2023: Bude rodičovský příspěvek vyšší? Pro koho a od kdy?

Téma, které rezonuje nejednou českou domácností. Vláda diskutuje zvýšení rodičovského příspěvku o 50 000 Kč. Kdo a od kdy bude mít na navýšení nárok?

family-g03c5c3cdb_1920-1100x618.jpg Zdroj: Pixabay.com

Stihne se navýšení ještě v roce 2023?

Od posledního zvýšení rodičovského příspěvku už uplynuly tři roky. Asi není potřeba zmiňovat, že se mezitím změnily ceny a jeho reálná hodnota klesla.

I proto ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka přišel s návrhem navýšení celkové částky. Původně doufal, že by se navýšení stihlo prodiskutovat a schválit rychleji a rodiny s dětmi mohly dostat vyšší rodičák ještě letos. Teď ale reálné datum vypadá na 1. ledna 2024.

Vládě ministr Jurečka kokrétní verzi návrhu na navýšení rodičovského příspěvku předložní na přelomu května a června 2023.

O kolik bude vyšší?

Na začátku se diskutovaly částky dvě. Navýšení o 70 000 a 50 000 Kč. Shoda, zdá se, panuje kolem částky 50 000 Kč. Nově by tedy rodičovský příspěvek mohl být 350 000 Kč.

Kdo se může těšit na navýšení?

Tady zatím probíhají nejvášnivější diskuse. Podle Pirátů by měli mít na navýšení nárok pouze rodiče dětí, které se narodí 1. ledna 2024 a později. Opozice zase tlačí na plošné navýšení. Zda to budou pouze tyto rodiny, nebo všechny rodiny s dětmi do 4 let, nebo rodiče dětí do 4 let, kteří zároveň ještě pobírají rodičovský příspěvek, není vůbec jasné.

Je však jisté, že každá z těchto variant vyvolá silnou reakci. Ostatně stejně tomu bylo v roce 2020.

Čtěte dále:

Pokryje navýšení inflaci?

Bohužel ani navýšení 50 000 Kč nepokryje ztrátu způsobenou vysokou inflací. Reálná hodnota příspěvku pro rodiče se tak sice zlepší, ale nebude dostačující.

Filip Pertold z expert MPSV pro Právo řekl, že reálná hodnota rodičovské klesla dokonce o 20 %. A podle něj chybí také její pravidelná valorizace.

Rodičovská dovolená 3 nebo 4 roky

V současné době může být rodič na rodičovské dovolené do 4 let věku dítěte. Část vlýdy by ráda prosadila její zkrácení na 3 roky. Alternativu navrhují Piráti a Lidovci, kteří by rodičovskou nekrátili, ale podpořili dřívější nástup do práce bonusy.

Kam s dětmi?

Problémem i nadále zůstává nedostatečná kapacita předškolních zařízení pro nejmenší děti. I rodiče, kteří se chtějí vrátit dříve do práce, tak mají problém, komu dítko svěřit. I na tyto problémy se chce MPSV soustředit.

24.5.2023 4:47 | autor: Ing. Lucie Krůčková | zdroj: https://ct24.ceskatelevize.cz/domaci/3587805-jurecka-predlozi-vlade-zvyseni-rodicovske-na-prelomu-kvetna-a-cervna-zatim-taji-ktere, https://tema.finance.cz/d/rodicovsky-prispevek/

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa těhotenství a mateřství?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@babyweb.cz

TOPlist