No problema:
Medovník
suroviny:
na těsto:
10 dkg másla
2 lžíce medu
25 dkg cukru moučka
1 lžička octa
1 pol. lžíce jedlé sody
2 vejce
70 dkg hladké mouky
Krém:
1 plechovka salka
1 celé máslo
Na drobenku:
5 dkg mletých ořechů
2 lžíce kakaa
postrouhané odkrojky z upečeného těsta
Postup:
Do hrnce dáme máslo, med, cukr. Pridáme ocet rozmíchaný s jedlou sodou, za stálého míchání přidáme vejce a vařime, až se na povrchu začne tvořit hnědá pěna. V tu chvíli odstraníme ze sporáku. Po částečném vychlazení přidáme mouku, dobře vše promícháme. Těsto přikryjeme utěrkou a necháme v teple hodinu odpočinout. Pak z těsta vytvoříme 7 bochánků, každý rozválime a velmi tenké pláty a jednotlivě pečeme na pečícím papíru – krátce, pouze 2-3 min, jinak bude těsto tvrdé. Studené upečené pláty odkrojením zarovnáme na stejné díly (podle kulatého velkého talíře) , promažeme krémem. Krém natřeme i na horní plát a posypeme drobenkou – též potřeme dort kolem dokola a obsypeme též drobenkou.
Krém: Salko vaříme v zavřené plechovce 2 hodiny ve vodě, necháme zcela vychladnout, pak karamel, který se uvařením vytvořil ušleháme s máslem …. hotovoooo :-)))))
Já navíc potírala každý plát i rumem 😀 … je to chutnější … ale fakt jako tento recept doporučuji – sama jsem ho dělala, je odzkoušený více než 20x mou kamarádkou cukrářkou, která tvrdí, že toto je nejjednodušší recept na medovník – neboli marlenku :o) … a když jsem to s přehledem zvládla jáááá – tak to zvládne každý – těžké se to fakt jen zdá … ale peče se to velice rychle – jsem nestíhala vyndavat plechy 😀 …
Tak kdo vyzkouší dobrou chuť 😀