Den v kůži desetiměsíčňátka

MIMI LIVE! ANITA Dlouho jsem přemýšlela, jaké to asi je, být malým miminkem. Všude kolem tolik nových věcí. Tolik velkých lidí. Zvuky. Barvy. Pachy. Nakonec jsem se zeptala Anitky. Tohle mi nadiktovala. Nějaké detaily jsem vynechala, ale i tak je z jejího popisu jasné, že ten svět má vlastně docela zmáknutý.

Fotografie z ateliéru rodinné fotografie Fotoprome.cz


6:00 Prso. Kde je prso? Honem. Aaa, tady. Stačí jen malinko pohnout hlavou a mám ho. Mám už otevřít oči? Tak ještě ne.

6:40 Cože? Já usnula. A pila jsem vůbec? Tak kde je to prso? Jo, jo, jo. To je dobrý. Teď už ty oči otevřu. Kuk. Máma. „Dobré ráno, paní Jahůdková. Jak ses dnes vyspinkala?“ Proč mi říká paní Jahůdková? A, to bude tím spacím overalem s jahůdkami. No nic, dneska ho počůrám, ať mám od paní Jahůdkové klid. Kde je táta? Už nespí? Ahoj tati. Jů, schovává se pod peřinu. Jdeme si hrát.

7:00 Blbneme s tátou a je to miminkózní (neboli senzační). Děláme baf. A pak ho tahám za uši a za chlupy na břichu. Šplhám po čele postele a zkouším svůj nový postoj na dvou. Máma někam zmizela, ale to nevadí. Táta mi sundal noční plínu a řádím nahatá. Jupí. Čas zbavit se paní Jahůdkové. Tak. Mise splněna.

7:20 Letím jako letadlo v tátově náruči. Dolů. Za mámou. Ale ne! Máma mává plínou a oblečením. To nesnáším. Jestli nebude dost rychlá, začnu si vážně stěžovat. Máma je dost pomalá, hlavně po ránu. Radím jí, jak na to. Různě se natáčím, sedám si a převaluji, abych jí pomohla a trochu ji zrychlila. No, je to pro mě námaha, ale co bych pro mámu neudělala. Stejně jí to nejde a pořád se mě snaží položit na záda. Takhle ne, mami. Uf, no konečně. Tak po takové námaze bych si zasloužila odměnu. Že by prso?

8:00 Mámě se můj nápad s prsem moc nezdál. Rychle mi ukazuje různé hračky. Je jich tu kolem mě fakt děsně moc. No jak si mám v takovém binci hrát, mami? Jdu se kouknout za tátou. Stojí u kuchyňské linky a usmívá se na mě. Dostanu snídani? Táta mě vezme do náruče a ukazuje mi kouřící se hrnec. „Pálí.“ Znakuje důležitě. Taky vím, že to pálí, když se z toho kouří. Co budeme teda dělat?

8:20 Bere si mě máma. Táta se oblíká. Ach jo. Dneska není ten den, kdy jsme všichni spolu? „Udělej tátovi pápá. Táta jde do práce.“ Neudělám. Jsem naštvaná. Chci si hrát s tátou. Tak teda udělám, aby nebyl smutný. Prásk. A jsme samy.

8:30 „Papat.“ Říká a znakuje máma. Tak sem s tím. Hmm. Celkem dobrý. Můžu do toho sáhnout rukou? Fuj, to lepí. Rozmažu to tady na ten pult. Mami, co děláš s tím ubrouskem? Ukaž, trochu ochutnám. Papír, mňam. Klid, mami. Dala jsem si jen trochu. Pití. Povídám: pití. No, konečně. Fakt tu mámu budu muset trochu zrychlit. Stačí. Znakuju a výhružně se dívám na další lžičku. Pochopila. Dneska jí to celkem jde. Uaaa, to jsem se unavila.

9:00 Teď bych si dala šlofíka. Ale ne, máma pouští znakovací písničky. Hej, ta s tím psem je srandovní. Chachacha. Máma zpívá, znakuje a ukazuje mi různé hračky. Hlavně to nepřežeň, mami. Začínám být trochu přetažená, a to pak se mnou není řeč. Já tě varuju.

