Chodítko. Ano či ne?

Aktuálně je na stránce zobrazeno 13 příspěvků - 1. až 12. (z celkem 12)
  • Autor
    Příspěvky
  • #892020
    Anonym
    Neaktivní

    Mám syna, který je neuvěřitelný střeštidlo a hlídání je pro mě jako noční můra. V domě máme plovoucí podlahy a kachličky. Z důvodu věčného stání u malýho a čekání, kdy sebou švihne na zem a strach o to, že by si mohl na tvrdé podlaze ublížit mě donutilo se zamyslet, zda mu nepořídit chodítko.
    V okolí ho bohužel nikdo nepoužívá a proto se obracím na Vás, MAMINKY, o radu, zda je vhodné pro dítě či ne. Slyšela jsem spoustu věcí, že pokud dítě řádí v chodítku nechce se mu na nožičky nebo, že je špatné na klouby a podobně. Nevím, zda je to pravda nebo pouze špatné zkušenosti jedné maminky.
    Jaké máte zkušenosti vy? Mám maličkému chodítko dopřát nebo ne?
    Děkuji za Vaše náměty.
    Jana

    #892021
    j Janinka
    Registrovaný uživatel

    Ahoj Jani, v posledních letech odborníci chodítka nedoporučují i taky proto že se dětem prý bortí páteř a kolenní klouby s nevyvíjí tak jak by měly. Nejhorší je že jestli je to vážně pravda člověk nezjistí hned ani za týden ani za měsíc, to se prostě ukáže až časem.Mám syna 8.měs a tuhle otázku si pokládám denně, ale ze zkušenosti maminek z okolí vidím že to jde i bez chodítka.Tak jsem řekla ne.Možná ještě časem zěním názor i když synovci oba od mala hyperaktivní vyrostli bez něj a přestože člověk musí mít oči na stopkách dá s to.Myslím ale že abyste ulevila tělu i mysli, nějaký čas strávený v chodítku denně by neměl být na škodu, samozřejmě všeho s mírou:) přeji šťastné rozhodnutí ať je jakékoli!

    #892022
    s saruse_9705
    Registrovaný uživatel

    😀 mám devítiměsíční dceru a už dva měsíce řádí v chodítku,je tam neskutečně spokojená,určitě bych ho doporučila

    #892023
    k Kacka.hla
    Registrovaný uživatel

    Ahoj,
    chodila jsem na předporodní kurzy do porodnice, kde jsem rodila, a tam nám porodní asistentka chodítka a různá hopsadla vůbec nedoporučovala. Dokud dítě samo nestojí nebo nesedí, tak se nemá do této polohy nutit, protože nejen klouby, ale i svaly na to nejsou připravené. Děti se pak hrbí a mají různé problémy. A nejen jako malé, ale následky chodítek se hlavně můžou projevit v pubertě a dospělosti kdy mají děti problémy se zády a pak se přemýšlí, kde se stala chyba. Já mám doma taky plovoucí podlahu a tak jsem synovi pořídila do hracího koutku koberec a taky protiskluzové ponožky. On byl teda opatrný, takže se dlouho plazil a skoro v roce teprve začal lézt po 4 a na konci 13M začal pomalu sám chodit. Teď už sám chodí 3 týdny a i na kluzké plovoucí podlaze bez protiskluzových ponožek se udrží. Nikdy jsem chodítko nepoužila a doufám ve zdravý vývoj mého syna. Krásně sedí s rovnými zády a chodí. Přežili jsem plovoucí podlahu a i větší hlídání, ale mám dobrý pocit, že jsem pro synovo zdraví do budoucnosti něco udělala. Ale pravda je, že chodítko ano či ne je na každé z nás.

    #892024
    s sarka13
    Účastník

    Já malýho taky dávám do chodítka,ale jenom na chvílí ,taky nám doktorka zákazála ho tam dávat,že prej pak děti chodí po špičkách,ale mám kamarádku a ta ma holčičku a ta byla pořád v chodítku a po špičkách nechodí chodí normalně.

    #892025
    p pajpsa
    Registrovaný uživatel

    Zdravím maminy a přidávám svůj názor, který nikoho z vás SNAD nepohorší – chodítko v žádném případě NE!!! Trpí klouby, svaly, celkově je to na dítě, které neumí samo sedět ani stát zátěž – pravda je, že jsou tam prckové spokojeni a vy máte chvilku volna, ale ty následky do budoucna by měly být pro každou maminu ostrašující!!!!

    #892026
    k Kacka.hla
    Registrovaný uživatel

    Ahoj,
    to chození po špičkách z chodítka znám. Kamarádka dávala syna do chodítka a libovala si jak chodí, ale vůbec ji nepřišlo divné, že chodí pouze po špičkách a stylem, že hrudník jde kupředu a nohy ho dobíhají po špičkách. Později se spravil, ale dlouho mu chození po špičkách vydrželo.

    #892027
    Anonym
    Host

    Děkuji všem maminám, které si udělaly čas a napsaly svůj názor.

