TŘETÍ MATEŘSKÁ V srpnu 2007 jsem nastoupila na…

TŘETÍ MATEŘSKÁ V srpnu 2007 jsem nastoupila na rod. dovolenou (syn měl 2,5 roku, dosud byl na RD manžel). Otěhotněla jsem a koncem května 2008 jsem nastoupila na mat. dovolenou, kterou mi platil zaměstnavatel. Mateřská mi skončila v prosinci 2008. Jsem opět těhotná a předpokládaný termín porodu je 12. srpen 2009. MMCH pracuji u svého zaměstnavatele od roku 2003 a prac.poměr stále trvá. Mám nárok na pobírání mateřské od zaměstnavatele?
A.B.

Odpověď

Na PPM budete mít nárok v případě, že na ní nastoupíte do 180 dnů po ukončení předchozí PPM ( ochranná lhůta). Ve Vašem případě byste měla nastoupit 6 - 8 týdnů před pravděpodobným termínem porodu. Proto si musíte spočítat přesně 180 dnů od data ukončení ukončené předchozí PPM. Vzhledem k tomu, že neznám přesné datum ukončení předchozí PPM, nemohu blíže specifikovat datum nástupu na novou PPM. Dle termínu porodu by to mělo být mezi 17.6. a 1.7.2009. Dále také velmi záleží na tom, jak máte postavenou smlouvu se zaměstnavatelem ( nemocenské pojištění). Každopádně žádost o PPM předkládáte jemu. Pokud Vám nárok na PPM nevznikne (zaměstnavatel musí zdůvodnit a vystavit potvrzení), pak máte nárok na rodičovský příspěvek od data narození miminka. V případě, že teď pobíráte RP a budete mít nárok na PPM, musíte toto neprodleně nahlásit na SSP, aby nedošlo k souběhu dvou vyplácených dávek.

28.8.2012 5:46

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa těhotenství a mateřství?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@babyweb.cz

TOPlist