlivými pupínky se utvořily takové mapy – zkrátka měla obličej trochu flekatý. Zašla jsem raději za místní pediatričkou (jsme zatím u manželových rodičů), aby se na to podívala. Říkala, že se jedná o exém a předepsala Klárce mastičku, kterou v lékárně namíchali. Byla to taková vazelína. Do tří dnů se měla pleť pročistit v opačném případě doporučila návštěvu kožní lékařky.

Bohužel se obličej nijak výrazně nezlepšil. Jeli jsme proto ke kožní lékařce. Ta říkala, že má podezření na příznaky atopického exému. Prý se může rozjet, ale také nemusí. Předepsala nám pudr, který v lékárně namíchali a k tomu ještě Fenistil kapky. Měli jsme podávat jednu kapku denně. Když jsem si přečetla nežádoucí účinky, tak jsem se poněkud vyděsila. Dítě by se mohlo začít údajně dusit. Nakonec jsem kapky zhruba do tří dnů vysadila a potírala pouze obličej předepsaným pudrem. Vysazení kapek mně schválila i tchýně. Prý kdyby dávala manželovi v dětství vše, co mu lékaři předepisovali, byl by z něj flák. 😮

V následujícím týdnu jsme jeli k naší doktorce na plánovanou kontrolu. Obeznámila jsem ji s tím, jak je Klárka všemi mastmi mazaná. Tázala se, proč jsme ustoupili od potírání čajem. Říkala jsem, že po něm byla pleť značně vysušená. Na to odpověděla, že dodávala, abychom navečer mázli obličej Bepanthen mastí. Tak to jsem zřejmě přeslechla – ach jo. Mohla jsem Klárku ušetřit dalších mazadel. Paní doktorka doporučila vrátit se k potírání čajem s následným večerním namazáním Bepanthenem. Uvidíme, jak se bude obličejíček dále zlepšovat.

19.2.2015 9:16  | autor: Pavlína

Další blogy

Chcete získávat nejnovější informace ze světa těhotenství a mateřství?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@babyweb.cz

TOPlist