Zdravá výživa pro každý den

Snad každý z nás ocení zbrusu novou knihu, která vychází ze zkušeností a praxe těch nejlepších českých odborníků na výživu. Ti všichni se snaží vyvrátit nepodložené mýty o výživě, které se v české společnosti objevují, a uvádí přehled nejzávažnějších rizik a chyb, jichž se ve stravování dopouštíme. Získejte spolu s námi neocenitelné informace o redukčních dietách a správném stravování dětí, sportovců či seniorů. Poznejte jak moc se ovlivňují léky a potraviny a jak bojovat s aterosklerózou.

autoři: Jan Piťha, Rudolf Poledne a kolektiv

nakladatelství: Grada

Cena: 179 Kč

Knihu je možno objednat zde.

Z obsahu

Úvod

1. Historie dietních doporučení (Skutečně se výrazně mění?)

2. Význam živin a potravin ve výživě člověka

Bílkoviny

Sacharidy

Vláknina

Tuky

Trans-nenasycené mastné kyseliny

Fosfolipidy

Voda

Vitaminy

Minerální látky

Potraviny

Potraviny a potravinové suroviny rostlinného původu

Potraviny a potravinové suroviny živočišného původu

Potraviny nerostného původu

Nápoje

Biopotraviny

Výrobky light

3. Nejčastější chyby při stravování

Rozdělení stravy během dne

Jíme málo zeleniny a ovoce

Glykemický index potravin

Jak se zjišťuje hodnota glykemického indexu?

Redukční diety

Index tělesné hmotnosti

Jak řešit nadváhu?

Příklad redukční diety s vyváženou skladbou potravin

4. Pravidla stravování dětí, seniorů a sportovců

Stravování dětí

Výživa předškolních dětí (3-6 let)

Výživa dětí mladšího školního věku (6-10 let)

Výživa dětí staršího školního věku (10-14 let)

Dospívající (14-18 let)

Zásady stravování seniorů (období bez pestré stravy a pohybu)

Sport a výživa

5. Jak čelit ateroskleróze bez lékaře?

Co to je a jak vzniká ateroskleróza?

Tuky v těle a dieta

Potraviny, které ovlivňují naše krevní tuky

Působení ochranných dietních faktorů

Nadváha a obezita

Fyzická aktivita

Skladba diety

Vysoký krevní tlak

Účinnost režimových opatření

Jak vypadají vědomosti o zdravém životním stylu u nás?

Nejčastější otázky a odpovědi

6. Vzájemná působení (interakce) potravin a léků

Potraviny nejčastěji a nejnebezpečněji působící na léky

Zapíjení léků

Zelenina

Mléčné výrobky

Ostatní

Účinek léků na vstřebávání některých potravin

Antibiotika

Analgetika (léky tlumící bolest)

Léky na léčbu srdečních onemocnění, včetně vysokého krevního tlaku¨

Ostatní

Závěry a obecné rady

7. Nejčastější mýty o výživě

8. Zkrácená doporučení pro ty, kdo spěchají a koupí si, půjčí či najdou tuto knihu

Více o tématu: potravinyvýživa

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa těhotenství a mateřství?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru nebo nás sledujte na facebooku:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

TOPlist