babyweb.cz > Batole > Výživa batolat > První dorty k narozeninám
Madam Coquette alá charlota
Jedna z variací na oblíbený dort. Tentokrát je korpus obstavený domácími sušenkami, takže vypadá jako oblíbená charlota. Sušenky jsou domácí. Tady je jednoduchý recept: 300 g špaldové mouky,150 g másla,1 zralý banán,50 ml javorového sirupu,vše smíchat, vyválejte placku, přeneste na pečící papír, upečte v troubě vyhřáté na 180 °C. Stačí asi 10 minut. Plát těsta poté nakrájejte na hranolky. Sušenkami poté obložíte korpus dortu. Ozdobte ovocem a kolem sušenek uvažte mašli.
Autor: Andrea Jarošová. Zdroj: Facebook.com/Vaříme zdravě od prvních příkrmů
Želví ovocný dort
Ač se to nezdá, tak tento dort je jen z ovoce.
Potřebujete: Oloupaná a na tenké plátky nakrájená kiwi Banány podélně rozkrojené na tenké plátky Dužina z kokosu – může být i strouhaná (1/2 hrnku) Kokosové mléko (1/4 hrnku) Datle bez pecek (1/2 hrnku)
Postup: Strouhaný kokos, kokosové mléko a datle dáme do mixéru a mixujeme, dokud nezískáme konzistenci polevy. Vezmeme mísu, která bude sloužit jako forma pro krunýř želvy. Na její dno vyskládáme plátky kiwi, které později vytvoří krunýř. Plátky potřeme připravenou polevou a poté vodorovně položíme plátky banánu, potřeme polevou, poté plátky kiwi, banán, poleva, kiwi. Opakujeme tak dlouho, dokud nevyplníme celou mísu. Dáme na dvě hodiny do lednice. Dort vyndáme z lednice, na vrch mísy dáme prkýnko, či mělký talíř a opatrně vyklopíme krunýř.Pokud se nám nějaké plátky odlepí, snadno přilepíme zpět. Z kiwi poté vyřežeme čtyři ploutve, ocásek a hlavu, které jen přiložíme ke krunýři.
Autor: Lidka Slepčíková. Zdroj: Facebook.com/Vaříme zdravě od prvních příkrmů
Madam Cocquette s hruškou
Dort Madam Cocquette má mnoho variací. Tady paní do základního korpusu přidala například hrušku. Já když jsem dělala dort pro syna, tak jsem tam zužitkovala zbytek přesnidávky od svačiny. U tohoto dortu se dají stále nalézat obměny.
Autor: Hana Charvátová. Zdroj: Facebook.com/Vaříme zdravě od prvních příkrmů
Fazolový dort
V tomto dortu nenajdete ani gram mouky nebo cukru. A navíc jak mi napsala autorka, tak ho dělal tatínek. Pokud jej budete dělat k prvním narozeninám a chcete jej mít super zdravý, raději vynechte čokoládu.
Suroviny: 300g vařených malých bílých fazolí, 2 vejce 2 lžice rozpuštěného másla, 2 lžice řepkového oleje, 7 lžic agavového sirupu, 3 lžice medu, 2 lžice kakaa, 100g vysokoprocentní čokolády 95%, 1 lžice kokosového oleje, špetka růžové soli, 200g maliny(borůvky) višně
Postup: Fazole, žloutky,máslo, olej,agáve, med kakao umixujte do husté hladké kaše (já použila ponorný mixér). Do směsi vmíchejte sníh ušlehaný z bílků a špetky soli a 50g čokolády posekané na malé kousky. Těsto navrstvěte do dortové formy o průměru 17cm vystlané pečícím papírem. Na povrch dejte maliny nebo co si vyberete a lehce je do těsta vmáčkněte. Pečte při 180 stupních 35-40 minut (v půlce přikryjte alobalem). Dort nechte vychladnout, ozdobte ho čokoládovou polevou, kterou připravíte rozpuštěním 50g čokolády s kokosovým olejem ve vodní lázni, a přes noc řádně vychlaďte v lednici. Před krájením nechte čokoládu při pokojového teplotě povolit a použijte nůž namočený do horké vody.
Autor: Petra Kurzoková Matějíčková. Zdroj: Facebook.com/Vaříme zdravě od prvních příkrmů
Krtkův dort
I oblíbený krtkův dort se dá udělat zdravěji.
Recept na korpus: 4 vejce, 102 g hladké špaldové mouky, 90 g třtinového cukru, 26 g másla, 3/4 lžičky prášku do pečiva (bez fosfátů)
Recept na krém: Je to vlastně domácí lučina - přes noc nechte v lednici vykapat smíchaný velký kelímek kvalitního jogurtu a zakysané smetany. V náplni je uveden dále banán a datlový sirup, ale dá se dochutit i jinými sladidly a ovocem.
