ZMĚNA ZAMĚSTNÁNÍ A MATEŘSKÁ Chceme s manželem…

ZMĚNA ZAMĚSTNÁNÍ A MATEŘSKÁ Chceme s manželem miminko. Když teď přejdu do jiného zaměstnání, nebude problém s případným rodičovským příspěvkem? Za jakých podmínek bych na něj měla nárok?

Odpověď

Na změně zaměstnavatele nezáleží. V případě, že změníte zaměstnavatele dokládáte zápočtovým listem dobu nemocenského pojištění, které zakládá nárok na výplatu peněžité pomoci v mateřství. Doložená doba musí být nejméně 270 dnů za poslední 2 roky tohoto pojištění bez ohledu na počet zaměstnavatelů a případné mezery mezi zaměstnáními. Rodičovský příspěvek náleží rodiči vždy a to podle čerpání PPM nebo nemocenské a její denní výše. Tzn. pokud se dostanete do situace, kdy nebudete zaměstnaná a nebudete mít tedy možnost čerpat PPM nebo nemocenskou v souvislosti s porodem, máte nárok na rodičovský příspěvek od data narození miminka a to v nejdelší 4 leté výměře ( 7600 Kč měsičně do 21. měsíce života dítěte a dále pak 3800 Kč měsíčně do 4 let věku dítěte). V případě, že budete mít nárok na PPM nebo ND v souvislosti s porodem, pak budete na RP nastupovat po vyčerpání těchto dávek a dle denní výše si pak můžete délku čerpání RP určit a to mezi 2 roky čerpání při PPM vyšší než 380 Kč denně ( 11400 Kč měsíčně) a nebo 3 roky čerpání bez ohledu na výši PPM ( 7600 Kč měsíčně).

28.8.2012 5:46

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa těhotenství a mateřství?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@babyweb.cz

TOPlist