Chtějí vaše děti sladkosti?

Sladkosti z jídelníčku dětí vyloučit nelze, neboť sladká chuť je tou první, se kterou se po narození setkají, když pijí mateřské mléko. Je s nimi ale třeba nakládat velmi opatrně. Sladkosti by neměly nahrazovat běžnou stravu. Když se dítě nají sladkostí, odmítá jíst připravené jídlo a tím jeho organismus přichází o potřebné živiny. Sladkosti navíc mají vysokou energetickou hodnotu, jsou zdrojem cukrů, nevhodných tuků a většina z nich je chemicky „vylepšená“, což může způsobovat vyrážky a alergickým dětem závažnější projevy potravinové alergie.

Prarodiče rozmazlují 

Jako rozumní rodiče nechcete učit děti na sladké, prarodiče však tuto vaši „výchovnou linii“ narušují a často kupují dětem sladkosti. Co s tím?

Prarodiče by měli zcela respektovat vaše rozhodnutí a nepodrývat vaši autoritu. Je dobře, když mají k dítěti kladný vztah, ovšem neměli by si je kupovat a rozmazlovat právě sladkostmi.

Čeho se vyvarovat 

Nejhorší je zvykat dítě na sladkosti jen tak mezi hlavními jídly. To raději cíleně připravte sladkou snídani, svačinu či sladký pokrm k obědu.

Smlsněte si 

  •  müsli tyčinky, pufované chlebíčky, ovesné sušenky
  •  čerstvé ovoce, třeba i v podobě salátů, špízů či jednohubek
  •  moučníky s ovocem (nejlépe doma připravené)
  •  kvalitní jogurty doplněné čerstvým ovocem
  •  našlehané tvarohové dezerty s čerstvým ovocem
  •  pudink doplněný čerstvým ovocem

Raději NE 

  •  tučné moučníky
  •  bonbóny
  •  levné cukrovinky
  •  oplatky, řezy a podobně
  •  slazené limonády

A závěrem… 

… do zdravého dětského jídelníčku sladkosti patří, ne však denně a je třeba mezi nimi vybírat.

Tipy na domácí sladkosti: 

Ovesné karolinky

100 g ovesných vloček, 100 g hladké mouky (nejlépe celozrnné), 80 g másla nebo jiného tuku, 60 g přírodního cukru, 1 vejce, 2-3 lžíce drobně pokrájených rozinek, špetka soli, trochu mléka, tužší zavařenina na plnění  Z ovesných vloček, prosáté mouky, změklého tuku, cukru, vejce, propláchnutých a pokrájených rozinek a špetky soli vypracujeme vláčné těsto. Podle potřeby přidáme trochu mléka. Z těsta tvarujeme kuličky, přeneseme je na plech vyložený papírem na pečení a do jejich středu uděláme důlek, který vyplníme zavařeninou. V předehřáté troubě zvolna upečeme.

Mrkvové měsíčky 

100g celozrnné mouky, 100 g hladké mouky, 200 g jemně nastrouhané mrkve, 60 g másla nebo jiného tuku, 2 lžíce nastrouhaných lískových oříšků (nemusí být), citronová šťáva, trochu bílého jogurtu, moučkový a vanilinový cukr na obalení  Z prosáté mouky, jemně nastrouhané mrkve, změklého tuku, nastrouhaných oříšků, citronové šťávy a bílého jogurtu vypracujeme vláčné těsto. Z něj vyválíme plát, ze kterého formičkou vykrajujeme měsíčky nebo jiné tvary. Přeneseme je na plech vyložený papírem na pečení a upečeme do růžova. Ještě horké měsíčky obalujeme ve směsi moučkového a vanilinového cukru. 

Tvarohový chlebíček 

200 g celozrnné mouky, asi 200 g hladké mouky, 250 g měkkého tvarohu, 100 g másla nebo jiného tuku, 100 g přírodního cukru, 2 vejce, 100 g sušeného ovoce a rozinek, asi 5 lžic mléka, 1 prášek do pečiva, špetka soli, vejce na potření  Změklý tuk utřeme s cukrem, přidáme měkký tvaroh, vejce, mléko, sůl a prosátou mouku s práškem do pečiva. Nakonec do těsta zapracujeme propláchnuté a pokrájené sušené ovoce a rozinky. Vypracujeme vláčné těsto, ze kterého vytvarujeme chlebíček, který přeneseme na plech vyložený papírem na pečení. Potřeme rozšlehaným vejcem a zvolna upečeme do zlatova. 

2.3.2009 11:41 | autor: Jarmila Mandžuková
Více o tématu: dětijídloovoceprarodiče

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa těhotenství a mateřství?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@babyweb.cz

TOPlist