9:30 Jsem nakrknutá. Čepici jsi mi měla dát už před půl hodinou. A kombinézu? To nemyslíš vážně. To ti to trvá. Teď už si začnu stěžovat. Tři. Dva. Jedna.

9:33 V kočárku je příjemně teplo. Máma zpívá a houpe. Už nejsem tak nakrknutá. Začínám přemýšlet, proč poslední dobou dopoledne spávám v kočárku? Naše dopoledne byla přece nosítková! No, zítra to s mámou proberu. Teď je mi fajn. Zív. Zív.

11:00 Kde je máma? KDE JE MÁMA? „Ahoj Anitko, jak ses vyspala? Nedáš si ještě půl hodinku?“ Tady jsi. No, nedám. Jsem úplně vzhůru. Hlad. Prso! Dáš mi prso? Honem ven z kočáru. Neee, vysvlékání taky nemám ráda. Proč se kolem toho oblečení furt tak nadělá? Tak jak se domluvíme ohledně toho prsa? Už jsem zase v náručí. Máma vaří a já jí pomáhám. „Pálí.“ Znakuje máma důležitě. No jo, vy dospělí furt jen „pálí, pálí“. Tak foukej, mámo, foukej a dej mi ochutnat. Nebo se z toho prsa už nevyvlečeš.

MIMINKA! NAPIŠTE ANITCE DO DISKUZE, JAK TO MÁTE VY

11:30 Sedím v židličce a mámě to zas trvá. Koukám, co bych prozkoumala. Kytička. Udělám jí malá. Máma má ráda, když dělám malá. To je rána. A už je na zemi. Jeee, něco se z ní sype. Mám brečet? Kouknu na mámu. Směje se. Sice trochu křečovitě, ale směje. Brečet teda nebudu. Usměju se povzbudivě, aby sebou trochu pohla. No hurá. Jídlo. Přede mnou kousky vařené mrkve. Kusy masa. Těstoviny. Prima. Můžu jíst rukama. To je nejlepší. Jím. Máma se snaží něco znakovat a občas mi ještě šoupne do pusy lžičku něčeho…no, co to je? Máma si dává taky lžičku. Asi má hlad. Tak jí to nechám. Házím maso na zem. Házím těstoviny na zem. Házím mrkev na zem. Je to sranda. Házím věcmi moc ráda. Mámě se občas podaří mi něco propašovat do pusy a pak se raduje. A sama si hned dá taky lžičku. Mámo, klidně jez. Já se dorazím mlíkem.

12:05 Tak to by snad stačilo. Už nechci jíst ani pít. Znakuji „Stačí“ už aspoň dvě minuty. Konečně to pochopila. Aaa, ještě rybí tuk. Mňam, ten miluju. Víc! Víc! No tak ne. Prso?

12:10 Uklízíme s mámou ten nepořádek pod židličkou. Máma mě nechala nahatou, tak se rovnou vyčůrám na zem. Jů, to je bezva máchat se v té teplé loužičce rukama. Máma nemá pochopení. Nese mě do koupelny a umývá. V koupelně je zrcadlo. Děsná sranda. Děláme blbiny. Pak ještě chvilku lezu nahá. To je nejlepší. Líp se mi leze. Líp se mi staví u nábytku. Máma pořád uklízí, tak ji pronásleduji. Pak mi dá plínu a jdeme věšet prádlo. Podávám jí kolíčky. Některé ochutnávám. Některé rozhazuji po ložnici. Kdy půjdeme na výlet?

12:30 Konečně se máma oblíká. Hej, zahlédla jsem prsa a vzpomněla si, že jsem si chtěla dát dezert. Mámo! Prso. MÁMO!! Mňam. Už saju. Chci obě. Jedno si držím rukou, aby ho zas máma neschovala. A hezky je střídám. Obě jsou moje. Dobrota. Mám miminkózní (neboli senzační) náladu. Směju se, ani nevím proč. Máma se taky směje. Tak jo, to oblíkání zvládnu, no.

