TEST: Co víte o kojení?

Myslíte, že jste toho již o kojení přečetli dost a víte vše potřebné? Prozkoumejte své znalosti o kojení a mateřském mléce. Možná zjistíte, že se vaše znalosti nejsou tak skvělé a potřebujete si ještě něco načít. Pravda, kojení je jedinečně instinktivní záležitost, ale vědění bychom rozhodně neměli podceňovat!
foto: istock.com

1) Který hormon podporuje tvorbu mléka?
A) Prolaktin. Hormon, který je aktivován sáním mateřského mléka.
B) Serotonin. Hormon, jehož tvorba je po porodu automaticky zvýšena.
C) Oxytocin. Hormon, jehož tvorba se pozvolna zvyšuje od počátku těhotenství a ustupuje kolem jednoho roku dítěte.

2) Mění se skladba mateřského mléka?
A) Ne, mateřské mléko má stále stejné složení minerálů, vitamínů a výživných prvků.
B) Ano, složení mléka se mění podle ročního období či například stavu vašeho dítěte – je-li zdravé, či nikoliv.
C) Ano, skladba mléka se liší podle nálady matky, proto je z výživového hlediska pro dítě velmi nebezpečná například poporodní deprese.

3) Podporuje mateřské mléko inteligenci dítěte?
A) Ne. Ta je předem geneticky dána a lze ji prostředím přiměřeně rozvinout, stravou však nikoli.
B) Ano. Směs vícenenasycených mastných kyselin a omega-3 mastných kyselin je považována za faktor pozitivně ovlivňující vývoj dětského mozku a následně také inteligence.
C) Ano. Není to však způsobeno složením mléka. Mozek je rozvíjen sáním dítěte. To aktivuje hormony podporující další vývoj tohoto orgánu.

4) Chutná mateřské mléko pořád stejně?
A) Ano, jeho chuť se nemění, jeho složení však ano.
B) Ne, jeho chuť se mění, jeho složení však ne.
C) Ne, mateřské mléko chutná každý den jinak v závislosti na stravování matky. Jeho složení se také mění.

5) Obsahuje mateřské mléko nějaké škodliviny?
A) Ne. Škodliviny, které by se mohly dostat do mateřského mléka, jsou jeho speciálními složkami již v těle matky odbourány, k dítěti se tedy nedostanou.
B) Ano. Právě ty jsou zřejmě příčinou syndromu náhlého úmrtí kojence.
C) Ano, škodliviny se ukládají v tuku mateřského mléka.

6) Je kojení dobré i pro matku?
A) Ne. Kojení je prospěšné pouze pro dítě, matka z něj nemá žádný užitek, naopak. Kojení přispívá ke zhoršení kvality prsou.
B) Ano. Napomáhá zavinování dělohy po porodu a vede k postupné ztrátě těhotenského váhového přírůstku.
C) Ano. Díky pravidelnému kojení se zvyšuje tvorba hormonu estrogenu, který obnovuje menstruační cyklus.

7) Měla by žena během kojení přijímat více potravy než normálně?
A) Ano. V období kojení by se měl energetický příjem ve srovnání s nekojící ženou zvýšit o 500 kcal denně.
B) Ano. V období kojení by se měl energetický příjem ve srovnání s nekojící ženou zvýšit o 2 000 kcal denně.
C) Ne, mateřský organismus takovou pomoc nepotřebuje, čerpá z tukových zásob nasbíraných během gravidity.

8) Kolik tekutin musí kojící žena vypít?
A) Kojící žena by měla vypít 2,5 litru tekutin denně, v teplém počasí i více.
B) Kojící žena by měla vypít o litr více, než je normálně doporučováno, tedy asi 3,5 litru denně.
C) Kojící žena by měla příjem tekutin snížit na 1,5 litru. Při nadměrném pití vody hrozí, že mléko nebude mít dostatečnou výživovou hodnotu.

9) Může kojící žena otěhotnět?
A) Může. Zvýšená tvorba hormonu prolaktinu sice způsobuje, že vajíčka během cyklu nedozrávají, ale stává se, že žena i přesto otěhotní.
B) Nemůže. Zvýšená tvorba hormonu estrogenu způsobuje, že se během kojení netvoří vajíčka.
C) Může. Snížená tvorba hormonu progesteronu způsobuje, že jsou pro otěhotnění v matčině těle dokonce vhodnější podmínky, než když nekojí.

10) Může se mateřské mléko nevhodným ohřátím na potřebnou teplotu poničit?
A) Ne. Výživové složky mateřského mléka jsou nezničitelné, právě proto je mateřské mléko tak cenné a ojedinělé.
B) Ano. Například ohřívání mléka v mikrovlnné troubě ničí jeho živé struktury.
C) Ano. Například ohřívání v teplé lázni výrazně poškodí kvalitu mléka.

11) Je kojení používáním „kloboučků“ opravdu podporováno?
A) Ano, dochází díky nim k důležité stimulaci, dítě tak dostává daleko více mléka než před tím.
B) Ano, pro dítě je tvar kloboučků daleko přirozenější než tvar mateřského prsu, a proto daleko lépe pije, což prospívá jak matce, tak dítěti.
C) Ne. Naopak. Používáním kloboučku se stimulace zhoršuje, dítě si na něj rychle zvykne a prs bez kloboučku odmítá.

12) Co je příčinou zánětu mléčných žláz?
A) Nahromadění mateřského mléka v prsech, tedy nedostatečné kojení či odstříkávání.
B) Nadměrné kojení, na které žlázy v prsech ženy nejsou zvyklé.
C) Bakteriální infekce, která je zapříčiněna nedostatečnou hygienou.

13) Pokud kojící žena onemocní, měla by přestat kojit?
A) Ano. A to okamžitě, protože riskuje přenos infekce na dítě, pro které je jakákoliv choroba životu nebezpečná.
B) Ne. V inkubační době již dítě stejně nakazila. V mateřském mléce jsou ale zároveň obsaženy také protilátky, takže je kojení nejen možné, ale dokonce nutné.
C) Ne. Na dítě se nemoc nemůže přenést, je proti nemocím matky imunní.


 Klíč ke správným odpovědím: 1A, 2B, 3B, 4C, 5C, 6B, 7A, 8A, 9A, 10B, 11C, 12A, 13B

Za každou správnou odpověď je jeden bod. Chybné odpovědi nejsou bodované.

8 – 13 bodů:
Gratulujeme! Jste odborník přes kojení! Své znalosti máte poctivě načtené z knih anebo nabité z mnoha zkušeností. Rozhodně na ně ale můžete být pyšní!

4 – 7 bodů:
O kojení máte dobré povědomí. Bohužel ale jsou stále otázky, ve kterých tápete či na ně nevíte odpovědi.

0 – 3 bodů:
Bohužel toho o kojení moc nevíte. Možná jen nebyl čas na studování informací či jste se jím nikdy nemuseli do detailu zabývat. Chcete-li si rozšířit vaše znalosti o kojení.

Komentáře k článku
Počet komentářů: 0
Komentáře mohou vkládat pouze registrované a přihlášené uživatelky. Zaregistrujte se nebo se přihlaste.

Naposledy navštívené