Jamie Oliver: „Nevhodným jídlem zabíjíme své děti!“

Ještě před třiceti lety bylo normální, aby se filosofie stravování předávala v rodinách. Bylo běžné umět vařit a používat čerstvé potraviny, které jsme si vypěstovali ve své zemi. Dnes řešíme obezitu jako smrtelnou nemoc. A nevíme, jak z toho ven. Kuchař Jamie Oliver věří, že klíčem je vzdělání. Začít bychom měli u našich dětí.

Kuchař Jamie Oliver sice pochází z Anglie, za svůj životní cíl si ale vytkl boj s nezdravým životním stylem v Americe, odkud šíří své ideje do celého světa. V roce 2010 jako řečník konference TED vyhrál speciální cenu pro tento rok a den 17. března vyhlásil za Den stravovací revoluce.

„My rodiče a příbuzní jsme svým dětem dali kratší život, než jsme měli my a naši předci. Vaše dítě bude žít o deset let méně než vy. A to vše kvůli těm horám jídla, kterými jsme své děti obklopili,“ zahájil Jamie svou řeč. Tématem jeho proslovu byl fakt, že nemoci způsobené nevhodnou stravou jsou jedním z největších problémů Spojených států, zdaleka se ale nejedná pouze o „americkou kauzu“, zdraví škodlivé stravování je globálním problémem. „Přišel jsem, abych zahájil revoluci ve stravování,“ prohlásil.

Nový druh zeleniny? Hranolky!

Jamie na své revoluci pracuje již deset let, jako první se rozhodl bojovat v Západní Virginii, což je nejnezdravější stát v celé Americe. Jamie vidí problém v tzv. třetí generaci. Tuto generaci nikdo neučil vařit, nepřevzala žádné stravovací návyky svých předků, a tak i když se rodina snaží problém s obezitou řešit, neví, jak na to. „Obezita a nemoci spojené se stravováním se nedotýkají jen osoby, která jimi trpí, dostihuje všechny členy rodiny,“ říká.

„Celé je to o způsobu moderního života,“ vysvětluje Jamie. „Celou zemi ovládly fastfoody a velké obchodní značky jsou nejsilnější silou v zemi. Ještě před třiceti lety byla většina jídla z místních zdrojů a jídlo bylo čerstvé, dneska se jedná o jídlo zpracované a plné extra přísad. Velikost porcí je obrovský problém, etikety jsou obrovský problém, na výrobku, který je plný cukru, je nálepka – nízkotučné. Domov býval místem předávání jídla a kultury stravování, živil naši společnost, to se ale už dnes neděje.“

Kapitolou samu pro sebe je stravování ve školách. Tomuto problému věnuje Jamie velké úsilí. „Všechny ty kuchařky a kuchaři se skutečně snaží, dělají to nejlepší, co můžou. Ale úkoly, které dostávají, jsou špatné. Celý systém je řízen zejména účetními. Jenže v tomto byznyse není dost lidí, kteří by se vyznali v jídle. A to je ten problém. Pokud nejste expert na jídlo a dostanete nízký rozpočet, který se neustále snižuje, na tvořivost není místo. A tak se nakupují blafy. Hranolky jsou považovány za zeleninu, pizza je místo chleba k snídani.“

Květák? Co to je?

Neblahou praxí je, že děti o jídle neučíme. Na základní škole v Anglii ukazoval Jamie dětem zeleninu, aby určily, o jaký druh se jedná. Ukázal rajčata, holčička odpověděla, že to jsou brambory. Děti vůbec nevěděly, co je to květák, o lilku si mysleli, že je to hruška. „Když děti nevědí, co ta věc je, nikdy ji jíst nebudou. Stačily dvě dvouhodinové lekce, aby se děti naučily rozpoznat jednotlivé druhy zeleniny a dozvěděly se, odkud pocházejí.“

Kde tedy hledat prevenci? Zlepšení podle Jamieho nemůže přijít z jediného zdroje. Co bychom tedy měli dělat, abychom mohli říct, že za deset let bude historie našich dětí jejich štěstí? „Když jste chytří a dobře jíte, budete žít lépe,“ říká světoznámý kuchař.

„Je více takových oblastí, kde můžeme začít se změnou, třeba supermarkety. Do každého velkého supermarketu by měli postavit odborníka na jídlo. Aby nám pomohl nakupovat. Aby nám ukázal, jak vařit rychlá, chutná, sezónní jídla, aby je zvládli i zaneprázdnění lidé. Všechno je to o vzdělávání. Když umíte vařit, nezáleží na ekonomické krizi, ani na čase, který máte. Začít ale musíme ve své domácnosti. Předávat jídlo a vaření jako filosofii, z generace na generaci. Z přítele na přítele. A máme pokrytou celou populaci. Každá individuální snaha může pomoci.“

Děsivá statistika obezity

Ačkoliv je za zemi obezity tradičně prohlašována Amerika, ani my v České republice nejsme pozadu. V Evropě jsme se propracovali na jedno z předních míst. Statistiky uvádějí, že 21 % Čechů a 31 % Češek je obézních. Kdybychom přičítali osoby s nadváhou, vyjdou nám děsivá čísla, kolem 70 %. Stalo se praxí jíst i bez pocitu hladu a naše tělo si přebytek ukládá na horší časy. Moderní doba nás navíc málo nutí k jakémukoliv pohybu.

Podle údajů Všeobecné zdravotní pojišťovny obezitou a nadváhou trpí v České republice 20–30 % dětí. Dvě třetiny z nich se pak nabraných kil nezbaví ani v dospělém věku. Zdaleka se nejedná o estetický problém, rodiče by se neměli obávat pouze toho, že se jejich dítěti budou ve škole smát. Jak nadváha, tak obezita jsou spojeny s celou řadou zdravotních komplikací, například kardiovaskulárních, metabolických, endokrinních, zažívacích, ortopedických nebo dermatologických. Samozřejmě, posměch vrstevníků může vést k psychickým potížím.

Pokud si rodiče s obezitou svých dětí nevědí rady, mohou se obrátit na pediatra nebo dětského obezitologa. Ti doporučí změny v životním stylu dítěte, případně mohou navrhnout ambulantní léčbu.

Do boje s obezitou se však musí zapojit celá rodina, pak bude šance změnit jídelníček a životní styl a dát dítěti dobré stravovací vzory. Jak říká Jamie Oliver: „Mým přáním je, abychom pomohli silnému, trvalému hnutí, které poučí každé dítě o jídle, inspiruje rodiny, aby začaly zase vařit, a dáme všem lidem sílu bojovat s obezitou.“

7.10.2013 12:38 | autor: Eva Kouřímová

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa těhotenství a mateřství?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@babyweb.cz

TOPlist