Atopický ekzém a výživa

Hanka má osmiměsíčního syna, kterému před dvěma měsíci diagnostikovali mírnou formu atopické dermatitidy (měl sušší kůžičku a občas pupínek na líčku). Hanka malého stále kojí a paní doktorka jí doporučila relativně přísnou dietu…

V prvním roce života dítěte považujeme úpravu výživy kojící matky a kojence s atopickým ekzémem za velice významnou. Snažíme se předejít preventivní dietou vzniku potravinové alergie. Později již význam diety slábne a je dosti individuální.

V prvých 6–9 měsících je velice důležité kojení dítěte, ale matka by měla dodržovat dietu s vyřazením potravin, které nejčastěji působí alergické reakce. Prvý nemléčný příkrm doporučujeme zavádět postupně, až od ukončení 6. měsíce. K přípravě příkrmu se vybírají potraviny s nižší pravděpodobností vzniku alergické reakce.

Hypoalergenní výživu matky a dítěte je vhodné dodržovat až do jednoho roku. Potraviny, které je nutné během této doby vynechat u kojence, uvádí tabulka níže. U maminky, která kojí, jsme jen o něco méně přísní.

Po 12. měsíci přecházíme pomalu k běžné stravě batolat a vynecháváme jen potraviny, které vyvolávají alergické reakce nejčastěji (kakao, čokoládu, ořechy, mandle, mák, ryby, citrusy, kiwi, rajčata, papriky, plísňové sýry). Stravu nekořeníme a nepodáváme ani příliš kyselé a pikantní potraviny (hořčici, nakládanou zeleninu), protože zvyšují svědivost kůže. Z mléčných výrobků přednostně doporučujeme konzumaci tvrdých sýrů a kysaných mléčných výrobků ve stoupajících dávkách. U většího dítěte postupujeme již zcela individuálně a povolujeme všechny potraviny, které přímo ekzém nezhorší.

Pokud vznikají po kontaktu některého jídla s pokožkou okolo úst červené skvrny, jsme s podáváním této potraviny (většinou jsou to některé druhy ovoce nebo zeleniny) velmi opatrní. Podáváme ji nejprve jen v malém množství a sledujeme, zda se nezhorší ekzém či nesvědí kůže, zda dítě nebolí bříško nebo nemá průjmové stolice.

Pokud dítě potravinu snáší dobře a problém je jen ve větší citlivosti pokožky při dispozici k ekzému, pak většinou stačí před každým jídlem namazat okolí úst dítěti mastnějším krémem, který zabrání většímu podráždění v místě kontaktu s jídlem.

Potraviny, které doporučujeme vynechat v kojeneckém jídelníčku při atopickém ekzému:

  • všechny citrusové plody, kiwi, ananas, mango, broskve,
  • bobulovité ovoce (rybíz, angrešt, jahody, maliny, ostružiny),
  • všechny druhy ořechů, mandle, všechna semínka, mák, fíky, datle,
  • rajčata, papriky, celer, petržel, ředkev, ředkvičky, křen,
  • kyselé zelí, nakládanou zelenina, luštěniny, česnek, cibuli,
  • exotické koření (např. vanilka, skořice, kari), řeřichu, bazalku, kečup, hořčici,
  • vejce (povolujeme individuálně v pečivu), kravské mléko (nahrazujeme HA mlékem), individuálně povolujeme zakysané výrobky a tvrdé sýry od 9. měsíce při zlepšení ekzému,
  • ryby, mořské produkty, uzeninu, maso „velkých zvířat“.

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa těhotenství a mateřství?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru nebo nás sledujte na facebooku:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

TOPlist