Z poradny nutriční terapeutky (4)

MAMI, POMOC, JÁ TLOUSTNU! Dokdy převařovat vodu na nápoje pro malé dítě? Je bílý cukr opravdu jed? Od jakého věku je pro děti vhodná zmrzlina? – Na tyto a další otázky najdete odpovědi v dalším díle poradny nutriční terapeutky Aleny Strosserové.

Mám dceři (1,5 roku) ještě pořád převařovat vodu z kohoutku na mléko či čaj?
Kohoutková voda musí být zdravotně nezávadná a u takto velkého dítěte už není potřeba ji převařovat. Stejně je to i s mlékem, pokud používáte tepelně ošetřené mléko z obchodu, není potřeba ho převařovat.

Od jakého věku podle vás mohou dostávat děti zmrzlinu? Nedávno jsem četla názor jednoho dětského lékaře, že by ji prvně mělo dostat dítě až ve školním věku, ale to se mi zdá úplně nemožné… Je třeba lepší dát dítěti v létě nanuk než zmrzlinu?
Zmrzlina nepatří mezi potraviny, které by měly být v jídelníčku dítěte často, ale je jasné, že se asi nevyhneme jeho žadonění. Občas mu tedy tuto radost dopřejeme, tak po třetím roce věku. Musíme být opatrní při výběru, vždy je lepší hlubokozmrazená zelenina nebo nanuk místo točené či kopečkové zmrzliny. Při správném skladování má totiž mnohem menší riziko kontaminace a následných trávicích potíží nebo alimentárního onemocnění.

Dávejte přednost ovocným zmrzlinám před smetanovými. Jsou méně kalorické a také bohužel v poslední době se u nás téměř nevyskytují smetanové zmrzliny z pravé smetany, ale většinou z náhražek rostlinného původu, které nejsou zdraví zrovna prospěšné.

Čím nejlépe sladit malým dětem čaj? Slyšela jsem, že med může u malých batolat vyvolat alergii. Je tedy vhodný třeba třtinový cukr?
Čaje jsou velmi vhodným nápojem pro děti, zejména ovocné a zelené. Lze nabídnout i slabý černý čaj s citronem. Čaje je dobré nabízet neslazené, případně sladit mírně. Výhodou takto připravovaných nápojů je, že si množství cukru můžete sami regulovat.

Cukr lze také nahradit medem, ale z hlediska sladké chuti a energie je efekt téměř stejný. Na rozdíl od cukru je med lépe stravitelný a má více ochranných látek, proto je vhodný zejména při nemoci. Pozor ale: med může způsobovat alergie! Pro obavy z alergie je třeba reakci dítěte vyzkoušet na malém množství medu, a pokud ho bude dítě snášet bez problémů, můžete ho používat.

Z hlediska obsahu cukru je třeba pečlivě sledovat složení instantních čajů. Ačkoli jsou vyráběny přímo pro děti, obsahují často velké množství cukru.

Co se týká třtinového cukru, je prakticky stejný jako cukr řepný. Malý rozdíl je u nerafinovaného cukru, ale opravdu jen nepatrný a bez pozitivního zdravotního efektu. Žádný cukr neobsahuje ochranné a zdraví prospěšné látky, všechny obsahují jen prázdné kalorie. Nákup třtinového cukru bude mít pro vás jediný efekt: zatíží vaši peněženku, pro zdraví svého dítěte neuděláte nic.

Není třeba podléhat hysterii, že je cukr bílý jed, ale nemusíme to s jeho spotřebou přehánět. Ideální je naučit děti pít neslazené nápoje nebo sladit jen mírně. Je to velmi těžké a s věkem dítěte to bude ještě těžší, až ochutná slazené limonády, bude se pak k neslazenému čaji stěží vracet. Proto je důležité u nápojů začít s omezováním cukrů v nízkém věku, pak je větší šance, že se děti budou přeslazeným nápojům vyhýbat.

Mám 2,5letou dceru a máme problém s tím, že mi nechce jíst vůbec chleba ani namazané rohlíky, pouze suché rohlíky, ty má ráda. Když ji k snídani nutím jíst chleba, začne odporovat, brečet a roztřese se, když se nám podaří dvě sousta, tak při třetím to vyzvrátí. Jinak s ostatním jídlem problém nemáme. Bojím se ji nutit, aby z toho neměla nějaké problémy, ale nevím, jak ji to naučit. V září by měla nastoupit do školky, jenže jak tam bude jíst chléb ke svačině?
Nutit dítě do jídla je vždy problematické, protože to má pak opačný efekt. Asi bude lepší na nějakou dobu zařazování chleba do jídelníčku opustit a potom nenápadně zařazovat třeba nějaký jiný druh a různými fintami ji učit ho jíst. Také hodně záleží na obloze chleba, třeba různé obrázky ze zeleniny nebo pomazánka, která chutná, nakrájet na rybičky…, prostě nenásilně zkoušet.