12:50 Jedeme autem. Máma je v autě nudná. To táta, to je jiná liga. Ten se mnou blbne, ani se nepotřebuje dívat dopředu. Máma se tváří vážně a jen občas přede mnou zatřepe nějakou hračkou. S mámou v autě je nejlepší spát. Co to? Zastavujeme? Už jsme tu?

13:00 Jdeme do místnosti plné jiných mimin a maminek. Hraju si nejdřív se svou mámou, pak i s cizíma. S miminama se bavím jen někdy. Mimina jsou hrozný jájínci. Pořád jen chtějí mé hračky. Můj prostor. Někdy i mou mámu. Pozor. Tady si hraju JÁ.

15:00 Pápá. Tak my jdeme. Jo, ještě ovoce a přebalit. Ovoce mám ráda. Přebalování ne. Zív. Spala bych. Nebo prso? No tak nic. Auto. Pak kočár, ve kterém můžu sedět. Snažím se zůstat vzhůru, protože svět je tak zajímavý! Nevím, jestli dneska zvládnu neusnout, ale udělám pro to všechno. Ale ne, máma zase zpívá. A je mi tak příjemně…

16:30 Mámo? Jo, tady jsi. Jak to, že ležím? Sednout. Nebo rovnou do nosítka! Tak je to lepší. Jé, kde to jsme. Máma mi ukazuje psy, ptáky a malé děti. Pořád mluví a já se houpu na jejím břiše a koukám kolem.

17:10 Jedem, honem. Co když už bude doma táta? V autě mámě vyprávím, co se mi zdálo. Máma se usmívá a taky mi něco vypráví. Už jsme doma. Táta tu není. Zase vysvlékání a přebalování. Už mi to jde na nervy. Prso!

17:30 Jedno prso, druhé prso, kuk na mámu. Jedno prso. Mňam. Co to slyším? Je to táta? Táto!

18:00 Teď začíná pravá večerní zábava. Blbneme s tátou a vaříme mámě jídlo. Říkám tátovi, že jsem mámě nechala svůj oběd, protože vypadala hladově. Táta mě vyhazuje do vzduchu. Asi je rád. Táta uvařil i pro mě. Hurá. Všichni jíme. To je mňam. Táta mě vozí po bytě na odrážedle. Zív.

19:20 Jdeme se s tátou podívat, jak se máma sprchuje. Chvilku mě to baví. Máma má legračně mokré vlasy a dělá na mě obličeje přes skleněnou zástěnu u vany. Pak uvidím prsa. Chci je. Začnu si stěžovat. Táta mě odnese a svleče. Svlékání nesnáším.

19:30 Koupu se s mámou ve vaně. Chytám proud vody, co teče z kohoutku. Nejde to, ale lechtá mě to a je to legrace. Cákáme na sebe. Mám plno koupacích hraček. Máma mi je vždycky pojmenuje a vymýšlí o nich písničky. Prsa! Dám si malou vodní přesnídávku. Máma volá na tátu. Raz. Dva. Tři. A už jsem zabalená v ručníku v tátově náručí. Ještě vyčistit zuby.

20:10 S tátou si hrajeme v posteli. Děláme baf pod peřinou a táta mnou háže do polštářů. Táta je vtipnej a nemůžu se přestat smát. V tom přijde máma. Prsa. PRSA! Volám na mámu. Ještě se chvíli ochomýtá kolem a táta se mě snaží zaujmout. Ale teď už se mnou nebude řeč, táto. Chci prsa. Máma si jde za mnou lehnout. Hurá.

20:30 – 21:10 Piju. Spím. Usínám. Piju. Mazlím se s mámou. Uvelebuji se. Piju. Už jen tak dumlám. Spím.

Někdy mezi 23:30 a 6:00 PRSO. Je tu. Dobrý. A svět se zase točí. Mámo? Přitul se. Zakrýt. PRSO. Není už ráno? Je tma, tak nic. Prso. Rso. So. O. o.

Vaše A.

2.4.2014 1:03  | autor: Veronika Kvaková

Další blogy

Chcete získávat nejnovější informace ze světa těhotenství a mateřství?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@babyweb.cz

TOPlist