Co dětem do školy ke svačině?

To je otázka, kterou si večer nebo ráno kladou maminky školáků. Svačina má být pestrá, aby se líbila, pokaždé jiná, aby se nepřejedla, vyvážená, aby se z dítěte nestal Otesánek, a zdravá, aby dítě prospívalo. Vlastně je to docela věda. Poradíme vám, čím naplnit svačinovou krabičku, aby nad jejím obsahem dítko neohrnulo nos.
foto: istock.com

Snídaně je základ

Ještě než se dostaneme k dopoledním a odpoledním svačinám, posuneme se v denním rozvrhu nejprve na jeho počátek a zaměříme se na snídani. O té se právem říká, že je nejdůležitějším jídlem dne. Její vynechávání snižuje pozornost a soustředění dítěte ve škole a naopak zvyšuje riziko nadváhy či dokonce obezity, kterou trpí již každé páté dítě!

Snídaně nastartuje tělo po dlouhém nočním hladovění a dodá živiny pro náročnou, dopolední výuku. Dítě, které nesnídá, se špatně soustředí a rychle ztrácí pozornost, což se může projevit i zhoršeným prospěchem.

Dětské tělo si neumí vytvořit dostatečné zásoby energie, a proto se její nedostatek rychle projeví. Vynechání prvního jídla vede často k pojídání sušenek, bonbonů či pití limonád, kterými dítě podvědomě zahání hlad a únavu. Složité cukry a nasycené tuky však potřebnou energii tělu nedodají, navíc jsou spolu s nevhodnými stravovacími návyky hlavními viníky již zmiňované dětské obezity, jejíž výskyt v posledních letech strmě stoupá i u těch nejmladších dětí.

Snídaně by měla tvořit 20–25% denního příjmu energie, proto by se rozhodně neměla opomíjet! Ideální poměr živin: sacharidy 50 až 55 %, tuky 25 až 30 % a bílkoviny přibližně 10 až 15 %. Snídaně mají být pestré, a to jak barevně, aby přilákaly pozornost dětí, tak i chuťově, vhodné je střídat sladká a slaná rána. Jíst se má v klidu a pohodě u rodinného stolu, bez zbytečného pobízení, aby se dítě mohlo soustředit na to, co jí, a nehltalo. 

Několik tipů na správnou snídani: 

Pondělí: cereálie, jogurt, jablko, neslazený čaj

Úterý: celozrnná houska s tvarohem a šunkou, paprika, voda, čerstvá šťáva z ovoce

Středa: neslazený jogurt s banánem a jablkem, čaj

Čtvrtek: ovesná kaše s ovocem a medem, voda, ovocná šťáva

Pátek: celozrnné pečivo, tvrdý sýr, vajíčko, rajče, čaj nebo ovocná šťáva bez přidaného cukru

Svačina je nezbytná

Platí zásada, že dítě má jíst 5–6x denně – tři hlavní jídla plus přesnídávky, přičemž pauzy mezi jídly by neměly být delší než tři hodiny. Energetická hodnota dopolední svačiny má obsahovat asi kolem 10–15 % denního příjmu. Množství, které děti zkonzumují během rána a dopoledne, odpovídá minimálně třetině celodenního příjmu potravy. Vynechávání snídaně a svačiny dětskému organismu, ostatně ani dospělému, nesvědčí. O chybějící živiny se tělo nenechá připravit a donutí nás doplnit je odpoledne nebo večer.

Jak vyplývá z řádků výše, svačina by rozhodně neměla být prvním jídlem, její úlohou je pomoci překlenout dlouhý interval mezi snídaní a obědem. „Dětskému organismu totiž přesnídávky umožňují doplnit energii, také podporují jeho pozornost a mají kladný vliv na učení,“ potvrzuje pediatrička MUDr. Dana Nedělková a dodává: „Snížená konzumace svačin je často způsobena špatným načasováním aktivit. Během dopoledních přestávek děti často upřednostňují hru se spolužáky, musí stihnout toaletu apod. Odpoledne pak navazují sportovními aktivitami, svačinu proto často nestíhají dojíst.“ 

Čtěte také:

Základem správné školní svačiny má být celozrnné pečivo, které obsahuje mimo jiné vlákninu nezbytnou pro dobře fungující trávení. Neměla by chybět zelenina či ovoce, ideálně čerstvé. Bílkoviny zastoupí tvaroh, jogurt, vařené vajíčko, kvalitní šunka, sýr.

