Šestá nemoc

PAVLÍNINO MATEŘSTVÍ Klárka prodělala svou první nemoc. Jednalo se o tzv. šestou nemoc (nemá přesný překlad z latiny). Vůbec jsem netušila, že nějaká taková nemoc existuje. Řadí se mezi dětské nemoci, jako jsou např. plané neštovice, příušnice, zarděnky, spalničky či spála.

Toto onemocnění je virového původu. Nejprve se dostaví vysoké teploty kolem 39°C. Byli jsme docela v šoku, když z ničeho nic dostala Klárka tak vysoké teploty. První den měla 38,9°C, druhý den 39,7°C a třetí den 38,7°C. Ke všemu se teploty dostavily přes víkend. K doktorce jsme zašli až v pondělí.

Klárka byla úplně jak vyměněná. Nebyla to ta zvídavá holčička, která chvilenku neposedí. Nesmála se od rána do večera, jak jsme zvyklí. Bylo to úplně divné a hlavně smutné, když vidíte své děťátko bez nálady, netečné a neopěvující váš úsměv. No, komu by bylo do smíchu při tak vysokých teplotách. Hned v pondělí jsme zašli k doktorce.

Ta řekla, že to vypadá právě na šestou nemoc. Jedná se prý o typické příznaky. Doporučila nám Nurofen sirup na sražení teplot (nakonec již nebylo potřeba) a poslala domů s tím, že by se druhý, či další den měla objevit vyrážka. To by definitivně potvrdilo šestou nemoc a nemuselo by se dále nic řešit.

Tato nemoc má povětšinou lehký průběh. Teploty poklesnou 3. – 4. den na normu a současně se na těle objeví růžová až červená vyrážka. Jsou to takové drobné neostře ohraničené skvrny. Naštěstí vyrážka dítě ani nesvědí ani jinak neobtěžuje. Dokonce není třeba pupínky ničím mazat.

Další den od návštěvy lékařky teploty klesly opravdu na normál a objevily se pupínky. Klárce otrnulo a opět to byla naše lumpačka. Furt někam lezla, šmejdila, smála se. Měli jsme velkou radost, vidět ji opět spokojenou. Chtěla jsem napsat „ve své kůži“, ale měla ji jinou – pupínkatou :o)

Museli jsme trochu upravit plány na víkend. Návštěvy jsme přesunuly na neurčito, abychom nenakazili ostatní děti a také aby její oslabené tělíčko něco dalšího nechytlo.

20.9.2015 1:16  | autor: Pavlína

Další blogy

Chcete získávat nejnovější informace ze světa těhotenství a mateřství?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@babyweb.cz

TOPlist