Makový jáhelník

Ingredience:

150 g jáhel + 750 ml vody
110 g mletého máku
30 g mixovaných rozinek
30-40 g sušeného sojového nápoje
30 g medu k oslazení
2 vejce (žloutky oddělíme od bílků)
2 lžíce oleje
špetka mletého hřebíčku
2 kapky aroma do pečení
sušené švestky a oloupané mandle na ozdobu
trochu mořské soli

Popis přípravy:

Odvážené množství jáhel před vlastní přípravou třikrát spaříme, t.j. zalijeme vařící vodou a následně vždy rychle scedíme přes sítko. Tím odstraníme případnou zoxidovanou vrstvu, která může působit hořkost zrníček. Po posledním spaření jáhly vyklepneme do hrnce, zalijeme 750 ml studené vody a dáme se špetkou soli vařit do měkka. Vaříme asi 20 minut a pak je za míchání dobře odpaříme.V teplé jahelné kaši rozpustíme sušené sojové mléko, rozmícháme mletý mák, olej a necháme chladnout. Do dosti prochladlé kaše přidáme žloutky, rozmixované rozinky, koření a ovoníme aromatem. Z bílků se špetkou soli, zde bez jakéhokoliv přídavku studené vody, ušleháme tuhý sníh, který vpravíme opatrně a rovnoměrně do těsta. Dortovou formu po obvodu vymastíme olejem a papírem na pečení vyložíme pouze dno. Do takto připravené formy přemístíme sněhem nakypřené těsto, uhladíme a povrch ozdobíme dle své fantazie sušenými švestkami a mandlemi apod. Koláč vkládáme do mírně vyhřáté trouby. Pečeme při teplotě kolem 180°C celkem 60–70 minut. Po upečení necháme moučník vychladnout a před podáváním ozdobíme.Podáváme nejlépe s obilnou kávou.

Zdroj: www.jimebio.cz

18. 11. 2009 |
Redakce Babywebu
Komentáře k článku
Počet komentářů: 0
Komentáře mohou vkládat pouze registrované a přihlášené uživatelky. Zaregistrujte se nebo se přihlaste.

Naposledy navštívené