Za příklad správně sestavené dopolední svačiny platí například tmavý chleba namazaný vrstvou pomazánky z tvarohu s plátkem šunky nebo sýra a nakrájenou zeleninou. „Důležité je také nezapomínat na pitný režim. Dítě by mělo denně vypít minimálně 1,5 až 2 litry tekutin,“ zdůrazňuje pediatr MUDr. Zlatko Marinov.

Dítě by si mělo do školy nosit láhev s neslazeným čajem, ovocnými šťávami nebo čistou vodou, k svačině můžete přibalit i jogurtový nápoj. 

Při přípravě (školních) svačin by se měli rodiče vyvarovat především

  • výrobkům, jež obsahují volné nasycené tuky (např. máslo, sádlo)
  • výrobkům, jež obsahují skryté nasycené tuky: uzenářským výrobkům (např. salámy, paštika), tučnému pečivu (např. buchty, koláče, plněné croissanty), pokrmům typu „fast food“ (např. párek v rohlíku, hamburger, pizza)
  • sladkostem, sladkým minerálkám a limonádám

Triky, jak připravit svačinu, kterou dítě sní

Dítě spíše sní jídlo, na jehož přípravě se samo podílelo. „Proto rodičům doporučuji společnou přípravu dopolední i odpolední svačiny. Vytvoří si tak příjemný rituál, u kterého si mohou o jídle povídat. Dozví se tak, co dítěti chutná a co naopak odmítá,“ vysvětluje MUDr. Marinov.

Důležitou roli hraje i vzhled. Děti mají rády barvy, svačina zabalená v hezké barevné krabičce bude určitě lákavější než pomačkaný chléb v mikrotenovém sáčku zabalený v ubrousku. I samo jídlo by nemělo postrádat barvy. Místo zelené papriky přibalte do krabičky směs barevných proužků červené, oranžové a žluté. Také krájení zeleniny a ovoce na malé kousky je dobrým nápadem. Dětem se lépe kouše a více jí sní.

Když svačina dítě zaujme, nezůstane v krabičce. Právě naopak, bude se těšit na další. Pokud se mu líbí, svačí raději a pravidelně. To platí i lahvi na pití. Designová a lehká láhev na pití pak školáka odnaučí kupovat si sladké limonády. Ideální je naplnit ji čistou vodou a vyhnout se džusům a perlivým nápojům.

Tipy odborníků na zdravou dětskou svačinu

  • 1 bílý jogurt, 100 g hroznového vína (lze použít jakýkoliv druh ovoce)
  • jablko se sýrem Cottage
  • 1 müsli tyčinka s 1 polotučným jogurtem, mandarinka
  • 250 ml jogurtového nápoje, tmavý rohlík s kolečkem okurky
  • Knuspi chléb se sýrem a rajčetem (3 plátky Knuspi chleba, tavený sýr nebo žervé, 1 rajče)
  • křehký chléb s bylinkovým sýrem (křehký chléb, Lučina smíchaná s bylinkami dle vlastní chuti) s proužky papriky
  • celozrnná bageta s mozzarellou a rajčetem (celozrnná bageta, margarín, rajče a ledový salát)
  • tmavá bageta s tuňákem (tmavá bageta, Lučina, tuňák, ledový salát)
Komentáře k článku
Počet komentářů: 0
Komentáře mohou vkládat pouze registrované a přihlášené uživatelky. Zaregistrujte se nebo se přihlaste.

Naposledy navštívené