Chcete, aby vám to ve vztahu fungovalo?

Aby nám to s partnerem „klapalo“ ještě neznamená, že se musíme ve všem shodnout. Předpokládá to něco zcela jiného. Schopnost dohodnout se. Jak na to? Zde je několik zásad:

– Mluvte spolu

Jediný způsob, jak s něčím ve vztahu „pohnout“, je otevřená komunikace. To však neznamená, že vše řekneme, jak nás to zrovna napadne: „Ty jsi úplně blbej, proč to děláš zrovna takhle?“ Otevřená komunikace znamená, že ve vztahu nejsou žádná témata tabu.

Žádná tabu 

Není nic, co bychom před partnerem chtěli skrývat.

Pozor na načasování a naladění

Říci si můžeme téměř vše. Je však důležité dobře zvolit formu, kterou to sdělujeme, ale také tón hlasu. Také je třeba zvolit vhodnou dobu, kdy s partnerem o nepříjemných, těžkých či konfliktních tématech hovoříme.

I já chybuji

Především je zapotřebí být upřímný sám k sobě, přemýšlet a připustit i své chyby jak v komunikaci s partnerem, tak v chování vůči němu. Jedině upřímná snaha se domluvit – ne obviňovat – může vést ke shodě.

Hádáte se? Proč ne

Funkční partnerství není rozhodně bez neshod nebo bez hádek, ale takové, kde partneři dokážou své spory dobře vyřešit. Mlčíme-li, narůstá v nás napětí, které zákonitě časem vybuchne. Samozřejmě v tu nejméně vhodnou dobu.

Dopřejme si čas

V mnoha rodinách, zvláště s malými dětmi, není vždy možné si o všem v klidu popovídat a správně zareagovat. Je dobré si dát načas. Na rozmyšlenou, na zklidnění. Na to, abychom oddělili vlastní pocity křivdy od konstruktivní kritiky. Budeme-li partnera pouze obviňovat, pravděpodobně se nikam nedobereme. Náš problém nejprve pojmenujme a sdělme partnerovi, jak nás nedorozumění trápí, že jsme z toho smutní, naštvaní či zděšení.

Kdybys mě miloval…

V sexu je to podobné. Není dobré říkat partnerovi například „ty mi to děláš naschvál, kdybys mě miloval, tak bys věděl…“. Spíše hledejme, jak celou situaci vnímá on. Musíme mít na paměti, že ani jeden z partnerů nemá nárok na plnění svých potřeb. Máme však nárok na to, hledat společně s partnerem řešení. V partnerství není vhodné zaujmout strategii „to je tvůj problém, mne se netýká, tak si ho vyřeš“. Sexualita patří do života stejně jako jídlo či spánek. A týká se obou z partnerů.

Pro dítě je nesmírně důležité, aby cítilo nejen mateřskou či otcovskou lásku, ale také jejich lásku vzájemnou. Jinak bude vnímat partnerský vztah zredukovaný pouze na zajištění materiálních potřeb, výchovu dětí a případně poskytnutí sexu. Ne na pěstování lásky.

13.5.2010 4:56 | autor: Kateřina Hollá

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa těhotenství a mateřství?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@babyweb.cz

TOPlist