Autor: Veronika Štromová. Zdroj: Facebook.com/Vaříme zdravě od prvních příkrmů
Mrkvový dort
Mrkev s jablkem dort krásně osladí, takže není potřeba jej vůbec doslazovat. Je výborný a sytý.
Suroviny na korpus: 200 g jogurtu, 100 g celozrnné mouky (nebo špaldové), 50 g umletých ovesných vloček, 3 velké nastrouhané mrkve, 1 velké jablko, 1/2 prášku do pečiva bez fosfátů, sníh ze 3 bílků
Suroviny na krém: 1 plnotučný tvaroh, 3 lžice medu, 1 kávová lžička skořice.
Postup: Nejdříve v jedné míse smíchejte sypké suroviny, následně v druhé míse smíchejte mokré suroviny a vše zamíchejte s vyšlehanými bílky. Směs přelijte do menší dortové formy (18cm-22cm) a pečte přibližně 35 minut na 180°. Počítejte s tím, že se tento dort řadí mezi "vlhké", tak se nenechte zmást tím, že se stále nezdá být upečený. Mezitím, co se dort peče, si připravte krém smícháním všech ingrediencí. Po vychladnutí dort rozkrojte a potřete krémem. Vršek dozdobte třeba plátky mrkve. Nechte odpočinou nejlépe do druhého dne.
Autor: Karol Tišerová. Zdroj: Facebook.com/Vaříme zdravě od prvních příkrmů
Melounový dort
Tento dort je ideální v letních měsících, když je dostatek ovoce. Je velmi osvěžující. Dá se vymyslet nespočet variant.
Autor: Hana Hypská. Zdroj: Facebook.com/Vaříme zdravě od prvních příkrmů
Jiný melounový dort
Pokud už nejsou dobré vodní melouny, dá se použít i žlutý meloun.
Autor: Michaela Knězů Knížová. Zdroj: Facebook.com/Vaříme zdravě od prvních příkrmů
Lívancový dort
Originální korpus tvoří na sebe navrstvené lívance z ovesných vloček. Krém je z překapávaného jogurtu s několika lžičkami zakysané smetany (vyrobte si tak třeba domácí lučinu). Jako mezivrstva se v dortu střídají rozmačkaný banán a lesní borůvky s krémem. Dozdobení provedeno krémem a ovocem a květinami, "co zahrada a dům dal".
Autor: Lenka Mejtová. Zdroj: Facebook.com/Vaříme zdravě od prvních příkrmů
Slaný dort
Některé děti sladké moc nemusí, tak proč jim nepřipravit slaný dort. Tento je velmi minimalistický, ale chutný.
Žitný chléb potřený kokosovým olejem, obložený salátem, rajčetem a paprikou, posypaný řeřichou a pažitkou.
Autor: Klára Jablíčková. Zdroj: Facebook.com/Vaříme zdravě od prvních příkrmů
A nakonec ještě tip na to, jak zábavně naservírovat zeleniny na dětské oslavě.
Autor: Hanka Hypská. Zdroj: Facebook.com/Vaříme zdravě od prvních příkrmů
Želví ovocný dort
Ač se to nezdá, tak tento dort je jen z ovoce.
Potřebujete: Oloupaná a na tenké plátky nakrájená kiwi Banány podélně rozkrojené na tenké plátky Dužina z kokosu – může být i strouhaná (1/2 hrnku) Kokosové mléko (1/4 hrnku) Datle bez pecek (1/2 hrnku)
Postup: Strouhaný kokos, kokosové mléko a datle dáme do mixéru a mixujeme, dokud nezískáme konzistenci polevy. Vezmeme mísu, která bude sloužit jako forma pro krunýř želvy. Na její dno vyskládáme plátky kiwi, které později vytvoří krunýř. Plátky potřeme připravenou polevou a poté vodorovně položíme plátky banánu, potřeme polevou, poté plátky kiwi, banán, poleva, kiwi. Opakujeme tak dlouho, dokud nevyplníme celou mísu. Dáme na dvě hodiny do lednice. Dort vyndáme z lednice, na vrch mísy dáme prkýnko, či mělký talíř a opatrně vyklopíme krunýř.Pokud se nám nějaké plátky odlepí, snadno přilepíme zpět. Z kiwi poté vyřežeme čtyři ploutve, ocásek a hlavu, které jen přiložíme ke krunýři.
Autor: Lidka Slepčíková. Zdroj: Facebook.com/Vaříme zdravě od prvních příkrmů