Zdravá výživa pro každý den

Snad každý z nás ocení zbrusu novou knihu, která vychází ze zkušeností a praxe těch nejlepších českých odborníků na výživu. Ti všichni se snaží vyvrátit nepodložené mýty o výživě, které se v české společnosti objevují, a uvádí přehled nejzávažnějších rizik a chyb, jichž se ve stravování dopouštíme. Získejte spolu s námi neocenitelné informace o redukčních dietách a správném stravování dětí, sportovců či seniorů. Poznejte jak moc se ovlivňují léky a potraviny a jak bojovat s aterosklerózou.

autoři: Jan Piťha, Rudolf Poledne a kolektiv

nakladatelství: Grada

Cena: 179 Kč

Knihu je možno objednat zde.

Z obsahu

Úvod

1. Historie dietních doporučení (Skutečně se výrazně mění?)

2. Význam živin a potravin ve výživě člověka

Bílkoviny

Sacharidy

Vláknina

Tuky

Trans-nenasycené mastné kyseliny

Fosfolipidy

Voda

Vitaminy

Minerální látky

Potraviny

Potraviny a potravinové suroviny rostlinného původu

Potraviny a potravinové suroviny živočišného původu

Potraviny nerostného původu

Nápoje

Biopotraviny

Výrobky light

3. Nejčastější chyby při stravování

Rozdělení stravy během dne

Jíme málo zeleniny a ovoce

Glykemický index potravin

Jak se zjišťuje hodnota glykemického indexu?

Redukční diety

Index tělesné hmotnosti

Jak řešit nadváhu?

Příklad redukční diety s vyváženou skladbou potravin

4. Pravidla stravování dětí, seniorů a sportovců

Stravování dětí

Výživa předškolních dětí (3-6 let)

Výživa dětí mladšího školního věku (6-10 let)

Výživa dětí staršího školního věku (10-14 let)

Dospívající (14-18 let)

Zásady stravování seniorů (období bez pestré stravy a pohybu)

Sport a výživa

5. Jak čelit ateroskleróze bez lékaře?

Co to je a jak vzniká ateroskleróza?

Tuky v těle a dieta

Potraviny, které ovlivňují naše krevní tuky

Působení ochranných dietních faktorů

Nadváha a obezita

Fyzická aktivita

Skladba diety

Vysoký krevní tlak

Účinnost režimových opatření

Jak vypadají vědomosti o zdravém životním stylu u nás?

Nejčastější otázky a odpovědi

6. Vzájemná působení (interakce) potravin a léků

Potraviny nejčastěji a nejnebezpečněji působící na léky

Zapíjení léků

Zelenina

Mléčné výrobky

Ostatní

Účinek léků na vstřebávání některých potravin

Antibiotika

Analgetika (léky tlumící bolest)

Léky na léčbu srdečních onemocnění, včetně vysokého krevního tlaku¨

Ostatní

Závěry a obecné rady

7. Nejčastější mýty o výživě

8. Zkrácená doporučení pro ty, kdo spěchají a koupí si, půjčí či najdou tuto knihu

Více o tématu: potravinyvýživa

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa těhotenství a mateřství?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@babyweb.cz

TOPlist