PŘIVÝDĚLEK A PPM Do 23.3. jsem byla na…

PŘIVÝDĚLEK A PPM Do 23.3. jsem byla na rodičovské dovolené a 1x měsíčně jsem si chodila přivydělávat do bývalé práce. Za rok tento přivýdělek mohl dělat cca 10 000 Kč. Od 23.3. jsem nastoupila na druhou mateřskou. Na sociáním mi teď tvrdí, že se výše této mateřské bude počítat právě z tohoto přivýdělku. Přitom moje první mateřská byla ve výši něco přes 13 000 Kč měsíčně. Mohu se nějak bránit? Je přece nespravedlivé, aby mi proto, že jsem odváděla nějaké (minimální) sociální pojištění v podstatě sebrali nárok na mateřskou.
Jana

Odpověď

Nemocenské dávky, mezi které patří i PPM, se počítají z výdělku 12 předcházejících měsíců, před měsícem, kdy nastane pojistná skutečnost. Z tohoto vyplývá, že Váš zaměstnavatel (sociální správa) má v tomto případě pravdu a dle denní výše PPM Vám skutečně bude poskytován doplatek do výše RP (7600,- Kč celkem). Tzn., že část budete dostávat od zaměstnavatele (OSSZ) a část od SSP. V případě, že ještě pobíráte RP na starší dítě, musíte tuto skutečnost neprodleně nahlásit na SSP, abyste se nedostala do přeplatku. Doplatek do výše RP Vám náleží až od data narození miminka.

28.8.2012 5:46
Více o tématu: pojištění

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa těhotenství a mateřství?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@babyweb.cz

TOPlist