Domácí, či hotové příkrmy. Co je pro kojence vhodnější?

Maminky v současnosti stále častěji řeší, zda stravu pro kojence připravovat doma, či používat hotové kojenecké příkrmy prodávané v obchodech. Pro hotové příkrmy hovoří fakt, že jsou rychle po ruce a jejich příprava nezabere žádný čas, na druhou stranu se o doma připravované stravě tvrdí, že je levnější. Cena by ovšem neměla být tím nejdůležitějším vodítkem, posviťme si tedy na samotnou kvalitu domácích a hotových příkrmů, především jejich ingrediencí.
foto: archiv Hamé

Látky, které nelze jednoduše rozeznat

Jedním z pádných důvodů pro rozhodování pro tu, či onu alternativu mohou být látky, které není možno rozpoznat a zachytit jednoduše lidskými smysly, tedy zrakem, čichem nebo chutí. Takové jsou například notoricky známé dusičnany, jež jsou obsaženy především v rané zelenině nebo té, která vyrůstá ve skleníku. Dusičnany jsou bezesporu látky, které do stravy malého miminka nepatří, při přípravě domácích příkrmů však není v silách rodičů, aby je v zelenině identifikovali.

Také v ovoci se mohou nacházet látky s nepříznivým vlivem na zdraví malého kojence. Nejčastěji to jsou pesticidy, postřikové přípravky, které používají pěstitelé zejména v době vegetace rostlin k jejich ochraně proti rostlinným a živočišným škůdcům. Tyto látky mají různou dobu rozpadu a kvůli tomu, že jsou používány v různých obdobích vývoje plodu, na něm mohou zůstávat v různém množství. Množství zbytků pesticidů, které je přípustné pro dospělé, však může být výrazně škodlivé pro organismus malých dětí.

Pesticidy jsou stejně jako dusičnany látky, které není možné jednoduše zachytit a eliminovat. Jsou odhalovány až na základě podrobných analytických testů. Může se tak poměrně běžně stát, že v obchodě sice nakoupíte dobře vypadající ovoce, které však může až 200krát překračovat limit reziduí, tedy zbytků pesticidů přípustných pro malé kojence.

Ostře hlídané ovoce a zelenina

Další takovou látkou, kterou můžete, ale nemusíte senzoricky na ovoci rozpoznat, jsou mykotoxiny. Jedná se o toxické organické látky, produkované řadou mikroskopických hub (plísní). To, zda je ovoce plísní napadeno nebo ne, lze rozpoznat až v určitém stádiu jeho vývoje. Napadené ovoce se navenek v určitém stádiu projevuje například hnilobou. Ovšem k odstranění mykotoxinů v žádném případě nestačí postiženou část jen odříznout, ovoce už je v takové chvíli kontaminováno celé a pro výrobu dětského příkrmu se absolutně nehodí.

Pesticidy a mykotoxiny mohou u citlivějších jedinců, tedy především u miminek, vyvolat celou řadu potíží, od podráždění až po alergické reakce většího rozsahu. To je riziko, které u hotových kojeneckých výživ značky Hamánek nepodstupujete.

Ovoce i zelenina, které společnost Hamé pro výrobu příkrmů Hamánek nakupuje, jsou pěstovány v tzv. speciálních režimech, jež zaručují minimalizaci obsahu škodlivých látek. Navíc pak všechny ingredience procházejí ve společnosti Hamé celou řadou vstupních kontrolních testů. Na jejich základě se pak určí, zda je surovina vhodná pro výrobu kojeneckých příkrmů, či nikoliv. Společnost Hamé zkrátka využívá celou řadu kontrolních mechanismů, které zaručují, že kojenecká strava Hamánek vyhovuje těm nejpřísnějším pravidlům. Jak hygienickým normám podle stávající evropské i české legislativy, tak rovněž vlastním striktním vnitrofiremním předpisům.

Navíc platí, že hotové příkrmy Hamánek jsou připravovány ve spolupráci s odborníky na zdravou dětskou výživu. Jednotlivé ingredience jsou tak namíchány tak, aby výsledná kojenecká strava byla nutričně vyvážená a dodávala dětem látky tolik potřebné pro správný vývoj. Z toho vyplývá, že využít hotový kojenecký příkrm neznamená „jen“ ušetřit čas, přestože i to je v dnešní uspěchané době důležité, ale především – dopřát svému dítěti to nejlepší.

Komentáře k článku
Počet komentářů: 0
Komentáře mohou vkládat pouze registrované a přihlášené uživatelky. Zaregistrujte se nebo se přihlaste.

Naposledy navštívené