DVĚ JMÉNA Žena by chtěla dát naší dceři dvě…

DVĚ JMÉNA Žena by chtěla dát naší dceři dvě jména. Je to správný? Já jí to rozmlouvám.

Odpověď

Jméno fyzické osoby jako takové upravuje zákon o matrikách jménu a příjmení, zák.č. 301/2000Sb. v platném znění. Dle ust. § 18 tohoto zákona Jméno, popřípadě jména dítěte se do matriky zapíší podle souhlasného prohlášení rodičů; není-li jeden rodič znám, nebo je-li rodič pravomocným rozhodnutím soudu zbaven rodičovské zodpovědnosti, nebo je mu výkon rodičovské zodpovědnosti pozastaven, anebo je-li pravomocným rozhodnutím soudu rodič zbaven způsobilosti k právním úkonům nebo je jeho způsobilost k právním úkonům omezena, zapíše se jméno, popřípadě jména dítěte podle prohlášení druhého z rodičů, jinak podle pravomocného rozhodnutí soudu.Dle odstavce druhého tohoto ustanovení mohou být zapsána dvě jména, která nesmí být stejná; dítěti, které není občanem a jehož rodiče nemají státní občanství České republiky, lze zapsat více jmen. Zde je však nutné upozornit, že dáte-li , jak je v současné době velmi moderní, dítěti dvě jména Musí dítě obě jména vždy používat, tj. ve škole, v úředním styku, musí se jimi podepisovat jak u ukládá ust. § 62 odst. 2 zákč. 301/2000Sb. (Fyzická osoba je povinna užívat v úředním styku dvě jména, jsou-li zapsána v matriční knize vedené matričním úřadem.)
Při výběru jména či jmen upozorňuji, že do matriční knihy nelze zapsat jména zkomolená, zdrobnělá a domácká. Fyzické osobě mužského pohlaví nelze zapsat jméno ženské a naopak. Matriční úřad dále nezapíše jméno, pokud je mu známo, že toto jméno užívá žijící sourozenec, mají-li sourozenci společné rodiče. Vzniknou-li pochybnosti o správné pravopisné podobě jména, je občan povinen předložit doklad vydaný znalcem.(§ 62 odst. 1 zák.č. 301/2000Sb.)
Čili v zásadě nic nebrání tomu, aby dítě mělo dvě jména (u děvčat jsou velmi oblíbené kombinace, Anna Klára, Marie Luisa, Marie Anna,) ale je velmi potřebné brát v úvahu i příjmení, které po tomto jménu následuje a zejména to, aby kombinace jmen a příjmení nebyla příliš dlouhá, aby děti zejména z počátku neměli problémy s podepisováním.

28.8.2012 5:47

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa těhotenství a mateřství?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@babyweb.cz

TOPlist