Mýty o mléce

Češi nepatří k velkým pijanům mléka. Vyplynulo tak z nedávného průzkumu, jehož cílem bylo zjistit názory veřejnosti na pití mléka a pokusit se odhalit případné mýty, které jsou o mléce mezi veřejností rozšířeny (například, že trvanlivé mléko obsahuje konzervanty, nebo že mléko v obchodě je ředěné vodou).

Téměř čtyřicet procent dotázaných nepije mléko pravidelně, což znamená méně než jednou týdně, z toho 28 % ho nepije vůbec. Třetina Čechů si myslí, že odborníci mléko nedoporučují, že ho považují za těžce stravitelné a nezdravé.
Nutriční odbornice Tamara Starnovská z Fóra zdravé výživy však nedoporučuje konzumaci mléka pouze lidem s alergií na mléčnou bílkovinu či s intolerancí vůči mléčnému cukru. Pro ostatní je naopak významným zdrojem hodnotných látek po celou dobu života – například vápníku, který chrání před osteoporózou.

Nejčastější mýty:

1. Trvanlivé mléko obsahuje konzervanty, tzv. éčka. Myslí si to 74 % dotázaných.

Pravda: Trvanlivosti mléka je dosaženo tepelným ošetřením metodou UHT a díky speciálnímu složení kartonový obal, který zabraňuje přístupu světla a vzduchu.

2. Čerstvé mléko je zdravější než trvanlivé, je názor 86 % dotázaných.

Pravda: Obsah proteinů, vitaminů a minerálů se téměř neliší! Tepelně neošetřené (čerstvě nadojené) mléko může obsahovat choroboplodné zárodky. Naproti tomu u trvanlivého a pasterizovaného mléka je garantováno, že je bezpečné a neobsahuje choroboplodné zárodky.

3. Mléko z obchodu je ředěné vodou, myslí si 62 % dotázaných.

Pravda: Obsah jednotlivých složek mléka je dán potravinářskými normami pro jednotlivé stupně odstředění (plnotučné 3,5 %, polotučné 1,5 %, odstředěné 0,5 %). Mléko prodávané v obchodech projde několika stupni zpracování (čerstvé, separace a standardizace), při kterých je odstraněna část tuku a dosažena tak požadovaná tučnost mléka. Odstraněný tuk je použit na výrobu dalších mléčných produktů. Takto upravené mléko je následně homogenizováno. (Homogenizace je proces, při němž jsou kapičky tuku rozloženy na podstatně menší tukové jednotky, které jsou v mléce rovnoměrně rozptýleny, nevytvářejí shluky, neusazují se.) Nakonec následuje tepelné ošetření metodou UHT (trvanlivé mléko) nebo pasterizace (pasterizované mléko).

4. Mléko přímo od krávy je nejzdravější, domnívá se 72 % dotázaných.

Pravda: Čerstvě nadojené mléko může obsahovat mikroorganizmy, záleží velmi na ošetřování konkrétného chovu a podmínkách, kde se mléko zpracovává. Je mnoho možností kontaminace, zatímco mléko prodávané v obchodech je ošetřeno podle platných norem tak, aby bylo bezpečné.

5. Mléko je tučné, má moc kalorií (41 % respondentů).

Pravda: obsah tuku v mléce závisí na stupni odstředěného mléka. Energetický obsah sklenice polotučného mléka (200 ml) odpovídá energetickému obsahu poloviny jablka! (zdroj: Fórum zdravé výživy).
Další mýty o mléce spolu s komentářem nutriční terapeutky najdete na webových stránkách www.bezkonzervantu.cz

2.3.2009 11:47| autor: Regina Rothová
Více o tématu: mlékopití

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa těhotenství a mateřství?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru nebo nás sledujte na facebooku:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

TOPlist