Cestujete s miminkem? Pár dobrých rad, jak uchovat jídlo

Výlet, cesta k babičce, na chalupu nebo odjezd na dovolenou jsou vždycky spojeny s velkým balením, organizováním, ale také s uvažováním, jak převézt našemu miminku v bezpečí jídlo, co mu přibalit za svačinku, aby mu chutnala, přitom zůstala nezávadná. Samozřejmě, pokud už nekojíte.

Základem jsou skleněné obaly

Přesnídávky, masozeleninové příkrmy, ale i hlavní chody, které se prodávají v lékárnách a běžné obchodní síti, jsou ideálním řešením. Po otevření je můžeme přihřát nebo podat v pokojové teplotě. Ovšem po otevření už nespotřebovanou část neskladujme. Nebylo by to hygienické a pro dítě bezpečné.
Manipulace s přesnídávkami a příkrmy je snadná, stačí přibalit vyvařenou lžičku, bryndák (dobře poslouží i látková plenka) a krmení může probíhat i v autosedačce. Nezapomeňme přibalit do tašky zvlhčené papírové ubrousky. Jejich spotřeba bývá na cestách vysoká.

Mléko? Proč ne?

Potřebuje ještě naše dítě několik dávek mléka denně? Vyvařme lahvičku, pečlivě vysušme a nasypejme do ní patřičný počet odměrek mléka podle velikosti dávky, kterou potřebujeme. Uzavřenou lahvičku zabalme do obalu, případně do termoobalu.
Převařme přesnou dávku kojenecké vody (do roku věku by podle pediatrů měly děti pít pouze kojeneckou vodu, protože obsahuje i různé minerály a další prvky, například jód, které děti potřebují), nechme ji zchladnout asi na 45 stupňů Celsia. Vodu přelijme do termosky, určené pouze a jedině pro tyto účely.
Před podáním mléka stačí přelít vodu do lahvičky, důkladně protřepat a mléko je hotové.
Tento způsob je hygieničtější než převážení hotového mléka v termoobalu. Zbytek nedopitého mléka už nepoužíváme, stejně jako zbytky příkrmů a svačinek.

Piškoty i ovoce

Když má náš potomek už první zoubky a věk na kousky ovoce či sušenek, stačí do plastových krabiček uložit pokrájené a omyté ovoce – nejlépe jen jablka, případně hrušku, kousek banánu. Do podobné uzavíratelné krabičky zabalme sušenky, piškoty, případně kousky chleba či tmavého pečiva.

Jak uchovávat pokrmy na chalupě?

Když si navaříme hlavní jídlo do zásoby, abychom netrávily celé léto u sporáku, rozdělme potravu na porce a uložme do jednotlivých vyvařených čistých plastových nebo skleněných nádobek. Ty pak zavřené uložme do lednice, případně dejme zmrazit. Po rozmrazení už nezmrazujme podruhé!
Při chlazení v lednici je potrava bezpečná pouze 48 hodin, déle ji neuchovávejme.
Mléko a mléčné kaše neskladujme vůbec, zbytky vylijme a při dalším krmení vytvořme čerstvou novou dávku.
Mateřské mléko v lednici vydrží 24 hodin, musí být uložené v uzavřené lahvičce. V mrazáku při minus 18 stupních Celsia má trvanlivost až tři měsíce.

27.2.2009 5:14| autor: Regina Rothová

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa těhotenství a mateřství?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru nebo nás sledujte na facebooku:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

TOPlist