Krájená a loupaná rajčata

Krájená rajčata nejsou jen výsadou italské kuchyně. Jen těžko si lze představit vhodnější surovinu pro výrobu mexické salsy, Chilli con carne nebo arabských masových kuliček v tomatovém ragú…
foto: istock.com

Krájená rajčata ochucená

Krájená rajčata ochucená mají stejnou charakteristiku jako krájená rajčata bez příchutě, ale jsou navíc obohacena o typicky středomořské byliny a koření – bazalku, směs bylinek (bazalka, oregano) nebo česnek. Představují tak jemně ochucený základ pro široké spektrum kulinářských variací. Proto, plánujete-li například vařit boloňskou omáčku, do které jste zvyklí přidávat česnek pro pikantnější chuť, pak se vám pro tento účel skvěle hodí krájená rajčata s česnekem. Do oblíbených zeleninových ratattouilles přidejte krájená rajčata s bylinkami. Kdo má rád poctivou hustší rajčatovou polévku, určitě upřednostní kvalitní a na slunci uzrálá rajčata, jež se nemusí spařovat, loupat a krájet. Připravíte-li polévku z rajčat Valfrutta, kousky rajčátek se napůl rozvaří, polévku zahustí, a ta získá chuť a vůni, jakou byste čekali u rajčat čerstvých.

Krájená rajčata

Krájená rajčata jsou oloupaná rajčata nakrájená na kostky. Jedinou použitou přísadou je lehce koncentrovaná rajčatová šťáva. Svou konzistencí se výborně hodí především pro přípravu omáček všeho druhu a jejich základů. Krájená rajčata jsou nezbytnou ingrediencí při přípravě typických italských omáček na těstoviny s rajčatovým základem (boloňská, arrabbiata, atd.). Ideálně poslouží při vrstvení lasagní, plněných cannelonů (široké trubky) - v podstatě do jakýchkoliv zapékaných těstovin, ale i brambor, zeleniny nebo ryb. Stejně široké je jejich využití v české kuchyni. Ozvláštníte jimi klasický gulášový základ, masové a zeleninové ragú a všechny pokrmy, kde jste zvyklí používat rajčata čerstvá. Krájená rajčata se bezpochyby skvěle uplatní jako tomatový základ na pizzu. Obsahují totiž jak nezbytnou šťávu, tak celé kousky rajčat. Právě na pizzu jsou například krájená rajčata vhodnější než třeba rajčatový protlak nebo kečup, které pečením vysychají a karamelizují, což se odráží na výsledné chuti.

Loupaná rajčata

Loupaná rajčata jsou rajčátka prvotřídní kvality z odrůdy hruškovitého tvaru, konzervovaná v rajčatové šťávě. Právě jejich vysoká kvalita je odrazem vyspělých pěstitelských technik a šetrného způsobu konzervace pouze pomocí tepla, jenž nenarušuje buněčnou stavbu rajčete a neničí jeho přirozenou chuť a vůni. Loupaná rajčata Valfrutta si proto zachovávají svůj tvar, pevnost a dužnatost, takže v plechovce najdete neporušené plody, které se při manipulaci nerozmačkají. Díky vnitřní ochranné vrstvě, kterou je vybavena každá konzerva, nenasáknou nepříjemnou plechovou pachutí.

Loupaná rajčata použijte tehdy, chcete-li pokrm obohatit o celé plody nebo větší kusy rajčat. Skvěle tak ozvláštníte pečeni z kteréhokoli druhu masa: rajčata k masu přidejte zhruba v polovině pečení – pustí tak šťávu, ale úplně se nerozvaří. Zapékáte-li zeleninu nebo třeba brambory, loupaná rajčata podélně rozpulte a přidejte je do pekáčku k ostatním ingrediencím. Pokrm tak dostane zajímavější chuť a aroma. Stejně rozpůlená rajčata lze použít při pečení omelet, jako to dělají Francouzi. Pro ragú s většími kousky zeleniny jsou loupaná rajčata přímo nezbytná.

 

Komentáře k článku
Počet komentářů: 0
Komentáře mohou vkládat pouze registrované a přihlášené uživatelky. Zaregistrujte se nebo se přihlaste.

Naposledy navštívené