První posledním

KLUB TĚHULEK! TEREZA Celou dobu, co přispívám na Babyweb, jsem články věnovala sobě a svým dvěma dětem, manželovi jen okrajově. Proto bych tento článek chtěla věnovat právě jemu, prvnímu z mých tří MB. Protože bez něho by tohle všechno vlastně nebylo možné.

Poprvé jsme se potkali 14. 4. 2014 na Vyšehradě. Před tím jsme si psali, ale vlastně moc si nenapsali. Znáte takovou tu konverzaci, kdy jeden mluví o koze a druhý o voze, ale vůbec vám to nevadí. Víte, že se navzájem posloucháte. A možná taky víte, že slova jsou zbytečná, protože kdesi v hloubi cítíte nepopsatelný klid. Klid z člověka, o kterém nic nevíte. V dnešní době tak trochu oxymóron, že?! Každý má záznamy na sociálních sítích, na internetu… o člověku si uděláte nesmazatelnou představu ještě před prvním „ahoj“.

Po pár týdnech přijde k životu druhý MB a vy o tom prvním MB pořád nic nevíte, ale klid cítí i ta nejposlednější buňka vašeho těla. Kamarádky se hroutí, ruce zdvihají k nebi, mluví o nezodpovědnosti, o risku, o užívání si života, o ztrátách svobod… A vy tam stojíte v tom palebném prostoru, kolem vás lítá jedna střela za druhou, a víte, že vás nemůžou zasáhnout, víte, že největší nezodpovědností a riskem by bylo nechat tohohle člověka odejít ve jménu užívání si života a pomyslných svobod.

Začal se odpočítávat čas. Zbývalo nám jen pár měsíců, kdy jsme si mohli užít a vlastně poznat jeden druhého. Byly to velice krásné a intenzivní zážitky. Do toho všeho jsem se stěhovala, plánovali jsme svatbu, připravovali jsme se na příchod dítěte. 40+2 se narodil druhý MB a náš vztah byl odsunut na druhou kolej.

Po roce jsme se jakž takž vzpamatovali ze změn v rodinném kruhu, ale to už k životu přišel třetí MB. A já stála opět uprostřed palebného prostoru. Tentokrát jsem si ale vyslechla kritiku ze strany rodiny: jste nezodpovědní, tohle nastávající matka nedělá, o tamtom nepíše, zase kluk…?! A tak na místo sdílené radosti jsem mnohdy prožívala tichou bolest a všechny slzy padaly do dlaní mého manžela. Na každém rohu jsem hledala odpověď na otázku, k čemu je všechno tohle zlé dobré? Proč mají lidi nutnost se strefovat, zesměšňovat, pomlouvat, když se můžou radovat? Když jsem utišila pláč, tak mi to bylo jasné… je tady On a všichni ostatní jsou pro naši existenci jako rodiny nedůležití.

Vztah s mým manželem byl opět nemilosrdně odpočítáván. Konec přišel po 41+1 týdnech mého druhého těhotenství. Tentokrát už ve mně nebylo tolik klidu, protože jsem věděla, co přijde. Věděla jsem, o jaké „svobody“ přijdu, ale co mě trápilo a trápí víc, je ztráta času, který bych ráda věnovala tomu, který byl první, ale z pochopitelných důvodů je teď, na několik měsíců či let, ten poslední. A tak zase kanou slzy. Slzy bolesti, slzy lásky. JÁ TĚ CHCI! CHCI TĚ JEN PRO SEBE! Ale jak?! Kdy?! A u prsu držím jednoho a druhý na mě volá z vedlejšího pokoje.

Trpělivě čekám, kdy z tohohle kolotoče vystoupím silnější než kdy předtím a svého manžela odměním opravdovým narozeninovým dortem a ne jen improvizovaným lentilkovým. Protože se zbytkovou energií po celém týdnu s druhým a třetím MB zvládnu tak akorát nákup „surovin“ v obchodě, a jdu si umýt vlasy a špínu zpod nehtů, abych na narozeninové fotce měla „svěží look“. Míra radosti a vděčnosti v jeho očích za těch pár barevných krabiček srovnaných do tvaru „dortu“ mi stejně dá pocit té nejlepší kuchařky a manželky na světě.

Trpělivě čekám, kdy předmětem našich konverzací nebudou pouze děti, a našim nejdelším rozhovorem nebude: Ahoj – Ahoj – Běž s Martínkem ven. – Mikuláš potřebuje vykoupat. – Dobou. – Dobrou. Trpělivě čekám, kdy přestaneme fungovat jen jako rodiče, ale budeme opět partneři, žít jeden pro druhého a pokračovat v poznávání našich světů, protože On byl první a vždycky bude!

21.12.2016 5:20  | autor: tereza.kaletova_108716

Další blogy

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa těhotenství a mateřství?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@babyweb.cz

TOPlist