Školce zdar

MIMI LIVE! MAX Kolegové, kteří už mají děti ve školce, mě upozorňovali, že naše dítě bude po návratu ze školky po dobu prvních týdnů hodně unavené. Přeci jen, jiný režim, bez poledního spánku, plno aktivit… Po prvním dni ve školce můžu prohlásit, že Tobyho se nějaká únava netýká. Ba naopak!

 Foto z ateliéru rodinné fotografie Fotopromě.cz


Do školky Toby nastoupil první listopadové pondělí. Dítě může začít docházet do mateřské školky, pokud je starší než 2 a půl roku. V průběhu roku je několik termínů, kdy se přibírají nováčci. Toby je v tzv. Instap klaas. Třída, kde se v průběhu roku „sbírají“ děti, které společně začnou novou třídu příští rok v září. Na informačním sezení v průběhu října jsem čekala místnost plnou rodičů, ale místo toho jsme byli jen 4. Rodiče čtyř dětí, kteří nastupují v listopadu. Od září už byly ve třídě další 4 děti a po každých prázdninách (vánočních, jarních a velikonočních) přibudou další 4 děti. Líbí se mi to. Toby začíná ve školce v malém kolektivu, který vede velmi milá učitelka Karen. Neustále usměvavá ženská, na které je vidět, že ji práce s dětmi baví.

Já sama mám na školku hezké vzpomínky. Jen jsem nebyla spáč a po obědě jsem ležela v posteli a čekala, dokud se ostatní děti nezačnou probouzet. Vzpomínám na malé stoly a židle, na chleby namazané pomazánkou, na čaj s mlékem (fuuj)… na šatnu, kde jsme se přezouvali do bačkůrek. Nebo na místnost plnou malých postýlek. V belgické školce se věci mají trošku jinak.

Docházka začíná v 8:45 a končí v 15:30. Kromě středy, kdy se končí v poledne. V naší škole je družina, takže není problém přivézt dítě ráno dřív a odpoledne vyzvednout později. Funguje to tak ve většině škol.

Další odlišnost – děti se nepřezouvají. Jsou celý den v botách.

Po obědě se nespí… ale v naší školce mají přeci jen pár postýlek, a když je některé z dětí hodně unavené, může se prospat. Stačí říct ráno slečně učitelce „náš malej je dnes od pěti vzhůru“ a ona se postará o to, aby si po obědě chvíli zdřímnul.

Asi největší odlišnost oproti české školce je jídlo. Děti si nosí svačiny a oběd z domova. U nás je k dispozici alespoň polévka, za což jsem ráda. V pondělí jsem poprvé připravovala pro Tobyho jídlo na celý den. Chleba se šunkou a pár kostiček sýra k obědu. Jablko a banán na ranní svačinu a pár sušenek k odpolední sváče. K tomu dvě malé lahve vody. Docela těžko se mi odhadovalo, kolik toho Toby přes den sní. Večer nám Toby donesl prázdnou dózu na chléb, půlku banánu, který nesnědl a sušenky si dal cestou domů. Takže snad dobrý.
Dneska má Toby jeho první tělocvik. Tělocvik je u nás dvakrát týdně. V opravdové školní tělocvičně a s opravdovým tělocvikářem. Jsem zvědavá, jak se to bude Tobymu líbit. To se snad dozvím dneska večer.

Každý pátek dostaneme od učitelky Karen e-mail, kde bude popsáno, co děti v průběhu týdne dělaly a jaké jsou plány na příští týden.

Jsem ze školky plná dojmů stejně jako Toby… Těším se na každý večer, až se dozvím, co Toby celý den dělal. Jak snášely první dny ve školce vaše děti? Napište mi do diskuze.

Mějte se hezky a příště opět na napsanou.

5.11.2014 12:42  | autor: Gabriela Jenčová

Další blogy

Chcete získávat nejnovější informace ze světa těhotenství a mateřství?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@babyweb.cz

TOPlist