Chtějí vaše děti sladkosti?

Sladkosti z jídelníčku dětí vyloučit nelze, neboť sladká chuť je tou první, se kterou se po narození setkají, když pijí mateřské mléko. Je s nimi ale třeba nakládat velmi opatrně. Sladkosti by neměly nahrazovat běžnou stravu. Když se dítě nají sladkostí, odmítá jíst připravené jídlo a tím jeho organismus přichází o potřebné živiny. Sladkosti navíc mají vysokou energetickou hodnotu, jsou zdrojem cukrů, nevhodných tuků a většina z nich je chemicky „vylepšená“, což může způsobovat vyrážky a alergickým dětem závažnější projevy potravinové alergie.

Prarodiče rozmazlují 

Jako rozumní rodiče nechcete učit děti na sladké, prarodiče však tuto vaši „výchovnou linii“ narušují a často kupují dětem sladkosti. Co s tím?

Prarodiče by měli zcela respektovat vaše rozhodnutí a nepodrývat vaši autoritu. Je dobře, když mají k dítěti kladný vztah, ovšem neměli by si je kupovat a rozmazlovat právě sladkostmi.

Čeho se vyvarovat 

Nejhorší je zvykat dítě na sladkosti jen tak mezi hlavními jídly. To raději cíleně připravte sladkou snídani, svačinu či sladký pokrm k obědu.

Smlsněte si 

  •  müsli tyčinky, pufované chlebíčky, ovesné sušenky
  •  čerstvé ovoce, třeba i v podobě salátů, špízů či jednohubek
  •  moučníky s ovocem (nejlépe doma připravené)
  •  kvalitní jogurty doplněné čerstvým ovocem
  •  našlehané tvarohové dezerty s čerstvým ovocem
  •  pudink doplněný čerstvým ovocem

Raději NE 

  •  tučné moučníky
  •  bonbóny
  •  levné cukrovinky
  •  oplatky, řezy a podobně
  •  slazené limonády

A závěrem… 

… do zdravého dětského jídelníčku sladkosti patří, ne však denně a je třeba mezi nimi vybírat.

Tipy na domácí sladkosti: 

Ovesné karolinky

100 g ovesných vloček, 100 g hladké mouky (nejlépe celozrnné), 80 g másla nebo jiného tuku, 60 g přírodního cukru, 1 vejce, 2-3 lžíce drobně pokrájených rozinek, špetka soli, trochu mléka, tužší zavařenina na plnění  Z ovesných vloček, prosáté mouky, změklého tuku, cukru, vejce, propláchnutých a pokrájených rozinek a špetky soli vypracujeme vláčné těsto. Podle potřeby přidáme trochu mléka. Z těsta tvarujeme kuličky, přeneseme je na plech vyložený papírem na pečení a do jejich středu uděláme důlek, který vyplníme zavařeninou. V předehřáté troubě zvolna upečeme.

Mrkvové měsíčky 

100g celozrnné mouky, 100 g hladké mouky, 200 g jemně nastrouhané mrkve, 60 g másla nebo jiného tuku, 2 lžíce nastrouhaných lískových oříšků (nemusí být), citronová šťáva, trochu bílého jogurtu, moučkový a vanilinový cukr na obalení  Z prosáté mouky, jemně nastrouhané mrkve, změklého tuku, nastrouhaných oříšků, citronové šťávy a bílého jogurtu vypracujeme vláčné těsto. Z něj vyválíme plát, ze kterého formičkou vykrajujeme měsíčky nebo jiné tvary. Přeneseme je na plech vyložený papírem na pečení a upečeme do růžova. Ještě horké měsíčky obalujeme ve směsi moučkového a vanilinového cukru. 

Tvarohový chlebíček 

200 g celozrnné mouky, asi 200 g hladké mouky, 250 g měkkého tvarohu, 100 g másla nebo jiného tuku, 100 g přírodního cukru, 2 vejce, 100 g sušeného ovoce a rozinek, asi 5 lžic mléka, 1 prášek do pečiva, špetka soli, vejce na potření  Změklý tuk utřeme s cukrem, přidáme měkký tvaroh, vejce, mléko, sůl a prosátou mouku s práškem do pečiva. Nakonec do těsta zapracujeme propláchnuté a pokrájené sušené ovoce a rozinky. Vypracujeme vláčné těsto, ze kterého vytvarujeme chlebíček, který přeneseme na plech vyložený papírem na pečení. Potřeme rozšlehaným vejcem a zvolna upečeme do zlatova. 

2.3.2009 11:41| autor: Jarmila Mandžuková
Více o tématu: dětijídloovoceprarodiče

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa těhotenství a mateřství?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru nebo nás sledujte na facebooku:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

TOPlist