Jezte BIO, žijte BIO

Když vybíráte potraviny na váš stůl, myslete nejen na cenu potravin, ale především na vaše zdraví a krajinu, v níž žijete. Zde jsou argumenty proč jíst BIO.

1) Sbírejte zdravá „céčka“

Bio jablíčko sice není tak výstavní jako klasické „marketové“, zato poskytne vašemu tělu samé dobré věci. Ekologický způsob hospodaření je bezpečný, protože nesmí používat chemické látky proti plevelům a škůdcům. Ekofarmáři neznečišťují vzduch, půdu a vodu pesticidy a umělými hnojivy. Biopotraviny obsahují více vitamínu C a důležitých minerálů, mezi něž patří vápník, hořčík, železo, chróm a také antioxidanty.

2) Biopotraviny jsou „čistší“

Biopotraviny jsou vyrobeny pouze ze surovin, které pocházejí z ekologického zemědělství.

Při výrobě biopotravin je zakázáno použití většiny aditiv (tzv. éček), mezi něž patří umělá sladidla, aromata, barviva a mnohé další látky, např. glutaman sodný.

Chemicky se neupravují, zbytečně se „nevylepšují“ aditivy – chemicky ztuženým tukem, umělým sladidlem aspartamem a glutamanem sodným. .

3) Neládujte se pesticidy

V našem zemědělství je povoleno používat více než 300 chemických pesticidů. Konzumujeme je všichni, protože se nacházejí ve většině potravin- nejvíce v ovoci, zelenině i v dětské výživě. Napadlo vás někdy, že když se zakousnete do jablka, polykáte dvě až tři desítky umělých jedů, a to i po důkladném umytí?!

4) Stopněte přísun antibiotik

Hospodářským zvířatům bývají podávána antibiotika, léky proti parazitům a jinými léčivy, nehledě na to zda onemocněla nebo ne. Látky se pak logicky ukládají do jejich masa a mléka. Potravinovým řetězcem se ocitnou v tělech těch, kteří jejich maso a mléko konzumují, V ekologických chovech se zvířatům podávají syntetické léky pouze v nutných případech.

5) Šetřete zdroje

Víte, že utrácíme horentní sumy z našich daní a poplatků za odstraňování chemikálií z pitné vody? Ptáte se na důvod? Díky nešetrnému zemědělství vsakuje půdou do podzemních vod množství pesticidů a umělých hnojiv. Oproti tomu ekologické zemědělství vyznává hnojení chlévským hnojem, zelené hnojení a přirozenou obnovu půdní úrodnosti.

6) Nenechte se tahat za nos

Biopotraviny pocházejí z důvěryhodných zdrojů. Všichni ekologičtí farmáři a výrobci biopotravin jsou registrováni státem a průběžně kontrolováni. Standardy ekologického zemědělství jsou ukotveny v evropské i národní legislativě. I fakta bývají jen zdánlivá. Může se zdát, že pro konvenční potraviny hovoří jejich cena, ovšem víte, že jejich produkce je zaplacena ještě několikrát, skrytě a nenápadně, z našich daní? Platíme škody na řekách znečištěných hnojivy, výzkumy a testy na BSE, vyvíjení nových typů pesticidů, likvidaci nebezpečných odpadů a důsledky znečištění životního prostředí. Podporou biopotravin se k našemu životnímu prostředí chováme zodpovědněji.

7) Myslete na zvířata

Ekofarmy dopřávají skotu pohyb na pastvinách pod širým nebem a zdravá krmiva. Ve stájích mají zvířata pohodlně podestláno (obvykle slámou) a netrpí nedostatkem prostoru k pohybu.

8) Neubližujte přírodě

Současné konvenční zemědělství způsobuje silnou erozi půdy, rozorání mezí, odlesnění krajiny, vysoušení bažin a regulaci toků. Kvůli tomu ztratily volně žijící druhy rostlin a živočichů své přirozené domovy. Ekozemědělství se umí obejít bez chemických látek. S půdou nakládá ohleduplně. Na polích důsledně střídá plodiny a pěstuje staré odrůdy, které jsou přizpůsobené místním podmínkám.

9) Pochutnejte si

Mnoho mlsných jazýčků (dokonce i profesionálních kuchařů i šéfkuchařů) používá biopotraviny, protože prostě lépe chutnají. Zvířata chovaná v podmínkách pro ně přirozených, bez stresu, s krmením bez umělých náhražek, dávají kvalitní maso, mléko a vejce. Nikterak „neurychlovaná“ zelenina a ovoce si zachovává přirozenou chuť.

10) Najděte si svého sedláka

Nákupy biopotravin přímo ze dvora od farmáře získávají stále větší oblibu. Naučte se vařit podle toho, co zrovna na farmě roste. Oželíte sice kozí sýr na jaře (mléko patří v té době kůzlatům) a jahody v létě, ale budete mít důvod udělat si pravidelně výlet do přírody. Třeba s rodinou. A kdo nerad vyráží z města, může si objednat svou biobedýnku s dovozem až do domu.

Pokud si na bio pochoutkách pochutnáváte již nějakou tu dobu a máte i pár receptů, o které byste se s námi chtěli podělit, můžete Vaše tipy a rady využít v soutěži o nej bio recept, která probíhá od 4.5. 2009 na specializovaném portálu www.jimebio.cz. Více informací s soutěží a lákavých cenách naleznete rovněž na tomto portálu.

Dobrou a hlavně zdravou chuť!

Komentáře k článku
Počet komentářů: 0
Komentáře mohou vkládat pouze registrované a přihlášené uživatelky. Zaregistrujte se nebo se přihlaste.

Naposledy navštívené