Těhotné ženy, pozor na salmonelu

Onemocnění salmonelou a kampylobakterem, dalším potravinářským nebezpečným mikrobem, je v naší republice nejvyšší ze všech zemí Evropské unie.

Vyplynulo to ze studie, kterou v úterý v Bruselu představil Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) a Evropské středisko pro kontrolu a prevenci nemocí (ECDC). Důvody, proč je na tom Česká republika hůř, než ostatní státy unie, se stále ještě zkoumají.

Kampylobakter, který podobně jako bakterie rodu salmonela způsobuje střevní infekce, se nejčastěji vyskytuje v syrovém mase, v drůbeži, v nepasterovaném mléce a ve vodě.

Těhotné a salmonelóza

Salmonelóza je onemocnění, které nenapadá plod přímo. Zda bude plod ohrožen, záleží na tom, jak těžké průběh bude salmonelóza u matky mít,“ vysvětluje gynekoložka Radka Gregorová. Pokud bude lehčí, s největší pravděpodobností bude vše v pořádku. U těžkých průběhů salmonelózy doprovázených dehydratací a minerálovým rozvratem, může dojít k potratu či odumření plodu. Léčba spočívá v dietě, dostatečném pitném režimu.
„Těhotné ženy mohou bez problémů užívat léky proti průjmům jako je Smecta, Carbososrb či Imodium. Při teplotě mohou užívat Paralen po čtyřech hodinách. Při těžším průběhu je na místě ženu hospitalizovat na infekčním oddělení,“ upozorňuje lékařka.

Jak se vyhnout salmonelóze

Nejčastějším zdrojem nákazy jsou maso, ryby, drůbež a vejce.
Salmonely ničí teplota nad 75 stupňů Celsia, která musí trvat alespoň 15 minut. Proto se doporučuje zachovat alespoň 20 minut var, aby teplo proniklo dovnitř pokrmu.
Salmonely nesnášejí kyselé prostředí, a tak když se do majonézy k vajíčkům přidá ocet, je riziko nulové.
Vysoce riziková jsou naopak kuřata a hamburgery připravené na rotujícím grilu, kde na ně kape šťáva ze syrových kusů. Zničení salmonel nezaručí ani ohřev v mikrovlnné troubě.
Riziková může být i zelenina. Při nákupu se vyplatí vybírat potraviny čerstvé a hlídat si data použitelnosti.
U masa je varující zašedlá barva, nebo když se po zatlačení lžičkou důlek ihned nevyrovná. Chyba je kupovat uzeniny našedlé a nazelenalé a ovoce s hnilobnými skvrnami.
Při vaření je nutné si neustále mýt ruce, zejména při přechodu od práce se syrovým masem k práci s masem uvařeným, od čištění syrové zeleniny k porcování knedlíků a podobně.

11.2.2009 4:47 | autor: Redakce Babywebu

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa těhotenství a mateřství?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@babyweb.cz

TOPlist