Tatínek Emanuel (71): A tak jde čas

V pátek si nechá syn vysypat na koberec kostky. A nic. Dělá z nich jakési nakupeniny a nakonec jimi metá do všech koutů světa, respektive našeho bytu. V sobotu si dá kostky vysypat znovu. A postaví z nich úžasný hrad. Barevně sladěný, s hradbami, s věžemi… Sám bych ho nepostavil líp. V neděli si ten složitý patent na bedýnce s kostkami už otevře sám.

Kdo ho to naučil? Já ne. Manželka tvrdí, že ona taky ne. A ve školce tři dny nebyl kvůli nastuzení. Na televizi se nedíval. A kdyby to byly jen hrady…

Jeden den se skoro ani lžičkou sám nenají, druhý den trvá na tom, že bude jíst vidličkou a sám. Další den si nechá dát vidličku a lžíci a docela zručně pojídá špagety.

Pak si se stolu vezme papír, tužku, pastelky a nůžky. Obkreslí si ruku, každý prst vybarví jako panáčka a ruku vystřihne. Ptám se ho, jestli to někdy dělal ve školce. Prý ne. Schválně jsem se na to zeptal i tam. Prý to dělali před třemi měsíci. Hm.

Jindy se mu z ničeho nic znelíbí oblečení, které má na sobě. Tak jde do skříňky, vytahá si kompletně jiné. Svlékne se donaha a naprosto správně se oblékne. Ale vždyť on se přeci ještě nikdy sám neoblékal!

Kdo to vychová a vzdělává v mé nepřítomnosti naše dítě? Manželka se dušuje, že k nám žádný „strejda“ nechodí, zatímco jsem v práci. Tak kdo? Pravda je úžasná. Syn se vzdělává a vychovává sám.

Dítě roste a příroda pracuje. S dítětem roste i jeho mozek. A mozek funguje. Funguje tak, že se učí. Stačí dodávat mu podněty. On si je už v hlavě nějak „schroupe“.

Zatím jsem autorita s konečným slovem. Ale jak dlouho ještě? Čím dál tím víc budu vychovávat jenom svým příkladem. Už teď vidím, že syn má svou hlavu. A dokáže si často poradit sám. A překvapivě dobře. Občas se na to musím i spolehnout. Nechá si už vysvětlit, když jsem nemocný, ležící a manželka se někde uchází o práci, že má samostatné hraní…

Je to už celý člověk. A napadá mě citát: „Člověk, to zní hrdě, je třeba si vážit člověka.“ I když jsou mu tři roky a čtyři měsíce. Kam on to může dotáhnout…

6.6.2014 1:26  | autor: Tatínek Emanuel

Další blogy

Chcete získávat nejnovější informace ze světa těhotenství a mateřství?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@babyweb.cz

TOPlist