OSVČ A MATEŘSKÁ Mam zivnostensky list a s…

OSVČ A MATEŘSKÁ Mam zivnostensky list a s pritelem planujeme miminko.
Mohli byste mi vysvetlit, jak je to s materskou a rodicovskou pro lidi s ZL? Kdo im co plati a kolik? Nebude pro mne vyhodnejsi se jeste rychle pred otehotnenim nechat nekde zamestnat?

Odpověď

V pojištění OSVČ ( lidí pracujících na ŽL) jsou o d 1.1.2009 velké změny v zákoně. Nemocenské pojištění, ze kterého se vyplácí dávky v nemoci a peněžité pomoci v mateřství se již neodvíjí z příjmů těchto osob. Jejich zálohy na nemocenské pojištění jsou naprosto dobrovolné na základě přihlášky. Po konzultacích s metodičkami tohoto nemocenského pojištění se došlo k závěru, že pro budoucí maminky se vyplatí přihlásit se co nejdříve k nemocenskému pojištění na příslušné správě sociálního zabezpečení ( nárok na výplatu PPM je po 270 dnech pojištění) a platit cca 1000,- Kč měsíčně. Pak máte nárok na výplatu PPM jako normální zaměstnanec a dokonce i výše denní PPM Vám umožní čerpat případně dvouletou variantu rodičovského příspěvku. Pokud se k nemocenskému pojištění nepřihlásíte, pak můžete volit variantu se zaměstnáním, kterou jste zmiňovala a PPM následně nastoupit přes zaměstnavatele. Pokud byste nevolila ani tuto variantu, pak byste měla nárok pouze na rodičovský příspěvek od data narození miminka a to by byla pouze 4letá varianta tohoto příspěvku.

28.8.2012 5:46

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa těhotenství a mateřství?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@babyweb.cz

TOPlist