Bezlepkový začátek

Už není výjimkou rodina, kde je dítě závislé na bezlepkové dietě. Možná patříte k maminkám, které se nedávno dozvěděly, že vaše dítě trpí chorobou, která vyžaduje celoživotní dodržování přísné bezlepkové diety.

První příznaky

Trpí vaše dítě častými průjmy, bolestmi břicha, nechutenstvím, je plačtivé či mrzuté, hubne a opožďuje se v růstu? Viníkem může být celiakie. U kojenců se nejčastěji objeví v době, kdy přecházejí z mateřského mléka na pevnou stravu, u starších dětí (do věku do 10-12 let) se může projevit po prodělané nemoci či jiné zátěži. Má-li vaše dítě uvedené potíže, dejte ho vyšetřit.

Co je to lepek

Lepek (gluten) je směs bílkovin v obilných zrnech. Nesnášenlivost vzniká na jednu její část – na bílkovinu, která se u pšenice nazývá gliadin, u ječmene hordein, u ovsa avenin a u žita sekalin. V odborných kruzích se říká, že lidé trpí celiakií nebo Duhringovou dermatitidou, která je vzácnější.

Co lepek způsobuje

Postiženým lidem lepek způsobuje změny na sliznici tenkého střeva, které zhoršují trávení a vstřebávání živin. Nemoc se projevuje žaludeční nevolností, nadýmáním, průjmem, bolestí kloubů, únavou, bolestmi hlavy, aftami, kožními vyrážkami, chudokrevností, úbytkem váhy, svalovými křečemi a podobně. Pokud není lepek ze stravy trvale vyloučen, může dojít k vyčerpání imunitního systému a dalším zdravotním komplikacím. 

Léčba celiakie

Nesnášenlivost lepku je při tomto onemocnění trvalá a nelze ji v současné době vyléčit. Základní terapií je celoživotní úplné vyloučení lepku ze stravy. Na bezlepkovou dietu reaguje tělo příznivě a rychle a při důsledném dodržování veškeré zdravotní potíže zmizí. 

Co je zakázané 

Bezlepková dieta jídelníček dítěte výrazně omezí. Základem této diety je naprosté vyloučení pšenice, žita, ječmene, ovsa a výrobků z nich, tedy chleba, mouky, těstovin, kaší, koláčů, sušenek atd. Je nutné vyhýbat se i potravinám, které obsahují lepek ve skryté formě. U takových potravin je nutné sledovat složení. K těmto diskutabilním potravinám patří konzervované a rafinované potraviny zahuštěné moukou, instantní polévky a omáčky, párky, klobásy, paštiky a další mastné výrobky, sójová a jiná rostlinná masa, pudinky, cukrovinky, zmrzliny, hořčice, kečup … 

Lepek může být i v kypřicím prášku, ale existují kypřicí prášky obsahující škrob (například Dr. Oetker). Také pudinkové prášky (zvláště ty levné) mohou obsahovat pšeničný škrob. Nebezpečné jsou i výrobky se „skrytým“ lepkem, jako je hydrolyzovaný rostlinný protein a všechny deriváty pšenice, ječmenu, žita a ovsa včetně sladu, upraveného potravinářského škrobu, některých sójových omáček, obilného octa, pojivových látek, plniv a ochucovadel. 

Co čím nahradit

Jako náhrada za zakázané potraviny se v bezlepkové kuchyni používají brambory, rýže, kukuřice, pohanka, luštěniny včetně sóji, amarant, jáhly a výrobky z těchto surovin. Na trhu je poměrně široký výběr potravin vyrobených speciálně pro bezlepkovou dietu, a to od moučných směsí po hotové výrobky. Patří sem zejména nejrůznější druhy pečiva, těstoviny a cukrovinky. Tyto potraviny nesou nápis „bezlepkové“ či „bez lepku“, některé jsou pro snazší orientaci označeny přeškrtnutým klasem. Součástí bezlepkové diety jsou sýry a mléčné výrobky, vejce, libové maso – drůbež, ryby, brambory, kukuřice, ořechy, semínka a melasa. 

Rady pro maminky:

  •  Zvykněte si připravovat bezlepkovou stravu pro celou rodinu. Vyhnete se tak náročné přípravě dvojích jídel a dítě nebude mít pocit výlučnosti a „nemoci“. 
  •  Nehovořte vždy a všude o dietě a příznacích onemocnění před dítětem a požádejte o totéž i ostatní členy rodiny. Dítě nelitujte, ale objasněte mu, že existují potraviny, které mu mohou škodit. 
  •  Vysvětlete příbuzným i známým, s nimiž se stýkáte, o jaké onemocnění se jedná a že pro zdraví vašeho dítěte je nezbytná přísná dieta. Pokud to pochopí, nebudou dítěti podávat nedietní potraviny. 
  •  Neodmítejte pozvání na návštěvy. Pomozte dítěti z nabízených dobrot vybrat ty, které může konzumovat. O co samozřejměji se budete chovat, o to méně výjimečně si dítě bude připadat. 
  •  Stejně tak není třeba omezovat návštěvy ostatních dětí, i pro ně lze připravit bezlepkové pohoštění. 
  •  Zkontaktujte se s maminkami, jejichž děti mají stejný problém. Je příjemné poznat někoho, kdo je na tom stejně jako vy, a popovídat si s ním. 
  •  Téměř všechno, včetně knedlíků, hustých polévek, omáček či moučníků lze uvařit i z bezlepkové mouky.
  •  Snažte se získávat informace a nové recepty. Bezlepková dieta vás může nasměrovat na zdravější způsob stravování. 
  •  Při nákupu potravin kontrolujte všechny používané suroviny a čtěte etikety. 
  •  Některé zdravotní pojišťovny poskytují na nemocné děti a mladistvé finanční příspěvek. 
Komentáře k článku
Počet komentářů: 0
Komentáře mohou vkládat pouze registrované a přihlášené uživatelky. Zaregistrujte se nebo se přihlaste.

Naposledy navštívené