Píšete, že jinak jí jen suchý rohlík. To opravdu bude mít ve školce docela problém, protože většina přesnídávek ve školkách je pečivo podávané s různými pomazánkami. Je také pravda, že se často setkáváme s dětmi, které to odmítají a chtějí jen suché pečivo. Někdy pomůže kolektiv: když dítě vidí u ostatních, že jeho něco jedí, tak se přizpůsobí a naučí se jíst všechno.

Rozhodně na to netlačte, aby se odpor k některým potravinám nezafixoval, ale nenápadně to zkoušejte, dejte tomu čas a uvidíte, že se to časem změní.

Můj 15měsíční chlapeček má prokázanou alergii na mléko a vajíčka, je proto trochu obtížné sestavovat pro něj jídelníček. Můžete mi poradit, čím plnohodnotně nahradit mléko a mléčné výrobky a jak se nejlépe vyhnout potravinám obsahujícím vajíčka? U nás v rodině nikdo jiný nikdy žádnou alergii neměl, tak jsem z toho trochu bezradná…
S alergií na mléko a vejce je to velmi složité. Také by bylo ode mne nezodpovědné poradit vám, jaký máte sestavit jídelníček, když neznám skutečnou alergii vašeho dítěte. Správný jídelníček a výběr potravin vám musí sestavit buď přímo alergolog, který stanovil diagnózu, nebo vás měl poslat k nutričnímu terapeutovi s přesnou diagnózou a výčtem zakázaných potravin.

U alergie na mléko jsou totiž nejméně dvě zásadní alergie, u kterých se však liší výběr potravin. Pokud vaše dítě trpí laktózovou intolerancí, tj. je alergické na mléčný cukr, není výběr potravin tak těžký, vyhýbáme se jen sladkému mléku a výrobkům z něj. Ale všechny fermentované mléčné výrobky může – tj. jogurty, kefíry a další zakysané mléčné výrobky jsou snášeny bez problémů.

Zcela jiná situace je, pokud se prokáže alergie na mléčnou bílkovinu. Tam už je výběr potravin mléčného původu velmi striktně omezen. Záleží pak na závažnosti onemocnění a je opět důležité poradit se s lékařem, zda je možné nějaké mléčné výrobky do jídelníčku zařadit, nebo ne. Vyloučit z dětského jídelníčku mléko a mléčné výrobky je totiž velmi problematické, protože žádná jiná skupina potravin nenahradí příjem vápníku, který je pro rostoucí organismus nepostradatelný. Některé rostlinné potraviny vápník obsahují, někdy i ve větším množství, ale problém je, že z rostlinných produktů tělo vstřebává vápník mnohem hůře než ze živočišných.

Stejná situace je s vejci. Také by bylo důležité vědět, na kterou konkrétní složku je dítě alergické. Zcela jistě to bude bílkovina, většinou se u alergií zakazuje vaječný bílek. Vyhnout se vejcím v přípravě pokrmů je velmi těžké. Někde je možné vejce vynechat, jinde nahradit, to záleží na konkrétním receptu. Hodně těžké je to u pečení, tam to jde opravdu těžko. Doporučila bych rozhodně vynechat vejce jako samostatný pokrm a u ostatních výrobků se poradit s alergologem podle projevů alergie vašeho dítěte, zda můžete podávat pokrmy s omezeným množstvím vajec. Pokud vám to lékař povolí, pak je lépe pokrmy připravit dítěti sama, protože tak nejlépe ošetříte množství použité suroviny. A pečlivě sledujte složení kupovaných výrobků, protože suroviny pro vás zakázané se mohou vyskytovat i ve výrobcích, kde byste je nikdy nečekala.

Bc. Alena Strosserová

Nutriční terapeutka od roku 1985, od roku 1994 pracuje jako metodička pro školní jídelny. Je členem Společnosti pro výživu od roku 1985, od roku 2009 vede redakční radu Zpravodaje pro školní stravování, který je součástí časopisu Výživa a potraviny, odborného časopisu o výživě, jež vychází od roku 1945.

Komentáře k článku
Počet komentářů: 0
Komentáře mohou vkládat pouze registrované a přihlášené uživatelky. Zaregistrujte se nebo se přihlaste.

Naposledy navštívené