Proč je vápník pro těhotné tak důležitý?

Je potřebný pro činnost krevního oběhu, srážlivost krve a podporuje správnou činnost nervové soustavy matky i plodu. Pomáhá proti těhotenskému vysokému tlaku a poskytuje úlevu od křečí dolních končetin, které se mohou v těhotenství objevit.

Vápník je nutný pro výstavbu kostry rostoucího plodu a jeho potřeba s pokročilým těhotenstvím stoupá. Mnoho studií podtrhuje, jak důležitý je stav kostí již před těhotenstvím. V počátečních stádiích těhotenství je vápník odebírán ze zásob, které jsou v kostech. Ženy by proto již před otěhotněním měly dbát na jeho dostatečný příjem, aby se se zvýšenou potřebou vápníku dobře vypořádaly.  Bylo také zjištěno, že vývoj kostní tkáně každého člověka je ovlivněn stavem organismu matky v těhotenství. Je-li přísun živin a minerálů nedostatečný, hrozí dítěti riziko, že v dospělosti bude mít snížené množství kostní hmoty.

Kde je vápníku nejvíce?

Bohatými zdroji vápníku jsou mléko a mléčné výrobky, mák, sójové boby a sójová mouka, mořské ryby, slunečnicová a sezamová semena, luštěniny, lískové a vlašské ořechy, mandle, neloupaná rýže, ovesné vločky, zelenina (brokolice, kapusta, špenát, mrkev, petržel, pórek), ovoce (sušené fíky, rozinky, citrony, ostružiny) a obohacené cereálie.

Budete-li pravidelně konzumovat mléko a kvalitní mléčné výrobky, luštěniny, mák, semena, ořechy, mandle a syrovou zeleninu, nemusíte mít z nedostatku vápníku obavy.

Možná nevíte, že …

… nadměrná konzumace výrobků z bílé mouky, sladkostí, tuků a masa zvyšuje potřebu vápníku.

vysoký obsah využitelnosti vápníku je z potravin živočišného původu (využitelnost je kolem 40 %), z rostlin je využíván podstatně méně, i když i zde existují velké rozdíly – ze špenátu se využije jen 2 – 5 %, ze zelí 40 – 70 %. Nedostatkem vápníku proto často trpí vegetariáni, protože vápník z rostlinné stravy se vstřebává hůře než z potravin živočišného původu.

… pro účinné vstřebávání vápníku je nezbytný vitamin D, který zajišťuje, aby se vápník vstřebal ve střevech a přešel do krevního oběhu.

mák obsahuje velké množství vápníku, je to asi dvanáctkrát více než mléko a třikrát více než sýry.

9.1.2010 12:45 | autor: Jarmila Mandžuková

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa těhotenství a mateřství?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@babyweb.cz

TOPlist