Příspěvky pro maminky a jejich dětičky

PAVLÍNINO MATEŘSTVÍ Milé maminky, věděli jste o možnosti využít příspěvku na cvičení v době těhotenství nebo na cvičení s dětmi? Zřejmě ano. Je tedy pravda, že také záleží na tom, u které pojišťovny jste registrované.

Například já jsem u VZP a ta nabízí příspěvek na plavání kojenců a batolat. Chodím se starší dcerkou již na čtvrtý kurz kojeneckého plavání (začaly jsme, když jí bylo pět měsíců). Nejdříve jsem o možnosti proplácení nevěděla, jednou jsem si proplatit nechala, jednou jsem to nechala na poslední chvíli a prošvihla to. Vzpomněla jsem si na to někdy začátkem prosince, jenže o příspěvky musí být zažádáno nejpozději do konce listopadu a navíc nesmí být daňový doklad za danou aktivitu starší tří měsíců. Přišla jsem tedy o příspěvek  500,- Kč. Škoda říkala jsem si.

Letos jsem opět vše nechala na poslední chvíli. Ale stále byl ještě listopad. Zašla jsem tedy na pobočku VZP optat se, zda i pro letošní rok lze uplatnit příspěvek na kojenecké plavání. Bylo mně sděleno, že ano. Jenže jsem zjistila, že jsem fakturu uhradila v dubnu, čímž je daňový doklad starší tří měsíců a mám tedy smolíka. Optala jsem se ještě, zda by bylo možné uhradit kojenecký kurz ještě během listopadu a zažádat o příspěvek, ovšem s tím, že by k samotnému plavání došlo až v roce následujícím. Ano, tato varianta byla možná. Říkala jsem, že bych kojenecké plavání do budoucna uplatnila na svou mladší dceru (narozenou před 2 měsíci). Když paní zjistila, že mám čerstvě narozené miminko, upozornila mě na možnost uplatnit proplacení odsávačky mateřského mléka. Super, říkala jsem si. Odsávačku již mám, ale dokupovala jsem nádoby na uchování mateřského mléka, které jsem měla v plánu uplatnit. Avšak to nebylo možné, neboť definice VZP zněla následovně: jedná se o příspěvek na pomůcky ke kojení, jako jsou například odsávačky mateřského mléka, absorpční prsní vložky, kontaktní kojící kloboučky, chrániče prsních bradavek, tampony do podprsenky, formovače bradavek. Jelikož zde nebyly nádoby na uchování mateřského mléka explicitně vyjmenovány, nebylo možné jejich proplacení. Ačkoliv se na to údajně ptalo více maminek a pracovnice selským rozumem uznaly, že se jedná o pomůcku ke kojení, nebylo to akceptováno! Naštěstí letos v roce 2017 lze zažádat, jelikož definice byla rozšířena a zní následovně: příspěvek na odsávačky mateřského mléka včetně příslušenství a náhradních dílů, nádoby na uchování mateřského mléka. Tak alespoň požadavky maminek byly vyslyšeny!

Mimo jiné mně pracovnice VZP prozradila, že se dá zažádat při kojeneckém plavání, jak na dítě, tak i na matku. Myslela jsem, že se to vztahuje pouze na dítě. Znamenalo to tedy příspěvek ve výši 1.000,- Kč namísto 500,- Kč, což byla velice příjemná zpráva. Zaplatila jsem tedy kurz kojeneckého plavání a šla zažádat o příspěvek. Na pobočce mně slečna sdělila, že je možné proplatit pouze 500,- Kč na dítě. Říkala jsem, že její kolegyně, ač tedy z jiné pobočky mně sdělila, že lze v rámci kojeneckého plavání zažádat o 500,- Kč jak na dítě, tak i na matku, neboť plavou ve vodě oba dva. Na to mně pracovnice pobočky v Rokycanech, které spadají pod Plzeňský kraj odvětila, že oni to tak nevnímají. Dle jejich pravidel se jedná o plavání dítěte a rodič je pouhý doprovod. Nějak jsem nechápala, že oni na kojenecké plavání pohlížejí jinak.

A vlastně – kdo oni? Bylo mně vysvětleno, že Plzeňský kraj může mít jiná pravidla nežli Středočeský kraj, potažmo pobočka VZP v Hořovicích, kde jsem se byla informovat původně. To mně dost zaskočilo. Žila jsem v domění, že VZP je jeden velký podnik, který má pobočky v různých městech, ovšem se stejnými pravidly pro všechny. Omyl! V Rokycanech trvala paní na svém, že proplatí pouze 500,- Kč na dítě a že si mohu zažádat o proplacení 500,- Kč ve Středočeském kraji, kde to lze, jak jsem byla původně poučena. Nechala jsem si tedy proplatit 500,- Kč na dítě a vyslala manžela do Hořovic, aby si nechal proplatit 500,- Kč na mně jako za rodiče, který plave s dítětem. Myslela jsem si, že to nepůjde, že se paní původně spletla. A světe div se – proplatili mně to. Opravdu prý mohou být nastavena trochu jiná pravidla v jednotlivých krajích. Toto má hlava moc nepobírá, jak je to možné, když si platíme všichni stejné odvody za zdravotní pojištění a v jednom kraji něco ta samá pojišťovna proplatí a v jiném již nikoliv? Každopádně teď si to budu vyřizovat jen v Hořovicích.

17.3.2017 9:49  | autor: Pavlína

Další blogy

Chcete získávat nejnovější informace ze světa těhotenství a mateřství?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@babyweb.cz

TOPlist