Proč železo v těhotenství často chybí?

Organismus ženy je na těhotenství od přírody naprogramovaný. Na druhou stranu je zřejmé, že těhotenství představuje poměrně intenzivní a rychlou změnu již dříve nastavené rovnováhy (hormonální, metabolické, fyzické…). Až o 40% se zvětšuje objem krve a až o 20% stoupá objem červených krvinek.

K zajištění tohoto nárůstu je tak celkem potřeba přibližně 600 mg železa, pro potřeby nové krvetvorby miminka pak další 400 mg. Celkem je tedy v průběhu těhotenství potřeba až 1000 mg „nového“ železa, což nemusí obvyklé stravovací návyky pokrýt. 

Proč jej potřebujeme?

O tom, že je železo nezbytné pro fungování našeho těla není pochyb. Zabudované do hemoglobinu červených krvinek funguje jako jakýsi „převozník“ kyslíku z plic do tkání. Po cestě zpět „odváží“ oxid uhličitý z těla ven. A kde je kyslík, tam je život. Díky tomuto povzbuzení  fungují tkáně efektivněji, mají dost energie na práci a výkon – fyzický i duševní.

Protože je železo spojeno s krví, přesněji červenými krvinkami, je logické, že největší ztráty železa můžeme očekávat díky krvácení, u žen především díky menstruaci. Menstruační krvácení znamená jednorázovou ztrátu až 15 – 30 mg železa. Nicméně i drobná chronická krvácení jako je např. krvácení z žaludečních vředů, ze střevní sliznice nebo při zavedení nitroděložního tělíska, může každodenním drobným úbytkem způsobit vážný nedostatek železa.

Kdo hledá, najde

Vybavíte si siláka mezi kreslenými postavičkami? Pepek námořník se zkrátka vyznal a dává dobrý příklad nejen dětem. Špenát je skutečně jedním ze zdrojů železa, i když ne zdaleka nejbohatším. Je zajímavostí, že původní udávaný vysoký podíl železa ve špenátu vznikl administrativní chybou v posunu desetinné čárky.

Nejvíce železa získáme konzumací masa a vnitřností, které jsou jeho nejbohatšími zdroji. Zde mají velký problém lidé, kteří zvolili za svůj životní styl vegetariánství či veganství. Rostlinnou zásobárnou železa jsou pak třeba obilné klíčky, ovesné vločky, fazole, čočka, meruňky, švestky a oříšky. Bohužel z rostlinných zdrojů se železo vstřebává mnohem hůře.

Hnacím motorem pro správné vstřebávání železa je vitamin C, kvašené produkty jako kyselé zelí či kefír nebo bílkoviny z masa. Železo má však i své „nepřátele“, kteří brání jeho optimálnímu využití. Řadí se k nim na vápník bohaté mléko či sýry, káva, černý čaj nebo vaječné bílkoviny.

Není železo, jako železo

Využitelnost z potravin živočišného původu (tzv. hem železo) je podstatně vyšší než z rostlin (tzv. non-hem železo). Tato využitelnost je navíc silně závislá na zásobách železa v těle a ovlivňuje ji i složení konzumovaného pokrmu.

Dobrou zprávou však je, že tu správnou hladinu železa můžeme udržovat i přes potravinové doplňky jako je Femibion Železo Ferrochel. U tohoto konkrétního přípravku je navíc železo technologicky zpracované do speciální formy chelátu nazvané Ferrochel, která se lépe vstřebává, a tělo jej využívá efektivněji. Ke vstřebávání železa pak Ferrochel nepotřebuje vitamin C, jako je tomu v případě příjmu ze stravy a jeho dostatečné vstřebání neovlivňují ani mléko a mléčné výrobky. Méně často se pak i objevují trávicí obtíže spojené s užíváním železa, jako je pocit plnosti a tlaku v žaludku či kovová pachuť v ústech.

Chcete-li jej vyzkoušet, napište si o vzorek 15 tobolek na adresu femibion@merck.cz. Zdarma jej pošleme prvním deseti zájemcům.

 

25. 11. 2013 |
Komerční prezentace

Naposledy navštívené