PARTNER NA MATEŘSKÉ Čekáme miminko. Na…

PARTNER NA MATEŘSKÉ Čekáme miminko. Na mateřské dovolené bude můj partner.
Kdy má partner oznámit zaměstnavateli, že na
mateřskou půjde on ? Má otec dítěte také nárok od zaměstnavatele na PPM ?

Odpověď

Na mateřskou dovolenou samozřejmě může nastoupit Váš
partner, má nárok na peněžitou pomoc v mateřství a
následně pak má možnost setrvat i na rodičovské dovolené a bude mít nárok i na rodičovský příspěvek.
K nároku na peněžitou pomoc v mateřství je však třeba uvést, že podle ust. § 32 zák.č. 187/2006Sb. o nemocenském pojištění má nárok na peněžitou pomoc v mateřství i pojištěnec, který pečuje o dítě a je otcem dítěte nebo manželem ženy, která dítě porodila, pokud s matkou dítěte uzavřel písemnou dohodu, že bude pečovat o dítě; tuto dohodu lze uzavřít s účinkem na dobu nejdříve od počátku sedmého týdne po porodu dítěte. V dohodě podle odstavce musí být uveden den, od kterého bude pojištěnec o dítě pečovat (nejdříve prví den 7. týdne po porodu dítěte), a den porodu; podpis matky dítěte na dohodě musí být úředně
ověřen nebo ověřen orgánem nemocenského pojištění. Den, od kterého bude tento pojištěnec o dítě pečovat, nesmí spadat do období, za které byla peněžitá pomoc v mateřství vyplacena matce dítěte.
Pro úplnost je třeba dodat, že u otce dítěte bude zjišťováno, zda
jsou splněny obecné podmínky, jejichž splnění je pro vznik nároku
důležité a to, zda je osoba (Váš partner) v době převzetí dítěte do péče účasten na nemocenském pojištění a zda tato účast trvala minimálně 270 dnů v předchozích dvou letech.
Tedy stručně opakujeme, Váš partner může nastoupit na mateřskou dovolenou nejdříve začátkem 7. týdne po porodu dítěte, splní-li zákonem stanovené podmínky (účast na nemocenském pojištění po minimální počet dnů) bude mu vyplácena peněžitá pomoc v mateřství. (Nástup od porodu je možný toliko v případě, že není osoba, která by se o dítě mohla starat např z důvodu špatného zdravotního stavu matky dítěte apod.)
Kdy svůj záměr odejít na mateřskou dovolenou zaměstnavateli oznámí, je čistě věcí Vašeho partnera - zákon žádnou lhůtu nepředepisuje, je však vhodné to oznámit s dostatečným předstihem.

28.8.2012 5:47
Více o tématu: otecpartner

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa těhotenství a mateřství?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@babyweb.cz

TOPlist