Mám po porodu sníst placentu?

VÁŠ DOTAZ Dobrý den, někde jsem četla, že se po porodu doporučuje sníst placentu. Prý je to velmi zdravé a mnohé přírodní národy to tak dělají. Je na tom něco pravdy? Přijde mi to docela nechutné, ale to je ostatně mnoho prospěšných věcí. Děkuji za odpověď. Alice K.

Redakce Babywebu odpovídá:

Máte pravdu, že v civilizované kultuře je představa pojídání placenty považována spíše za nechutnou záležitost, nicméně i zde se tento rituál začíná rozmáhat, zvláště u lidí, kteří po vzoru tradičních národů věří, že placenta patří k rituálu zrození.

Pokud odhlédneme od faktu, že placenta byla součást matčina těla, není na jejím složení nic špatného či nechutného. Jedná se přímo o výživovou bombu: obsahuje značné množství proteinů, vitamin E a B6, železo a také hormon oxytocin známý jako hormon štěstí. Tyto látky mají pozitivní vliv na fyzickou rekonvalescenci ženy po porodu, podporují a zvyšují tvorbu mléka. Krom toho jsou výbornou prevencí poporodní deprese a výkyvu nálad, tedy účinným prostředkem proti poporodní depresi.

Léčivých účinků placenty jsou si vědomé mnohé přírodní národy, například staří Egypťané věřili v dualitu duší, přičemž jedna z nich sídlila právě v placentě. Podobně i kmeny Ibo v Nigérii a Ghaně považují placentu za dvojče dítěte a pořádají pro ni plnohodnotný pohřební obřad. Navahové pohřbívají placentu do posvátné půdy spolu s náčiním, které symbolizuje povolání, které by mělo dítě v budoucnu vykonávat. Podobně to dělají i na Filipínách. Tradiční čínská medicína věří, že placenta je léčivý orgán prodchnutý aurou mystické síly natolik, že se v Číně rozvinul velký černý trh obchodu s placentami, které jsou servírovány v restauracích coby speciální menu.

Na internetu najdete velké množství receptů na přípravu placenty. Můžete si připravit steak nebo koktejl. Ale z lékařského hlediska se zatím nedoporučuje dávat si placentu k večeři, dokud nebudou účinky konzumace důkladně prozkoumány. Nicméně bychom tento zvyk měli respektovat u národů, u nichž je to kulturní tradice.

Čtěte také:

Alternativou ke steaku z placenty může být ve Velké Británii stále více populární usušení placenty a její následné plnění do kapslí, které maminka po porodu užívá. Receptura vychází ze staré čínské medicíny a jsou nabízeny dvě metody zpracování placenty (Placenta Encapsulation) – usušení nebo uvaření a následné usušení, v obou případech je pak placenta rozdrcena a naplněna do kapslí podobných vitaminovým. K mamince se produkt dostane zpravidla dva dny po porodu.

V našich končinách může být problémem si vůbec placentu po porodu přinést domů, protože při podání této žádosti se nemocnice většinou odvolávají na zákon o biologickém odpadu. Pokud se vám to ale povede, můžete ukončit své těhotenství a poděkovat svému tělu symbolickým obřadem, při němž placentu pohřbíte a vysadíte nad ní strom.

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa těhotenství a mateřství?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru nebo nás sledujte na facebooku:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

TOPlist