Tady ohledně těch příkrmů—
nevhodné potraviny :
citrusové plody
kiwi, ananas, mango, broskve, fíky
bobulovité ovoce (rybíz, angrešt, maliny, jahody, ostružin), vyjímkou jsou borůvky
ořechy, mandle, pistácie, olejové plody, slunečnicová semínka, piniové ořechy, dýňová semínka
cukr a hnědý cukr, sladkosti, med, javorový sirup
rajčata, celer, paprika, ředkev, ředkvičky, křen, luštěniny, kyselé zelí
řeřicha, bazalka
exotické koření (vanilka, skořice, kari,..)
vaječný bílek, mléko, mléčné výrobky kromě bílých jogurtů (tuk do 3%)
ryby, měkkýši
vepřové maso
celozrnné pečivo
Potraviny, které zřídka vyvolávají alergické reakce:
zelenina: zelená okurka, cuketa, dýně, baklažány, fenykl, kořen pastiňáku, kořen petržele, černý kořen, mrkev, tuřín, kedluben, chřest, čekanka, všechny zelené saláty (hlávkový, polní , ledový), špenát, mangold, červená řepa, pórek, , košťáloviny (květák, brukev, bílé a červené zelí, čínské zelí, kapusta), zelené luštěniny, zelený hrášek, červená čočka
ovoce: hrušky, sladká jablka, meloun, sladké třešně, vinné hrozny, borůvky, švestky, mirabelky, meruňky
obilniny: rýže, proso, oves, jáhly, pohanka, kukuřice
maso: drůbež (kuře, krůta, kachna, husa), jehněčí, králík. Z druhů masa, které dítě snáší, můžeme použít vývar.
sladidla: čistý hroznový cukr (glukopur), zahuštěná jablečná nebo hrušková šťáva. Používat v malém množství.
pojící prostředky: rýžový, kukuřičný, bramborový škrob
oleje a tuky: rafinované rostlinné oleje: slunečnicový, kukuřičný, sezamový, olivový olej, živočišné máslo
nápoje: voda, dětský čaj, později i černý čaj, šalvěj, slez, lipový květ, černý bez, fenykl
šťávy: jablečná, hrušková, hroznová – doma lisované. Šťávy používejte, pokud dítě snáší celé ovoce, ze kterého je šťáva vyrobena.
příprava: tepelně zpracované potraviny mají nižší obsah alergenů než potraviny v syrovém stavu. Proto nové potraviny nabízejte nejprve vařené nebo dušené.