SPÁLA Dcera měla spálu. Po 3 týdnech se jí…

SPÁLA Dcera měla spálu. Po 3 týdnech se jí ale vrátilo slupování a praskání kůže na rukou. Jak bych tomu mohla zabránit?

Odpověď

Spála je infekční onemocnění, jehož původcem je bakterie betahemolytický streptokok. Jde o kombinaci streptokokové anginy se spálovou vyrážkou. U některých citlivějších pacientů působením toxínu, který produkuje betahemolytický streptokok, dochází za dva až tři týdny po prodělané spále (i když byla řádně léčena) k olupování pokožky dlaní a chodidel. Pokožka se často odlupuje v silných a velkých plátech se vznikem bolestivých trhlin v postižených oblastech. Malé pacienty a jejich rodiče často překvapí, že olupování trvá několik týdnů. Je to proto, že se musí vyměnit několik vrstev toxínem poškozené kůže. Léčba je zde jen podpůrná, nedovede nijak urychlit nastartovaný proces, ale omezí alespoň tvorbu trhlin a pokožka je při pravidelném ošetřování vláčnější a pružnější. K ošetřování postačí jakékoliv krémy s obsahem vitaminů nebo některýc bylin (Infadolan mast, Calcium pantohenicum mast, Vitella vitaminová mast, měsíčková mast a řada dalších). Na noc je dobré ruce a nohy důkladně ošetřit krémem a pokrýt bavlněnými ponožkami a "pytlíky" na ruce ušitými z jemné bavlny.

28.8.2012 5:48
Více o tématu: kůže

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa těhotenství a mateřství?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@babyweb.cz

TOPlist