    #892028
    Anonym
    Host

    Proítám si vaše diskuze a chtěla bych přidat svůj názor ikdyž podle datumu je pozdě a vaše dítka dávno chodí samo.
    Já jsem sice mamina už 11slečny a můžu vám říct,že jsem ji dávala do chodítka,ale jen opravdu na chvilku – 5min. poněvadž moje dcera byl pěkné živé dítě. Ve čtyřech měsících se naučila lézt-samozřejmě šlo nejdříve o plazení DOPŘEDU(asi jen 14dní) a po té už po bytě lítala a v 5měsících si sama sedla. Přesně v půl roce se mi postavila v postýlce a od té doby si ke všemu dolezla a stoupla.V chodítku byla vždy jen chvíly,když jsem ji krmila a to musela být do toho chodítka zacpaná polštářem(byl za ni dán polštář), protože mi z něj vylézala, takže jestli za tu svoji dobu kdy se děti učí chodit byla v chodítku dohromady celý den tak je to hodně-spíše ho tlačila.
    Je pravda,že to dítě by v chodítku asi nemělo trávit hodně času a ještě ke všemu když nedozrálo alespoň na lezení kdy už má vyvinutější svaly na nohou.S těmi špičkami,nevím jestli to taky nebude tím,že je to mimčo dost nahoře a nedosáhne na zem-jen špičkama.

    #892029
    z zdenicka.ch
    Registrovaný uživatel

    NE NE NE!!!! Stačí si přečíst pár odborných článků a názory lékařů a každá máma, která chce mít zdravé dítě choditko nepoužije. Můj syn byl také hodně hyperaktivní (vlastně je dodens dost akční, neposedí, nepostojí, furt lítá) a zvládla jsem to bez chodítka, od necelého půl roku lezl, v 7 měsících se postavil a od 10 měsíců už chodil a za měsíc už spíš lítal 🙂 A chodit se učil na dlažbě, pár bouliček bylo, ale nci vážného, naučil se padat sám a tím pádem žádný velký úraz neměl. Chodítko podle mě používají pohodlné maminky (bez urážky),když už jsem potřebovala třeba uvařit, aby se mi malý nepletl pod nohy, tak jsem ho dala na chvíli do ohrádky, kde měl stále spoustu místa na lezení a hraní a trénoval si aspoň stání bez ničení nožiček. Toť moje zkušenost.

    #892030
    Anonym
    Host

    Milé maminky a tatínkové, chodítko určitě ne! Jak už bylo zmíněno, deformují se záda, hrudník, postavení kyčlí, kolenní i bedrové klouby, deformuje se postavení chodidla, vzniká špatný návyk v držení těla a v konečném důsledku začne dítě samostatně chodit později, než kdyby chodítko nezkusilo. Kdo nevěří, ať zagoogluje, anebo se zeptá ortopeda.

    Pokud se má dítě naučit samostatnému pohybu, potřebuje k tomu samostatný pohyb a dostatek volnosti již od nejranějšího dětství, tzn. neležet celý den v postýlce, ale pást koníčky pěkně na koberci, hrát si na zemi, plazit se, stavět se k nábytku. Pro omezení pádů se mi osvědčilo množství stabilních krabic s hračkami rozestavěnými v prostoru a také samozřějmě boty na doma. Zdravotní, s ortopedickou stélkou, aby se noha měla možnost zdravě vyvíjet a netrpěla klenba nohy. Botičky jsme pořídili hned, jak se malá začala pokoušek o lezení a zcela samozřejmě nosí boty doma i nyní, kdy již bezpečně běhá. Ponožky jsou dobré leda k plazení. Zeptejte se své dětské lékařky, co Vám poradí a neexperimentujte se zdravým vývojem dítěte!

    #943030

    Co třeba takové chodítko, kterého se dítě jen přidržuje, jako třeba tohle ?? Taky o jeho koupi dost uvažuji a tohle se mi celkem zalíbilo, hlavně taky kvůli té přední straně, se kterou si prcek zároveň i vyhraje. Když tak díky za odpovědi 🙂

    #1096296
    m m5b4c37e468da0
    Účastník

    Jsem z toho celkem zmatená, nemám děti, chceme koupit chodítko pro kamarádku k narozeninám její dcery, myslíte tedy, že by bylo lepšé, jak psala Karla, vzít spíš chodítko, kde se dítě přidržuje? Ona si kamarádka o chodítko vyloženě řekla, na druhou stranu, když ho chce tak nevím, jestli jí do toho „kecat“, myslela jsem něco takového https://www.bevedo.cz/produkt/fisher-price-choditko-zebra-dlp56-sk-01158183/

Aktuálně je na stránce zobrazeno 13 příspěvků - 1. až 12. (z celkem 12)
  • Pokud chcete odpovědět na toto téma, musíte se nejdříve přihlásit.

Chcete získávat nejnovější informace ze světa těhotenství a mateřství?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@babyweb.cz

TOPlist